Gelezen!

Regionaal weekoverzicht van ma. 21 t/m vrij. 25 februari 2022

21 februari 2024, 07:38
· Twente scoort landelijk voor het eerst landelijk bovengemiddeld als het gaat om economische groei. Ook is de daling van werkloosheid gemiddeld hoger dan in de rest van het land. De economie groeide met 10 procent, de werkloosheid is gedaald naar 3 procent. Dit alles is te danken aan de uitvoering van de Agenda van Twente. Elke inwoner van Twente draagt daar 7.50 euro aan bij; in totaal 20 miljoen. Via de Regiodeal is geld binnengehaald uit Den Haag, waardoor de investeringen stegen van 20 naar 169 miljoen. ‘Het samen doen is wat ons verder brengt. Samen kunnen we net dat stapje extra doen’ zegt Wim Boomkamp, voorzitter van de stichting Twente Board. (TC Tubantia)

· Na jaren van wachten voor woonwagenbewoners uit Enschede zit er nu eindelijk schot in de zoektocht naar woonwagenlocaties. Het college heeft na voltooiing van het onderzoek een voorkeur uitgesproken voor een perceel aan de Windmolenweg, tussen de bedrijventerreinen Havengebied en Marssteden. Daar is plek voor maximaal tien woonwagenplaatsen. (RTV Oost)


· In Twente, Oost-Achterhoek en de Duitse grensstreek blijven de corona-maatregelen zoals 1.5 meter afstand en mondneusmasker na 25 februari in zorginstellingen voorlopig nog even gehandhaafd. Het gaat hier om ziekenhuizen, de huisartspraktijken, verpleeg- en verzorgingshuizen en voor de ambulancezorg in het hele werkgebied van het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (Roaz) Euregio. (TC Tubantia)

· Staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat heeft g tijdens een bijeenkomst in Doetinchem voor Achterhoekse en Twentse belanghebbenden duidelijk gemaakt dat de Noordtak van de Betuwelijn geen vaststaand iets is. ‘Het is belangrijk om te zeggen dat het ook een heel reële optie is dat de Noordtak er niét komt. We hebben het nu alleen nog maar over een onderzoek op aandringen van de Tweede Kamer. Daar zijn we mee bezig. De resultaten verwachten we dit voorjaar’, aldus de staatssecretaris. (TC Tubantia)


· Drinkwaterbedrijf Vitens maakt excuses na de vervuiling van het drinkwater in Oldenzaal vorig jaar. In totaal 26.000 klanten hadden dagenlang last van vervuild drinkwater. Er was met name kritiek op de communicatie van het drinkwaterbedrijf. Vitens zegt nu van de crisis te hebben geleerd. De crisisaanpak wordt flink aangescherpt, onder meer met het inzetten van een ‘sms-bom’ bij grote problemen. (TC Tubantia)


· Alle gemeenten in Twente, met uitzondering van Dinkelland, krijgen gas van het Russische bedrijf Gazprom. Vanwege de inval van Rusland in Oekraïne ligt het contract met Gazprom nu echter onder een vergrootglas. De helft van de Twentse gemeenten zegt de overeenkomst per 31 december aanstaande op. Overigens niet vanwege de Russische agressie, maar om over te stappen op groen biogas. Een petitie, waarmee gemeenten worden opgeroepen om de banden met Gazprom te verbreken, is al rond de 16.000 keer ondertekend. (TC Tubantia)

· Op de Oude Markt in Enschede zijn donderdagmiddag mensen samen gekomen om hun steun te betuigen aan Oekraïne. Ondanks de regen was de opkomst groot, ’We zijn allemaal in shock. Het voelt zo vreemd om te zien op het nieuws wat er allemaal gebeurd, en dat je weet dat je vrienden en familie daar zijn.’ Er zijn meerdere borden te zien met teksten, meerdere Oekraïense vlaggen en muziek uit het getroffen land. Het lijkt erop dat het niet blijft bij één steunbetuiging: ‘Zo willen we onze steun laten zien. Laten zien dat we er voor Oekraïne zijn, zelfs hier vanuit Enschede.’ (1 Twente)