Gelezen!

Regionaal weekoverzicht van ma. 24 t/m vrij. 28 okt. 2022

21 oktober 2024, 07:47
Geen tijd (of zin) gehad het nieuws in de regio te volgen? Kijk op vrijdag even op TKKR. Wij zetten de belangrijkste/opmerkelijkste nieuwsfeiten uit de regionale media - in een korte samenvatting -  op een rij:
 
Week 43:
 
·         De georganiseerde misdaad krijgt een steeds sterkere greep op de handel in zwaar illegaal vuurwerk. Om de zware explosieven ‘aan de man’ te brengen worden dezelfde kanalen gebruikt als die van de handel in wapens en drugs. Erik Kooijker van de Landelijke Eenheid van de politie: ‘Bij jongeren zijn harde knallen razend populair. Dat wordt als stoer gezien. Criminelen gebruiken de explosieven voor plofkraken, aanslagen en bedreigingen.’ Volgens Kooijker gaat het over regelrechte explosieven. ‘Het is een geraffineerd netwerk. De grote spelers zijn onzichtbaar en blijven hierdoor vaak buiten schot. De risico's zitten aan het eind van de pijplijn,’ Over de omvang van de handel heeft de politie geen cijfers. ‘Ons doel is te voorkomen dat dit soort vuurwerk op straat terecht komt. Dat vraagt intensief speurwerk. Het is een uitdaging de identiteit van de verkopers te achterhalen. We raken er wel steeds bedrevener in.’ (TC Tubantia)
 
·         Financieel en operationeel directeur Martijn Hoogstoevenbeld vertrekt 1 januari volgend jaar bij FC Twente. De directeur vindt dat hij het doel heeft bereikt dat hij zichzelf stelde toen hij aantrad in 2018, een half jaar na de degradatie van de club. ‘Een bewogen periode met veel onrust in en rond de club. Ik heb bij mijn indiensttreding ten doel gesteld om het destijds bedreigde voortbestaan van FC Twente veilig te stellen en het vertrouwen van externe relaties als Gemeente Enschede, Politie, Belastingdienst en KNVB te herstellen.’ Volgens algemeen directeur Paul van der Kraan heeft de Twentse voetbalclub veel aan hem te danken. ‘Hij kwam binnen in een financieel moeilijke tijd en heeft afgelopen jaren met zijn kennis en zijn expertise de club enorm geholpen. FC Twente is financieel een stabiele club geworden en in rustig vaarwater beland, dat is mede dankzij zijn grote inzet gerealiseerd.’ (RTV Oost)
 
·         Er is veel verontwaardiging over het verzoek van het Gemeentelijk Belastingkantoor Twente (GBT) aan huiseigenaren om foto’s van hun huiskamers te maken. Er wordt gevraagd om foto’s van het interieur zodat ambtenaren de WOZ-waarde nauwkeuriger kunnen vaststellen. Een meerderheid van de raad in Enschede wil dat het Gemeentelijk Belastingkantoor Twente (GBT) stopt met het vragen naar de interieurfoto's. Volgens veel inwoners en politici voelt dit als een schending van de privacy van mogelijk hunzelf en anderen. Tijdens een spoeddebat deze week over de kwestie bleken de fracties het grotendeels met elkaar eens: op de ChristenUnie na steunden alle partijen een motie waarin het college wordt gevraagd om bij het GBT aan te dringen op het beëindigen van de proef. (RTV Oost)
 
·         Het doel om in 2030 de hoeveelheid restafval teruggebracht te hebben tot maximaal 50 kilo per inwoner gaat bij zo’n beetje alle Twentse gemeenten volgens plan. Er is één gemeente waar dit – tegen de trend in – niet lukt: Almelo. Het restafval is daar alleen maar meer geworden. Het doel is en was hergebruik van afval, waarbij alleen restafval nog wordt verbrand bij Twence. Voor elke gemeente werd de limiet gesteld op 50 kilo afval per inwoner, waarbij de gemeenten zelf konden bealen hoe ze dat doel gingen bereiken. De Almelose wethouder Monique van Saane erkent dat de gemeente Almelo de doelstelling van minder restafval niet heeft gehaald: ‘Almelo heeft ingestoken op service en dienstverlening als het gaat om afvalinzameling. We hebben structuur willen bieden: iedere inwoner kan ongelimiteerd en zonder pasjes gescheiden afval aanbieden via milieupunten.’ (TC Tubantia)
 
·         Het gebrek aan personeel bij Twentse zorgorganisaties zorgt voor een groot probleem bij ouderen die het zelf allemaal niet meer kunnen bolwerken. De Almelose zorgorganisatie ZorgAccent kan geen nieuw personeel vinden. ‘Heel vervelend’, zegt directeur Erik Vuurboom. ‘Dit gaat om mensen die niet in staat zijn het zelf te doen.’ Vuurboom: ‘We hebben de mensen er niet voor. Heel vervelend. We staan met de rug tegen de muur. Waar moeten we nog meer personeel vandaan halen? Dit raakt mensen die het huishouden echt niet meer zelf kunnen doen, en waar familieleden dit evenmin kunnen.’ Vooral ouderen in Hellendoorn, Rijssen-Holten, Wierden en Twenterand, die op zoek zijn naar huishoudelijke hulp via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), hebben hierdoor problemen. De organisatie uit Almelo heeft bij deze gemeenten aangegeven niet langer nieuwe cliënten te kunnen helpen en stelt een wachtlijst in. Er is tot dusver nog geen concrete oplossing in zicht. (TC Tubantia)
 
·         Tukkers zijn gelukkiger dan mensen in de rest van het land. In een onderzoek van RaboResearch, in opdracht van Twente Board, scoort Twente een 7.1 als het gaat om ‘Bruto Twents Geluk’. Landelijk ligt het ‘geluksgevoel’ op 6,9. Twente Board, de organisatie waarin de Twentse gemeenten, ondernemers en onderwijsinstellingen samenwerken aan de ontwikkeling van de regio, zet de komende jaren niet langer louter in op economische groei, maar op het geluk van de Twentenaren. ‘Want natuurlijk is geld belangrijk, maar hoe we ons voelen en hoe gelukkig we zijn, dat is het belangrijkste in het leven van mensen.’ Voorzitter Wim Boomkamp van Twente Board: ‘Het was al een belangrijke pijler in het beleid van de Twente Board, maar dit onderzoek benadrukt dat dit een nog grotere rol moet gaan spelen. Wij moeten mensen daarbij helpen voor zover we kunnen, maar ook bedrijven moeten dit gaan doen.’ Het onderzoek van RaboResearch, heeft elf dimensies onderzocht, zoals veiligheid, persoonlijke ontwikkeling, gezondheid, inkomen en baanzekerheid. Samen zegt dat iets over hoe we brede welvaart ervaren. Welvaart gaat over de mogelijkheden van mensen om het leven te leiden zoals zij dat zelf willen. (TC Tubantia)