Gelezen!

Regionaal weekoverzicht van ma. 7 t/m vrij. 11 februari 2022

27 februari 2024, 02:20
· De politie heeft vrijdagavond een spandoek met anti-semitische uitingen van het balkon van een woning in Haaksbergen gehaald. Dit, nadat er afgelopen week onder meer door het CIDI (Centrum Informatie en Documentatie Israël) en de Joods Liberale Gemeente Twente geschokt en verontwaardigd was gereageerd. In eerste instantie liet een eveneens verontwaardigde burgemeester Welten van Haaksbergen weten dat juridische gronden ontbraken om het spandoek te laten weghalen. Dat veranderde nadat zowel de Liberaal Joodse Gemeente als Kamervoorzitter Vera Bergkamp aankondigden aangifte te willen doen. Op het spandoek werd Bergkamp neergezet als ‘linkse D66 heks’, die ‘Gideon’ (Kamerlid Gideon van Meijeren van Forum voor Democratie, red.) ‘de mond snoert’. Ook op het spandoek een anti-joodse karikatuur met een verwijzing naar de nazi-propaganda film ‘Der ewige Jude’. Plus de tekst ‘Nie wieder gesunde Menschen kennzeichnen und ausschliessen’. De bewoner van het betreffende pand in Haaksbergen had laten weten het spandoek pas te zullen weghalen wanneer de QR-code wordt opgeheven. (TC Tubantia)

· Er wordt opnieuw onderzoek gedaan naar de mogelijkheid van staantribunes in de Grolsch Veste. Het verzoek komt van de fans die heel graag een staantribune achter de goal willen. De KNVB hanteert echter scherpe regels waar het gaat om de veiligheid van de tribunes. In het verleden ging het vaak fout, met alle gevolgen van dien. In de afgelopen jaren gingen veel clubs de Tukkers al voor met het realiseren van staantribunes. Heracles Almelo heeft zelfs nooit afscheid genomen van het staand voetbal kijken. Een woordvoerder van FC Twente laat weten niet te verwachten dat volgend seizoen de stoeltjes achter het doel al weg zullen zijn. (TC Tubantia)

· Dinsdag, kwart over vijf, het ging weer eens mis op de N36 bij Sibculo. Bij een botsing tussen een vrachtauto en twee bestelbusjes kwamen twee mensen om het leven. De N36 geldt als een van de gevaarlijkste wegen van de provincie en staat bekend als ‘dodenweg’. Tussen 2014 en 2019 werden er in totaal 429 ongelukken geregistreerd door de politie, waarvan acht met dodelijke afloop. Door het ongeval is de discussie over de (on)veiligheid van de N36, die ligt tussen Almelo en Ommen, weer opgelaaid. Volgens experts is de enige echte oplossing een middengeleider. Het nieuwe kabinet trekt 200 miljoen uit om N-wegen van het Rijk veiliger te maken. Daarvan wordt de komende maanden 10 miljoen geïnvesteerd in de N36, onder meer voor het ‘extra veilig’ inrichten van bermen en het creëren van extra uitwijkruimte. (TC Tubantia)

· De nieuwe minister van Volkshuisvesting en Woningbouw, Hugo de Jonge, heeft tijdens een bijeenkomst van lokale CDA-bestuurders in Haarle gepreludeerd op een voorrangsregeling voor eigen inwoners en mensen met een vitaal beroep bij het kopen of huren van een woning. De Jonge deed zijn uitspraken in een toepasselijke omgeving: de dorpskerk van Haarle, die in de toekomst een woonfunctie krijgt. De Jonge liet zich overigens niet verleiden tot het noemen van een percentage woningen dat beschikbaar moet zijn voor eigen inwoners. Alleen al in de gemeente Hellendoorn zijn de komende jaren 4000 nieuwe woningen nodig. (TC Tubantia)

