Gelezen!

Regionaal weekoverzicht van ma. 14 t/m vrij. 18 maart 2022

21 maart 2024, 07:39
· De jeugdzorg door heel Nederland gaat staken vanwege de hoge werkdruk, lange wachtlijsten, administratieve taken en het uitblijven van een cao. Ook Twente en omstreken sluit zich aan bij de 24 uursstaking. Ruud Brinkman van Jeugdbescherming Overijssel: ‘Als jeugdzorg al wordt genoemd, dan gaat het over kostenbeheersing. Er wordt geklaagd dat een te groot deel van het budget opgaat aan zorg.’ In totaal 60 mensen van Jeugdbescherming Overijssel doen mee aan de staking. Brinkman: ‘Veel meer medewerkers staan achter de staking, maar ze werken, omdat ze belangrijke zaken moeten regelen voor cliënten.’ Het is pas de tweede keer in de geschiedenis van 120 jaar dat medewerkers uit de jeugdzorg het werk neerleggen. (TC Tubantia)


· FvD’er Geertshuis is weg bij de politie na extreme uitlatingen op het internet. Eerder dit jaar zorgde de Hengelose lijsttrekker van Forum onder de schuilnaam Brian951 voor ophef met teksten als: ‘Ik kijk uit naar de dag dat de smeerlappen die deze waanzin over ons uitrollen met de kop op het hakblok liggen. Ook met de nazi's gebeurde dat uiteindelijk.’ Volgens de politie, waar Geertshuis werkzaam was, heeft hij het imago van het korps beschadigd. Dat leidde echter niet tot ontslag. Volgens een woordvoerder van de politie zijn er meerdere gesprekken geweest met Geertshuis. ‘Daar is uitgekomen dat we niet samen verder gaan. Dat is in overleg met hem besloten. Hij is daar mee akkoord. Hij vertrekt.’ (TC Tubantia)

· Het was natuurlijk de week van de gemeenteraadsverkiezingen. Die grotendeels werden overschaduwd door de recente gebeurtenissen in Oekraïne. Met als gevolg een historisch lage opkomst. De grote winnaars van deze verkiezingen zijn de lokale partijen, ook in deze regio. Hieronder een overzicht van alle winnaars per Twentse gemeente (bron: nu.nl):
- Oldenzaal WG (9)
- Dinkelland LOKDINK (8)
- Losser BURGERFORUM (7)
- Enschede BURGBEL (10)
- Hengelo Burger Belangen (7)
- Borne GB’90 (5)
- Tubbergen CDA (6)
- Almelo VVD (5)
- Hof van Twente CDA (7)
- Twenterand GEMBEL (10)


· De nieuwe ‘megabioscoop’ in het centrum van Enschede wordt dit jaar nog geopend. Het nieuwe filmtheater zal in juli, na vier jaar uitstel, de deuren openen. De nieuwe bioscoop in het oude postkantoor aan de Boulevard 1945 in Enschede zal in totaal negen zalen bevatten, goed voor 750 bioscoopstoelen. In het pand zal zich ook een nieuw restaurantketen met de naam De Beren vestigen. Het restaurant beslaat een oppervlakte van 600 vierkante meter, met uitzicht op het Van Heekplein. De Britse eigenaar VUE wordt een geduchte concurrent van Kinepolis, dat al een grote bioscoopvestiging heeft op het Kennispark in Enschede. (1Twente)

· De vervuilende dieselbussen van Twents mogen nog zes jaar rijden voordat ze over moeten gaan op zogenoemde zero-emissiebussen, elektrische bussen of bussen op waterstof. Twente loopt achter vergeleken met andere regio’s. Zo rijden er in het noordwesten van Overijssel (regio IJssel-Vecht) al volop elektrische bussen. (RTV Oost)

· FC Twente speler Ramiz Zerrouki verlengt zijn contract tot de zomer van 2024. De Algerijnse middenvelder heeft dit seizoen echt zijn draai gevonden bij de Twentse voetbalclub, onder leiding van coach Ron Jans. Zerrouki zegt: ‘Het nieuwe contract voelt voor mij als een beloning voor het harde werken en de ontwikkeling die ik heb doorgemaakt. Die lijn wil ik bij FC Twente doortrekken.’ De 23-jarige international is uitgegroeid tot een veelzijdige pion op het middenveld van FC Twente. ‘Ik ben nu anderhalf seizoen basisspeler bij FC Twente en het is positief om te zien dat ik een bepaald niveau haal, maar ik weet ook dat ik nog nieuwe stappen kan zetten. Ik zie bij FC Twente voor mezelf nog genoeg mogelijkheden om door te groeien.’ (RTV Oost)

· Donderdag zijn de eerste 34 Oekraïense oorlogsvluchtelingen per bus gearriveerd in Twente. De vluchtelingen werden uit Polen opgehaald met de Beatbuzz, die normaal gesproken feestgangers vervoert. Een groep ondernemende Twentenaren had het vervoer van Polen naar deze regio geregeld en onder meer ook voor een tolk en informatie over de opvang gezorgd. De 34 oorlogsvluchtelingen zijn ondergebracht bij De Zwanenhof in Zenderen. Er zouden eigenlijk meer vluchtelingen naar Zenderen komen, maar een aantal durfden de reis niet aan na berichten in de media over de verkrachting van een 18-jarige Oekraïense. (TC Tubantia)