Gelezen!

Regionaal weekoverzicht van ma. 21 t/m vrij. 25 nov. 2022

27 november 2024, 02:25
Geen tijd (of zin) gehad het nieuws in de regio te volgen? Kijk op vrijdag even op TKKR. Wij zetten de belangrijkste/opmerkelijkste nieuwsfeiten  uit de regionale media - in een korte samenvatting - op een rij:
 
Week 47:
 
·         Huiselijk geweld neemt landelijk elk jaar toe. Ook in Twente verwacht Veilig Thuis Twente dit jaar rond de vierduizend gevallen uit te komen. Ruim de helft daarvan betreft kindermishandeling. Uit het onderwijs komen nauwelijks signalen. ‘Hiermee hou je onbedoeld de mishandeling in stand.’ Veilig Thuis Twente (VTT) krijgt jaarlijks meer en meer meldingen binnen van huiselijk geweld. Van 3177 in 2019 steeg het aantal gevallen naar 3515 in 2021. Dit jaar verwacht VTT uit te komen op iets meer dan 4000, waarvan rond 52% kindermishandeling betreft. Onderscheid tussen de Twentse dorpen en steden is er niet, zeggen medewerksters Purnima Gurung en Irma Stokkers van Veilig Thuis Twente. In hun dagelijkse werk onderzoeken zij meldingen en helpen zij jong en oud. ‘Alle vormen van huiselijk geweld komen in alle lagen van de bevolking voor. Ik zie het in boerderijen, villa's en rijtjeshuizen. Het is bijvoorbeeld echt niet alleen in wijken als Pathmos in Enschede of Kerkelanden in Almelo.’ (TC Tubantia)
 
·         De gemeente Haaksbergen krijgt natuurgraven en herdenkingsbomen. Dit heeft te maken met het feit dat Haaksbergen de kosten  van de strafrechten niet meer kan dekken. De kosten voor een graf en voor grafrechten gaan omhoog. Wat de nieuwe bedragen zijn wordt volgende maand duidelijk. Wat al wel duidelijk is is dat Haaksbergen meer mogelijkheden biedt voor begraving. Behalve graven, urnengraven en nissen voor urnen heeft de gemeente straks ook natuurgraven en is het planten van een herdenkingsboom mogelijk. Steeds vaker wordt gekozen voor cremeren en daardoor loopt de gemeente inkomsten mis. 'Als we als gemeente niet inspelen op trends en ontwikkelingen en blijven doorgaan met het oude vertrouwde, dan zal begraven alleen maar verder terug gaan lopen', aldus de gemeente Haaksbergen. (TC Tubantia)
 
·         De kleuterdramaserie Kabam! van Elisabeth Hesemans uit Enschede heeft een Emmy Award gewonnen. De kleuterserie werd gekozen als het beste tv-programma dat buiten de Verenigde Staten is gemaakt.’ Waanzinnig dat we eruit zijn gepikt’, aldus Hesemans. Kabam! is haar debuut. De kleuterdramaserie was genomineerd in de categorie Kids: Live-Action. In de serie staat angst bij kinderen centraal. In tien afleveringen - vorig jaar uitgezonden bij KRO-NCRV's Zapp - komt telkens een andere leerling uit de klas van meester Mo langs met een verhaal van zijn of haar angst. (TC Tubantia)
 
·         Jongeren worden door escaperooms geholpen om uit de criminele wereld te stappen. Een op de tien scholieren is al eens benaderd om snel geld te verdienen met een pakketje bezorgen. Dat begint per WhatsApp met onschuldige berichtjes. Maar dan begint het ronselen. ‘We zien dit vaak gebeuren: Je hebt het pakketje zogenaamd verkeerd bezorgd en dat geld moet je terugbetalen. Deze jongeren zijn natuurlijk nog heel jong, ze durven niet direct naar hun ouders toe. En dan moeten ze een heleboel pakketjes bezorgen,’ vertelt projectleider Stefan Mués. Het project voor middelbare scholieren is nieuw. ‘Een van de aanbevelingen is dat de boodschap beter blijft hangen, als je de jeugd nog een keer pakt in een andere levensfase. Daarom is deze afdeling voor voortgezet onderwijs ingericht.’ TC Tubantia)
 
·         De bouwers van paasvuren in Overijssel die onlangs de boodschap kregen dat ze een stikstofberekening moeten laten uitvoeren, krijgen daarbij hulp van de provincie. Mogelijk ook financieel. Dat maakte gedeputeerde Tijs de Bree deze week bekend. Bij 73 organisatoren viel vorige week een brief op de mat van de provincie met de boodschap: voor uw paasvuur is zeer waarschijnlijk een stikstofvergunning nodig. Voor velen zou dit het einde betekenen, nu gloort er misschien toch nog hoop. Om de organisaties enigszins tegemoet te komen, zal de provincie Overijssel ondersteuning bieden bij het aanvragen van de vergunningen. ‘Dat kan door kennis te delen, te wijzen op mogelijkheden, maar ook financieel’, vertelt gedeputeerde Tijs de Bree. ‘We houden op dit moment alle opties open.’ Wel wijst hij erop dat het aanvragen van een vergunning uiteindelijk de verantwoordelijkheid van de organisaties zelf blijft. (RTV Oost)
 
·         In geen enkele Twentse gemeente is dit jaar met oud en nieuw een algeheel vuurwerkverbod van kracht. De maatregelen om overlast door vuurwerk tegen te gaan verschillen sterk per gemeente. Zo doe Almelo, in afwachting van een landelijk vuurwerkverbod helemaal niets en stelt Enschede elf vuurwerkvrije zones in. Twaalf Nederlandse gemeenten kondigden voor de komende jaarwisseling een algeheel verbod af op het afsteken van vuurwerk. Daaronder geen enkele Twentse gemeente. Burgemeester Arjen Gerritsen van Almelo begrijpt wel waarom. ‘Dan zou een à¡fsteekverbod zijn’, zegt hij. ‘Vuurwerk blijft namelijk een legaal product. Een afsteekverbod is volgens de Almelose burgemeester niet te handhaven. ‘Praktisch onuitvoerbaar. Als iemand tà³ch vuurwerk afsteekt, krijg je daar een melding van. Je stuurt er iemand naartoe. Dan is de dader natuurlijk gevlogen.’
 



·         De man die op oudejaarsdag een dodelijk ongeval met een klaphamer veroorzaakte in Haaksbergen, hangt zeven maanden cel boven het hoofd. Justitie acht dood door schuld bewezen.Bij het ongeval kwam de 12-jarige Bram Freriks om het leven. Hij werd in de borst geraakt door rondvliegende stukken metaal van de klaphamer. Een andere, 11-jarige jongen, raakte ernstig gewond aan beide benen. Justitie neemt het verdachte Sebastiaan O. uit Haaksbergen kwalijk dat hij de klaphamer op klaarlichte dag middenin een woonwijk gebruikte, met veel kinderen als omstanders. ‘Het blijft in de aard een gevaarlijk ding, waarbij gebruik is gemaakt van een illegale, explosieve stof. Er is sprake van grove schuld bij meneer O.’ De ouders van Bram en zijn broertje maakten op de zitting gebruik van hun spreekrecht. ‘De glans is van het leven af’, zei vader Tom Freriks. ‘Elke dag worden we wakker met de wetenschap dat onze Bram nooit meer bij ons zal zijn.’ Hij noemde O. 'roekeloos en rauw'. ‘Alles draait om jou, je hebt je geen moment om ons bekommerd.’ (RTV Oost)