· Als eerste provincie heeft Overijssel per direct het extern salderen van stikstofrechten opgeschort. Daardoor is het voor boeren niet meer mogelijk stikstofrechten te kopen van collega’s om de eigen veestapel uit te breiden. Het besluit werd genomen na recente uitspraken van de Raad van State aangaande de verkoop van stikstofrechten in het kader van het Programma Aanpak Stikstof (PAS). Overijssel kent 21 stikstofgevoelige Natura 2000 gebieden, waar tot nu toe een levendige handel in stikstofrechten plaats vond. (TC Tubantia)

· In Enschede is een nieuw meldpunt geopend, waar slachtoffers van seksueel wangedrag zich kunnen melden. Vorig jaar koos de stad al voor een hardere aanpak van dit probleem, aangezien Enschede al langer last heeft van seksuele intimidatie op straat. Sinds 1 januari 2022 is seksuele intimidatie op straat in Enschede officieel strafbaar. Het meldpunt is opgezet door het bedrijf Vizier. Wie een melding doet, krijgt een persoonlijk gesprek met Sylvia Kuster van Vizier. ‘We gaan het verhaal aan, ik ben het luisterend oor. Vervolgens gaan we de melding registeren en kijken we wat de vervolgstappen zijn. We helpen met het doen van aangifte en is er sprake van aanranding, dan help ik doorverwijzen naar het Centrum Seksueel Geweld. Zodat ze echt het idee hebben dat ze er niet alleen voor staan.’ (RTV Oost)

· Mart Geesink (12) uit groep 8 van De Triangel in Enschede heeft 8.565 euro opgehaald voor Kika. Eind december begon Mart elke dag korte broeken te dragen, waarmee hij deelnam aan korte broeken-actie van Kika. Mart deed met name mee voor zijn zieke vriend Lennard, die een zeldzame vorm van kanker heeft. Donderdagochtend reikte hij de prachtige cheque uit in bijzijn van zijn klas en directeur van de school. (RTV Oost)

· De bijstandsschuld van meer dan duizend Enschedeërs wordt kwijtgescholden. Ook als er sprake was van aangetoonde fraude. Om te beginnen wordt er 5 miljoen aan langlopende schulden, waarvan een groot deel oninbaar is, door de gemeente Enschede kwijtgescholden. De regeling moet veel inwoners een nieuwe kans bieden voor de toekomst. Daar waar sprake is van bewezen fraude, verleent de gemeente pas na tien jaar gratie. (1Twente)

· Coalitiepartijen CDA en D66 komen terug op de motie, waarin werd opgeroepen per direct te stoppen met de injectie van vervuild afvalwater in Twentse bodem door de NAM. In een nieuwe motie wordt dit aanvankelijke ferme standpunt nu afgezwakt tot ‘een circulair alternatief voor afvalwaterinjectie als voorkeursalternatief meenemen in de evaluatie’. Verantwoordelijk staatssecretaris Vijlbrief gaf eerder al aan niet te kunnen/willen stoppen met de injectie van afvalwater totdat een methode is ontwikkeld waarbij het afvalwater wordt gezuiverd voordat het wordt geïnjecteerd. Voorman Freddy Mensink van Stop Afvalwater Twente (SAT) toonde zich boos en teleurgesteld over de nieuwe motie. (TC Tubantia)

· In Oldenzaal – carnavalshoofdstad van Twente – dreigt een clash tussen religie en volkscultuur. Dat heeft te maken met het voornemen om de Grote Twentse Carnavalsoptocht te houden op zondag 10 april. Dat is Palmzondag, een voor de kerken belangrijke feestdag. Zo staat op zaterdag 9 april een uitvoering van de Matthà¤us Passion gepland in de Plechelmus basiliek. Van die zijde, maar ook door zowel de katholieke als protestantse kerkgemeenschap, is met ongeloof en ook verontwaardiging gereageerd op de plannen van de carnavalisten. (TC Tubantia)