Gelezen!

Regionaal weekoverzicht van ma. 10 t/m vrij. 14 okt. 2022
 

21 oktober 2024, 07:25
Geen tijd (of zin) gehad het nieuws in de regio te volgen? Kijk op vrijdag even op TKKR. Wij zetten de belangrijkste/opmerkelijkste nieuwsfeiten uit de regionale media - in een korte samenvatting - op een rij:
 
Week 41:
 
·         Het asielzoekerscentrum in Albergen blijft voor maximaal 10 jaar, zo meldt de gemeente Tubbergen. ‘Tien jaar is ook een hele tijd als het niet goed loopt’, zegt Hennie de Haan, woordvoerster van de omwonenden. ‘De plek bevindt zich dichtbij bewoning en bedrijvigheid. Maar: een datum is beter dan geen datum.’ Het AZC blijft in eerste instantie vijf jaar open,  hierna zal er geëvalueerd worden met mogelijk een nieuwe verlenging van vijf jaar. Ook kan dan besloten worden om het azc te sluiten. Er ligt veel druk op de gemeente door de Albergenaren. Een einddatum was een grote wens van de inwoners. ‘Nu er een einddatum is overeengekomen, hoopt het college dat een bewonersvertegenwoordiging met het COA en de gemeente aan de slag kan om aan alle randvoorwaarden te werken die nodig zijn voor een goed functionerend AZC in Albergen’, staat in het persbericht van de gemeente. (RTV Oost)
 
·         De 29-jarige Enschedeër Thijs ter H. stond deze week terecht voor het doodsteken van zijn moeder Wilma (63) in februari dit jaar. ‘Een drama van Griekse proporties’, noemt de rechter het. Het Openbaar Ministerie vraagt de rechtbank om hem tbs met dwangverpleging op te leggen. Thijs had hersenspinsels waarin moeder zijn vader had vermoord, met geld als motief. Deze ideeën ontwikkelde Thijs door meerdere psychoses die hij meemaakte. De eerste tijdens een studietrip in Spanje, 2014, toen hij werd overvallen door stemmen in zijn hoofd. ‘Die waren heel negatief over mij.’ Op de fatale dag had moeder Wilma al in de gaten dat het niet goed ging met Thijs; ze sloeg alarm via de telefoon. Nadat hij later die dag naar zijn moeder ging, las hij op haar telefoon allerlei appjes die over hem gingen. ‘Dat bevestigde me in mijn waan dat ik in de gaten werd gehouden.’ Thijs heeft zijn moeder eerst proberen te wurgen, toen dit niet lukte heeft hij haar meerdere keren gestoken. Zijn moeder moest dood. Want ze moest naar haar vader, zo was zijn idee. In zijn herinnering heeft Thijs één keer gestoken, maar naderhand werden tientallen steek- en snijwonden geconstateerd. ‘Dat zien we vaker bij psychoses: dat mensen denken dat ze maar één keer hebben gestoken, terwijl dat veel vaker is gebeurd’, aldus de rechter. (RTV Oost)
 
 
 
·         Een mogelijke woningbouw in Beckum komt steeds dichterbij. Dinsdag 11 oktober heeft de gemeente Hengelo met twee grondeigenaren een zogeheten 'optieovereenkomst' getekend om op termijn grond aan te kopen voor woningbouw aan de Wolfkaterweg. Grenzend aan de wijk De Wildbaan kunnen wellicht binnenkort ‘enkele tientallen’ woningen neergezet worden. In de volksmond staat het stuk grond bekend als het 'Paardenweitje', het gaat om een kavel van zo’n 12.570 vierkante meter. ‘Een optieovereenkomst betekent dat de gemeente gedurende een bepaalde tijd het recht van eerste koop heeft. In die tijd schatten we in of het plan haalbaar is en hoeveel woningen er kunnen komen. Daarom kunnen we nu nog niet specifieker zijn dan 'enkele tientallen woningen.' Daarbij wordt gekeken naar het woningbouwprogramma dat nu wordt opgesteld. Kort gezegd: wà¡t moeten we wà¡à¡r bouwen om zodoende starters en jonge gezinnen voor Beckum te behouden of om ze naar Beckum te halen?’ (1Twente)
 
·         De politie heeft een grote hoeveelheid gestolen fietsen in beslag genomen bij de Doe Het Zelf Fietsenmaker in Enschede. Het gaat vooral om e-bikes. De 44-jarige beheerder is aangehouden. De aangehouden fietsenmaker wordt niet verdacht van de diefstallen zelf. Er is in de regio al lange tijd sprake van een golf van fietsdiefstallen, vooral e-bikes. Of de inval bij de Enschedese fietsenmaker daaraan een einde maakt, daarover wil de politie nog niets over kwijt. De politie is momenteel aan het kijken of ze de rechtmatige eigenaren van de gestolen rijwielen kunnen vinden. Inmiddels zijn van 'een aantal fietsen' de aangiftes gevonden in het politiesysteem. ‘We kijken naar de kenmerken van de fietsen en kijken of die overeen komen met de bij ons gemelde diefstallen.’ (TC Tubantia)
 
·         Er is lymfeklierkanker geconstateerd bij de burgemeester van Tubbergen, Wilmien Haverkamp. ‘Het voelt nog onwerkelijk, want ik voel me momenteel goed’, zegt ze. Haverkamp zal vanaf volgende week, in ieder geval tot het einde van het jaar, uit de running zijn. Het nieuws over de ziekte van de burgemeester is hard aangekomen bij de gemeente Tubbergen. ‘Heel verdrietig’, zegt een woordvoerder. Over de kansen op genezing kan ze nog niets zeggen. ‘We kunnen niet vooruitkijken. Het is nog in een pril stadium. We weten dat er geen uitzaaiingen zijn.’ Zelf ziet Haverkamp haar behandeling vol vertrouwen tegemoet. (TC Tubantia)
 
·         De provincie  Overijssel heeft met minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting afgesproken dat in de hele provincie tot en met 2030 minimaal 42.300 nieuwe woningen worden gebouwd. ‘Dat aantal hebben we in samenspraak met gemeenten en corporaties vastgesteld en gaan we zeker halen’, zegt gedeputeerde Monique Van Haaf. Maar de ambities van de provincie Overijssel liggen nog een stuk hoger. Zo zouden in Twente nog 5.000 huizen extra bovenop de al geplande 15.000 moeten worden gebouwd. Twee derde deel van de koophuizen mag niet duurder zijn dan 355.000 euro. Van de huurhuizen moet twee derde deel tot de sociale huur- of middenhuursector behoren. In totaal moeten er de komende acht jaar in heel Nederland 917.000 nieuwe huizen bijkomen, om het enorme tekort op te lossen. Bijna de helft daarvan komt in Noord- en Zuid-Holland te staan. In Overijssel zullen de meeste woningen rond Zwolle worden gerealiseerd.