Gelezen!

Regionaal nieuwsoverzicht van ma. 4 t/m vrij. 8 juli 2020

21 juli 2024, 07:57
· In Nederland is groot alarm geslagen nadat bij een varkenshouderij in Emsbà¼ren, zo’n 40 kilometer over de grens bij De Lutte, de Afrikaanse varkenspest is vastgesteld. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is begonnen met onderzoek naar contacten tussen Nederlandse bedrijven en de varkensboer. Er zijn nog geen aanwijzingen dat de varkenspest vanuit het Duitse grensgebied ons land is binnen gekomen. De provincie Overijssel heeft de opdracht gekregen om de looproutes van wildzwijnen in het grensgebied intensief te controleren op dode exemplaren. (TC Tubantia)

· De vraag van het Rijk aan de Veiligheidsregio’s om noodopvang te regelen voor statushouders betekent voor Twente dat 225 mensen voor een periode van drie maanden moeten worden opgevangen. Roelof Bleker, burgemeester van Enschede en voorzitter van de Veiligheidsregio Twente, maakte dat bekend tijdens de gemeenteraad, die debatteerde over een discussiestuk voor over opvang van asielzoekers en statushouders in de toekomst. Bleker noemde de drie grote lijnen zoals die in de Veiligheidsregio Twente zijn besproken. De eerste is de opvang van alle 225 statushouders op een plek voor die gevraagde duur van drie maanden. De tweede betreft kortdurende opvang van de hele groep op een aantal verschillende locaties. In de derde optie wordt de groep op te vangen statushouders over een aantal plekken in Twente verdeeld. (1 Twente)

· Vlak bij het station in Hengelo is dinsdagavond een 32-jarige man beschoten in zijn auto. De politie dacht aanvankelijk aan een verkeersongeval omdat het leek of de auto uit de bocht was gevlogen en tegen een lantaarnpaal op de Parallelweg LS tot stilstand gekomen. Een kogelgat in de voorruit en de verwondingen van de man wezen al snel op een misdrijf. Reanimatie van het slachtoffer mocht niet baten, de man in de auto overleed ter plekke. (TC Tubantia)

· Twents CDA-Europarlementslid Annie Schreijer-Pierik heeft geen vertrouwen in Johan Remkes als bemiddelaar tussen boeren en kabinet over de stikstofcrisis. ‘Ik heb er geen vertrouwen in omdat de boeren het niet vertrouwen.’ Haar fractie in het Europees Parlement vindt, evenals de SGP-fractie, dat Remkes vooral het kabinet het kabinet tot de orde moet roepen. Beide fracties vinden dat Nederland de Europese natuurbeschermingsregels veel te streng toepast.
Het Zwolse VVD-Kamerlid Thom van Campen heeft er wel vertrouwen in dat Remkes zijn missie tot een goed einde brengt. (RTV Oost)

· Terwijl in het hele land distributiecentra van supermarkten werden geblokkeerd door protesterende boeren, ging in Haaksbergen het distributiecentrum van de Plus in Haaksbergen op slot. Veertien volgeladen trucks konden daardoor de hele dag niet uitrijden. Zo’n honderd boeren namen deel aan de blokkade, waarvan werd aangekondigd dat deze drie dagen zou duren. Woordvoerder Jà¼rgen ten Elshof, veehouder uit Haaksbergen: ‘Het liefst staan we hier helemaal niet, maar er moet echt een statement worden gemaakt. De stikstofdiscussie wordt éénzijdig bij de boer neergelegd. Maar zonder boer geen voedsel.’ (TC Tubantia)

· Technisch directeur Jan Streur van FC Twente verwacht maandag groen licht over de transfer van Joshua Brenet. Het lijkt er op dat de vleugelverdediger zijn toekomst aan FC Twente wil verbinden. De rechtsback werd afgelopen half jaar gehuurd van Hoffenheim en was sinds 1 juli transfervrij. Hij had meerdere ijzers in het vuur, zo sloeg hij een aanbieding van Feyenoord eerder af. Brenet kreeg de laatste dagen meer bedenktijd om zijn keuze te maken, maar heeft nu toch de knoop doorgehakt en aangegeven in Enschede te willen blijven. De transfer is momenteel in de afrondende fase en de laatste details worden besproken. (RTV Oost)

· Ook in Twente groeit, onder meer door de stijgende hypotheekrente, het aantal woningen dat te koop wordt aangeboden fors, maar minder spectaculair dan elders in het land. Uit de kwartaalrapportage van NVM Twente blijkt dat in deze regio in het tweede kwartaal het woningaanbod ‘slechts’ met 33 procent steeg. Landelijk bedroeg dit percentage 54. Ook in Twente blijven de prijzen voor een woning stijgen, ondanks de groei van het woningaanbod. Aan het einde van het tweede kwartaal stonden bij de Twentse NVM-makelaars 738 woningen te koop. De gemiddelde verkoopprijs van een bestaande woning in de regio steeg naar 363.000 euro. Dit is 2,8 procent meer dan een jaar geleden. NVM Twente-voorzitter Peter Burbach: ‘Ondanks dat de cijfers van vandaag laten zien dat de woningmarkt wat meer ruimte krijgt blijft het nog steeds een markt van krapte. Een koper kan in Twente op dit moment kiezen uit 1,9 woning. Dat was in het eerste kwartaal nog 1,6.’ Burbach voorziet dat de onzekerheid op de woningmarkt zal aanhouden door de oorlog in Oekraïne, de stijgende hypotheekrente en de energiekosten.