Gelezen!

Regionaal weekoverzicht van ma. 12 t/m vrij. 16 sept. 2022

27 september 2024, 01:42
Geen tijd (of zin) gehad het nieuws in de regio te volgen? Kijk op vrijdag even op TKKR. Wij zetten de belangrijkste/opmerkelijkste nieuwsfeiten uit de regionale media - in een korte samenvatting - op een rij:

Week 37:

· Bij een eerste rechtszitting werd meer duidelijk over het lugubere incident waarbij een vermoedelijke drugscrimineel slachtoffer zou zijn geworden van onmenselijke mishandeling. Naar eigen zeggen moest het slachtoffer urine drinken en stikte hij bijna nadat een plastic zak over z'n hoofd werd getrokken. Het slachtoffer werd opgepikt in een steegje bij de Bornsestraat in Hengelo en werd vervolgens een huis ingetrokken. Daar werd hij onder meer afgetuigd met een ijzeren pijp. Daarmee werd tegen zijn hoofd en lichaam geslagen. Hij werd vastgebonden en zijn mond werd met tape dichtgeplakt. De daders werden - op basis van signalement – later die dag nog opgepakt. Uit verder onderzoek blijkt hun telefoon een mast in de buurt te hebben aangestraald en is hun dna gevonden op verschillende voorwerpen in het 'martelhuis'. (RTV Oost)

· Enschedeërs die in de problemen komen door de sterk gestegen (energie)prijzen en een beroep willen doen op het nog in te stellen noodfonds, gaan een lening aan. Dat staat in het voorstel dat B&W deze week aan de gemeenteraad stuurden. Dat het college kiest voor een uitkering uit het fonds als een lening, is onverwacht. Zeker gelet op de doelgroep waarop wordt gemikt. Het moet in de vorm van een lening, stelt het college, omdat anders toeslagen (zoals huurtoeslag of zorgtoeslag) in gevaar kunnen komen. Een lening wordt namelijk niet gerekend als inkomen. Het noodfonds zal uitkeren aan inwoners die uit huis gezet dreigen te worden of bij wie water, gas of elektra anders wordt afgesloten. Met het noodfonds kan ook worden voorkomen dat inwoners in de schuldsanering nieuwe schulden opbouwen en uit de schuldhulp worden gezet. Het fonds wordt ingericht voor dit jaar. Daarmee neemt het college een voorschot op maatregelen die het Rijk in voorbereiding heeft. Het college wil dat niet afwachten; het risico op problemen voor teveel Enschedeërs wordt te groot geacht. Komende maandag debatteren lokale politici over het noodfonds, een week later moet er in de gemeenteraad een besluit vallen. (1 Twente)

