Gelezen!

Regionaal weekoverzicht van ma. 31 januari t/m vrij. 4 februari 2022

21 februari 2024, 07:38
. Er komt steeds meer verzet tegen de mogelijke aanleg van de Noordtak van de Betuwelijn door Twente en Achterhoek. De Noordtak zou grote gevolgen hebben voor het Twentse landschap, de natuur, boeren en andere inwoners in deze regio. Verschillende organisaties werken al samen en hebben een brief geschreven waarin ze hun ongenoegen laten merken aan de Tweede Kamercommissie Infrastructuur en Waterstaat. Ook de Twentse politici zijn in actie gekomen. De PvdA in Enschede, bijvoorbeeld, heeft een motie ingediend waarin het gemeentebestuur wordt opgeroepen het verzet te bundelen. Publieksacties worden voorbereid en er is een site online: geennoordtak.nl Op Radio 1 deze week sprak Michael Sijbom, directeur van Landschap Overijssel, zich in ferme bewoordingen uit tegen de plannen voor de Noordtak. ‘Den Haag moet zich realiseren dat er ook mensen wonen in het oosten. Ze moeten zich bewust zijn wat ze aanrichten.’ Hij riep mensen in Twente en de Achterhoek op een vuist te maken en zich te mobiliseren.

· Het heeft jaren geduurd, maar er is eindelijk duidelijkheid: Enschede krijgt een nieuwe moskee. Een meerderheid van de gemeenteraad is deze week akkoord gegaan met een voorstel hiertoe. Daarmee komt een einde aan de discussie die al bijna tien jaar werd gevoerd. De inwoners van Enschede zijn verdeeld en er is dan ook nog weinig duidelijk over de vervolgplannen voor de moskee. Het ’Turks Cultureel Centrum’ zal plek hebben voor maximaal 1500 mensen. Het kan echter kan nog wel jaren duren voordat met de bouw kan worden begonnen. Het raadsbesluit heeft ook politieke gevolgen. De VVD is het vertrouwen kwijtgeraakt van zijn coalitiepartners Burgerbelangen, D66, ChristenUnie en PvdA, die tegen de plannen stemden.

· Zoutproducent Nobian krijgt mogelijk een flinke boete van €750.000 na het opzettelijk negeren van opgegeven maatregelen om olielekkages te voorkomen in Enschede. AkzoNobel Salt, het voormalige Nobian, kreeg in 2016 al een aangifte aan de broek. Na vijf jaar onderzoek door het Openbaar Ministerie bleek echter dat het probleem zich al voordeed sinds 2008. Het bedrijf zou opzettelijk geen veiligheidsrapporten laten maken. Volgens Nobian is de zaak verjaard omdat het een gevolg was van een lekkage tussen 1987 en 1989.

· Deze week is Roelof Bleker officieel geïnstalleerd als nieuwe burgemeester van Enschede. De oud-wethouder keert daarmee terug op het oude bestuurlijke nest, waar hem de nodige uitdagingen wachten. Aan de vooravond van de gemeenteraadsverkiezingen (op 16 maart) lopen bijvoorbeeld de spanningen in de coalitie hoog op, nu de andere partijen het vertrouwen in de VVD hebben opgezegd naar aanleiding van de stemming over de moskee.

· Jody Lukoki, professioneel voetballer bij FC Twente, is strafrechtelijk vervolgd wegens huiselijk geweld. De 29-jarige Congolees is veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee weken met een proeftijd van 3 jaar en 80 uur werkstraf. Lukoki zou zijn vriendin hebben geslagen en geschopt. FC Twente heeft disciplinaire maatregelen aangekondigd. Die zullen echter voor de club in de praktijk niet veel gevolgen hebben, aangezien Lukoki nog geen minuut voor de Tukkers heeft gespeeld vanwege een langdurige blessure die hij vorig jaar opliep.

· Het CDA in Losser heeft zich in het verkiezingsprogramma nu ook uitgesproken tegen windturbines op gemeentelijk grondgebied. Letterlijk heet het: ‘Windmolens zijn alleen acceptabel als daarvoor voldoende draagvlak is bij de inwoners, hetgeen nadelige gevolgen heeft voor de natuur en ons nationaal landschap en het de gezondheid van onze inwoners niet aantast.’ Eerder al gaf een meerderheid van de gemeenteraad in Dinkelland aan de uitkomsten van een RIVM-onderzoek te willen afwachten. In noord-oost Twente dreigen hiermee de duurzaamheidsdoelstellingen, zoals vastgelegd in de Regionale Energie Strategie (RES), in gevaar te komen. Vrijwel alle Twentse gemeenten hebben zich aan deze doelstellingen voor 2030 gecommitteerd.


· Afvalwaterinjecties in Twente zullen vooralsnog niet stoppen, zo meldt staatssecretaris Vijlbrief. Afgelopen december werd in de Tweede Kamer nog met een flinke meerderheid een motie aangenomen, die het kabinet opriep direct te stoppen met de afvalwaterinjecties in de Twentse bodem. Pikant genoeg stemde Vijlbrief als Kamerlid ook voor die motie. Nu zegt Vijlbrief, met zijn pet op als de staatssecretaris, dat de NAM een geldige vergunning heeft, die je niet zomaar kunt intrekken. ‘We leven niet in een bananenrepubliek.’

· Gedeputeerde Eddy van Hijum van economie heeft de Twentse gemeenten opgeroepen kritisch te kijken naar de ‘verdozing’ van de regio. Volgens de gedeputeerde slokken de grote distributiecentra veel ruimte op, waar relatief weinig werkgelegenheid tegenover staat. Van Hijum noemt daarbij het XL Businesspark in Almelo als voorbeeld. De gedeputeerde riep de veertien Twentse gemeenten op samen te werken om ongewenste ontwikkelingen tegen te gaan.