Gelezen!

Regionaal weekoverzicht van ma. 14 t/m vrij. 18 februari 2022

21 februari 2024, 07:53
· Storm Eunice heeft ook in Twente flink huisgehouden. Bij de politie kwam vrijdagavond meer dan 300 meldingen binnen. In de meeste gevallen ging het om omgewaaide bomen en afgewaaide daken. In Oldenzaal viel een boom op een rij zogenaamde ‘armenhuisjes’ waarin twee kleine musea zijn gevestigd. De schade bleef beperkt. In Hengelo viel een boom op een basisschool. Tot middernacht waren er geen meldingen over gewonden.

· Het opschorten van het zogenaamde extern salderen van stikstofrechten door de Provincie zorgt er voor dat meerdere projecten in gevaar komen. Zo zullen de plannen voor de al jaren gewenste rondweg om Weerselo opnieuw vertraging oplopen. Ook projecten op het evenemententerrein van Vliegveld Twenthe en Recreatiepark Rutbeek komen ook in de problemen door de nieuwe regels. (TC Tubantia)

· Er is sprake van een inbraakgolf op de campus van de Universiteit van Twente. D66 Enschede heeft meerdere signalen ontvangen dat er de afgelopen maanden van alles wordt gestolen uit huizen en tuinen op de campus, van racefietsen, computerapparatuur, kleding en portemonnees tot aan benzine uit een auto. (TC Tubantia)

· De inschrijvingen voor de Special Olympics 2022 zijn geopend. Meer dan 2000 sporters met een verstandelijke beperking en hun coaches hebben zich al ingeschreven voor het evenement dat wordt gehouden in Twente. ‘Super fijn om de bevestiging te krijgen dat - ondanks het coronavirus - vele sporters en verveningen zich verheugen op de Nationale Spelen in Twente’, zegt projectdirecteur Maaike Heethaar. Verenigingen kunnen zich tot en 9 maart aanmelden. Het evenement vindt plaats van 10 tot en met 12 juni. Dan kunnen sporters met een verstandelijke beperking laten zien wat ze allemaal in hun mars hebben. (RTV Oost)

· Onderzoek in opdracht van Greenpeace heeft uitgewezen dat de natuur in oost-Nederland al binnen vier jaar onherstelbaar beschadigd kan raken. Oorzaak daarvan is de neerslag van stikstof. Het probleem speelt in het hele land, maar gebieden in het oosten zijn extra kwetsbaar omdat ze wat hoger én op zandgrond liggen. Het gaat in de Achterhoek en Twente om zo’n 20 Natura 2000 gebieden. In Twente worden onder meer het Aamsveen, Engbertsdijkvennen, het Wierdense Veld en de Bergvennen bedreigd. De situatie is volgens ecoloog Roland Bobbink zorgelijk, maar niet hopeloos. ‘Met behulp van een betere waterhuishouding kan het herstel bevorderd worden. Bijvoorbeeld door de grondwaterstand zo weinig mogelijk te laten variëren in hoogveen of meer bufferend grondwater te verkrijgen.’ (TC Tubantia)

· Drie mannen van Hogeschool Saxion in Enschede zijn dinsdag aangehouden wegens het illegaal verkopen van toetsen. Een van deze mannen is een medewerker. Geen docent, maar iemand die werkzaam is in de centrale ondersteuning. De zaak kwam begin januari aan het licht. E is toen direct aangifte gedaan door de school. ‘Wij willen de onderste steen naar boven halen’, zo staat in een verklaring van Saxion. (TC Tubantia)

· Deze week is bekend gemaakt dat in natuurgebied Springendal een ‘goudschat’ uit de vroege Middeleeuwen is gevonden. De archeologische vondst van ‘nationaal belang’ werd in eerste instantie – al een paar jaar geleden - gedaan door amateurarcheologen met een metaaldetector. Meer hierover elders op de site van TKKR.

· Politie Oost-Nederland stelt een onderzoek in naar omstreden uitlatingen van de lijsttrekker van Forum voor Democratie in Hengelo op social media. De oud-militair is werkzaam als politieman in noord-oost Twente. Online deed de in opspraak geraakte Hengeloër corona-gerelateerde uitspraken als: ‘Ik kijk uit naar de dag dat ze met de kop op het hakblok liggen. Ook met de nazi's gebeurde dat uiteindelijk.’ Ook bedreigde de Hengeloër andere leden van het internetforum, waarop hij actief was.’ Naar aanleiding van Kamervragen nam minister van Justitie en Veiligheid Yesilgöz-Zegerius afstand van de uitlatingen van de FdD-lijsttrekker. In afwachting van het onderzoek heeft de politie de man nog niet geschorst.

· FC Twente beëindigt de verbintenis met Jody Lukoki. Dit naar aanleiding van diens veroordeling wegens huiselijk geweld. Lukoki heeft nog geen wedstrijd gespeeld voor de Enschedese club. Hij had nog een doorlopend contract voor 1 seizoen.

· In Enschede komen er twee nieuwe fietsbruggen langs de spoorlijn. De fietssnelweg tussen het Centraal Station en Twekkelerveld zal ervoor zorgen dat er in één rechte lijn tussen Enschede en Hengelo kan worden gefietst. De bruggen over de Lambertus Buddestraat en voor de Tubantiasingel maken het traject van de fietssnelweg F35 tussen Hengelo en Enschede compleet. Het zal zo’n 13 miljoen euro kosten. (1Twente)