· De provincie Overijssel begint vanaf 26 september met het verwijderen van de omgekeerde vlaggen die overal langs de wegen hangen. In een verklaring noemen de provinciebestuurders de ingreep onontkoombaar. ‘Met het naderende herfstweer is de kans groter dat de vlaggen losraken door een combinatie van regen en wind. Als wegbeheerder willen we voorkomen dat het hinderlijke of gevaarlijke situaties oplevert voor weggebruikers.’ Verschillende gemeentes zijn inmiddels al begonnen met het verwijderen van de vlaggen, symbool van het boerenprotest tegen het stikstofbeleid. Begin oktober moeten alle vlaggen aan lantaarnpalen, verkeersborden en viaducten verwijderd zijn.
· Hotel De Kroon in Oldenzaal wordt voor twee jaar afgehuurd door gemeente Oldenzaal voor de opvang van statushouders. Het hotel aan de Steenstraat in Oldenzaal telt dertien hotelkamers, daarnaast is er nog extra woonruimte. De gemeente moet dit najaar versneld 45 statushouders onderdak bieden. ‘Op deze manier kunnen de nieuwe Oldenzalers gefaseerd komen, alvast starten met hun integratie in de samenleving en gefaseerd doorstromen naar reguliere woningen in onze stad’, zegt de gemeente Oldenzaal. Volgens de eigenaren van De Kroon liep het in Oldenzaal anders dan in Albergen, ‘Wij staan altijd open voor een gesprek’, zegt eigenaresse Judith Niehuis. ‘En dit is heel wat anders dan de situatie in Albergen. Daar onderhandelde het COA met de eigenaresse van het hotel en kwam er een koopovereenkomst tot stand. Nu heeft de gemeente bij ons aangeklopt en hebben we een huurovereenkomst gesloten.’
De gemeente heeft er goed aan gedaan om de regie in eigen hand te nemen bij het huisvesten van statushouders. Dat is de mening van de meeste aanwezigen bij de informatieavond in het stadhuis van Oldenzaal. "Gelukkig heeft Oldenzaal er alles aan gedaan om taferelen zoals in de gemeente Tubbergen te voorkomen", spreekt buurtbewoner Gerard van Mossel over de opvang van 45 statushouders in hotel De Kroon. (RTV Oost)
· Elf Twentse gemeenten zijn de dupe van de verlenging van de termijn waarbinnen Gazprom kon worden verruild voor een andere gasleverancier. Minister Jetten had de gemeenten opgedragen om het contract met Gazprom per 1 oktober op te zeggen, maar verlengde de termijn naar 1 januari. Elf Twentse gemeenten stapten op tijd over naar Vattenfall, waardoor de gasprijzen voor deze elf gemeenten veel hoger liggen dan bij de gemeenten die nog niet zijn overgestapt. Dat zijn de gemeenten Almelo, Twenterand en Rijssen-Holten. Momenteel staat de gasprijs op 4 euro per kubieke meter, maar Almelo betaalt bijvoorbeeld nog 20 cent aan Gazprom. De schade kan oplopen tot mogelijk miljoenen euro’s. ’We zijn uitermate verbaasd’, reageert wethouder Van Essen, ‘architect’ van de nieuwe contracten met Vattenfall. ‘Dit leidt tot chagrijn bij gemeenten. We werden onder druk gezet, werden verplicht om dit te doen. Ik heb er nog persoonlijk contact over gehad met Jetten. Het antwoord tot en met vrijdag was dat er geen koerswijziging zou volgen. Dan val je van je stoel als je maandag leest dat de termijn is verlengd tot 1 januari.’ (TC Tubantia)

· Het inchecken met OV-chipkaart is binnenkort verleden tijd. Bij de bussen van Twents kun je nu ook inchecken via je betaalpas of creditcard. Het principe van inchecken en uitchecken blijft precies hetzelfde, echter kun je nu je eigen betaalpas scannen bij het in- en uitstappen. De busreiziger moet wel voldoende saldo op de bankrekening hebben staan om van het ‘OVpay’ gebruik te kunnen maken. De bussen waarin kan worden betaald met een contactloze betaalpas hebben een OVpay-sticker bij de instapdeur. Volgens Twents laat de introductie van het systeem in hun buurtbussen nog even op zich wachten. Ook wordt overstappers van andere vervoerders geadviseerd om nog wel met de OV-chipkaart te reizen. (TC Tubantia)

· Cardiologen van ziekenhuis MST in Enschede hebben een bedrag van 2,1 miljoen euro ontvangen aan sponsorgelden van medische leveranciers. Daarmee bezetten de Enschedese cardiologen de tweede plaats in het landelijke onderzoek van NOS en Nieuwsuur. Daaruit blijkt dat tientallen cardiologen miljoenen euro's van medische bedrijven ontvangen, achter de rug van ziekenhuizen om. Het ziekenhuisbestuur van het MST in Enschede keek niet vooraf naar sponsoring door medische leveranciers. Om belangenverstrengeling te voorkomen moeten cardiologen vooraf toestemming vragen bij de raad van bestuur. In veel gevallen gebeurde dat niet, ook niet bij het MST. Cardiologen schonden hiermee mogelijk hun wettelijke plicht. Het bestuur kondigt maatregelen en een onderzoek aan. ‘Het is verbazingwekkend dat de toestemming niet is gevraagd’, zei Jaap Sijmons, hoogleraar Gezondheidsrecht tegen de NOS. Volgens Sijmons zijn de regels duidelijk. De raad van bestuur moet vooraf elk sponsorcontract hebben goedgekeurd. ‘Zonder die handtekening overtreed je de wet. Daarvoor kunnen boetes worden uitgedeeld en zelfs een celstraf tot maximaal een half jaar. (TC Tubantia)