Gelezen!

Regionaal weekoverzicht van ma. 17 t/m vrij. 21 okt. 2022

27 oktober 2024, 02:02
Geen tijd (of zin) gehad het nieuws in de regio te volgen? Kijk op vrijdag even op TKKR. Wij zetten de belangrijkste/opmerkelijkste nieuwsfeiten  uit de regionale media - in een korte samenvatting - op een rij:
 
Week 42:
 
·         De in Oekraïne gesneuvelde Benjamin Galli uit Winterswijk kan worden begraven in een familiegraf in Italië door middel van crowdfunding. De ouders hadden zo’n 10.000 euro nodig om hun wens uit  te laten komen; dit bedrag is ruimschoots gehaald. Op de website doneeractie.nl staat dat dankzij schenkingen van meer dan 440 mensen al bijna 13.000 euro is ingezameld. ‘Wij zijn enorm dankbaar dat zoveel mensen geld hebben gedoneerd. Het is heel mooi dat het bedrag zà³ snel bij elkaar is. Dat heeft ons wel verrast, want veel mensen hebben nu toch eigen geldzorgen’, zegt moeder Mirjam Galli-Van der Plas. ‘,En dan die lieve berichtjes die mensen erbij schrijven... daar hebben wij heel veel troost aan.’ Zo’n drie weken na zijn dood verblijft het stoffelijk overschot van Benjamin Galli nog altijd in een uitvaartcentrum in Dronten. Moeder Mirjam hoopt dat dit niet lang meer zal duren. ‘We zijn in afwachting van documenten van de Italiaanse ambassade. We verwachten dat die er spoedig zijn zodat we komende week naar Italië kunnen.’ (TC Tubantia)
 
·         Theaters hebben het erg moeilijk met de huidige energieprijzen. De energielasten voor de grote en soms ook verouderde gebouwen rijzen de pan uit. Waar het Wilminktheater in 2019 ‘slechts’ twee ton kwijt was aan energielasten per jaar, is dit bedrag inmiddels opgelopen naar ruim acht ton. ‘We zijn gekoppeld aan de stadsverwarming en betalen de dagprijs. Het zal duidelijk zijn: dit houden we geen jaren vol.’ zegt Jaco Cornelissen. ‘Het algemene beeld is somber, maar niet overal hetzelfde. Hoe individuele theaters ervoor staan, is afhankelijk van het contract dat ze hebben. Voor ons Wilminktheater is het zo dat we de afgelopen jaren al last hebben gehad van stijgende prijzen. Ook zijn we anders uit de coronacrisis gekomen dan de meeste andere theaters. De tegemoetkoming die anderen wel gekregen hebben, is ons onthouden. In ons geval gaat het daarbij ongeveer om een miljoen euro die we zo hebben misgelopen.’ Voor de Schouwburg in Hengelo is de situatie op dit moment heel anders. Directeur Raoul Boer: ‘We hebben nog een contract voor twee jaar. En we zijn relatief goed uit de coronaperiode gekomen. De overheid heeft ons ruimhartig gecompenseerd, misschien zelfs wel te ruimhartig. Dat geldt ook voor andere theaters.’Boer verwacht ook niet dat er schouwburgen in Nederland zullen omvallen. ‘Dat is echt onzin. Natuurlijk zal er steun komen. De overheid laat de culturele sector niet vallen, net zoals ze ook de bakkers en slagers niet in de steek zullen laten.’ (TC Tubantia)
 
·         Hoofdredacteur van de Twentsche Courant Tubantia Martha Riemsma wordt opgevolgd door Daan Bonenkamp (38) uit Hengelo, zo schrijft de krant op haar website. Bonenkamp begon in 2009 als persvoorlichter bij D66. In de periode 2010-2017 was hij woordvoerder en speechschrijver van Alexander Pechtold. ‘Ik ben een kind van de streek en heb altijd een sterke band gehouden met Twente’, zegt Bonenkamp in de krant. ‘Deze stap voelt daarom ook als thuiskomen. [...] Thuis bij mijn ouders viel De Twentsche Courant Tubantia iedere dag op de mat. Mijn opa was tientallen jaren columnist. De krant was mijn eerste aanraking met de journalistiek.’ (RTV Oost)
 
·         Overijssel moet voor 1 januari nog ruim 760 extra azc-plekken aanbieden in de provincie. Maar waar de opvanglocaties verrijzen, lijkt nog een groot vraagteken. ‘Er is nog geen taakstelling afgesproken per gemeenten voor de opvang van asielzoekers’, zegt een woordvoerder tegen RTV Oost. Het COA bevestigt dat. Staatssecretaris Van der Burg werkt momenteel aan een wet waarbij gemeenten gedwongen kunnen worden om asielzoekers op te vangen. De uitwerking van die wet wordt waarschijnlijk een dezer dagen naar de Tweede Kamer gestuurd, meldt de NOS. (1Twente)
 
·         Het spoor in Oost-Nederland krijgt de komende jaren te meer treinen met gevaarlijke stoffen te verwerken op het spoor. Dit heeft te maken met de aanleg van het spoortraject in Duitsland dat aansluit op de Betuweroute. Tussen 2024 en 2026 is het tracé tussen Emmerich en Oberhausen tijdelijk afgesloten wegens werkzaamheden. Goederentreinen van en naar Duitsland worden  omgeleid via de Bentheimroute (Deventer-Almelo-Hengelo-Oldenzaal) en de IJssellijn (Arnhem-Deventer en vervolgens eveneens via Almelo-Hengelo-Oldenzaal). Treinen met gevaarlijke stoffen zullen naar verwachting vooral gebruikmaken van het spoor tussen Apeldoorn, Deventer en Oldenzaal. Dat blijkt uit een tussenrapportage die naar Provinciale Staten van Overijssel is gestuurd. Om de hinder te beperken, hebben Gelderland en Overijssel bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een pakket aan maatregelen voorgesteld. Aanwonenden moeten rekening houden met extra overlast door geluid en trillingen. (TC Tubantia)
 
·         De luchthaven Mà¼nster-Osnabrà¼ck (FMO) ijkt garen te spinnen bij de aanhoudende problemen op Schiphol. FMO schat dat deze (herfstvakantie) week zo'n 6.000 Overijsselaars vliegen vanaf de luchthaven, die op een uur rijden van Enschede ligt en daardoor al jaren voor met name inwoners van Twente aantrekkelijk is.  ‘Ik mijd Schiphol nu bewust’, zeggen Nederlanders op de Duitse luchthaven.  ‘We verwachten deze week zo'n 12.000 Nederlandse passagiers, van wie de helft uit Overijssel komt’, zegt Detlef Döbberthin van de Duitse luchthaven. ‘De rest komt uit Drenthe en Gelderland.’ (RTV Oost)