Gelezen!

Regionaal weekoverzicht van ma. 7 t/m vrij. 11 maart 2022

21 maart 2024, 07:54
· De Twentse steun aan Oekraïne blijft groeien. Al ruim 200 Twentenaren hebben hun woonruimte beschikbaar gesteld voor vluchtelingen uit het oorlogsgebied. Verder zijn de verstuurde hulpgoederen aangekomen in Oekraïne. Zes volle vrachtwagens met hulpgoederen als warme kleding, portofoons en pijnstillers zijn ter beschikking gesteld aan Oekraïense soldaten en inwoners. ‘De spullen die vanuit heel Twente zijn gedoneerd, komen op de juiste plek terecht. Bij de mensen die dit het hardst nodig hebben’, zegt initiatiefnemer Taco Potze. Overleg tussen de veertien Twentse gemeenten heeft opgeleverd dat er minstens 2000 vluchtelingen kunnen worden opgevangen in deze veiligheidsregio. Inmiddels hebben de eerste gemeenten opvangplekken aangeboden. Twenterand was de eerste met 108 plekken, gevolgd door Borne die 250 tot 300 vluchtelingen kan opvangen in retraitecentrum De Zwanenhof. Ondernemers uit deze regio hebben aangeboden studenten uit Oekraïne, die financieel in zwaar weer zitten, te ondersteunen. In totaal zo’n 250 studenten uit Oekraïne volgen een studie aan de UT en Saxion Hogeschool. Twenteboard richt zich vooral op ondersteuning voor de langere termijn.(TC Tubantia)

· FC Twente heeft zijn eerste aanwinst van het seizoen binnen. Middenvelder Sem Steijn komt van ADO Den Haag en tekent voor drie jaar. ‘Ik ben heel blij met de overstap komend seizoen naar FC Twente, een mooie club’, zegt Steijn. ‘Tijdens de gesprekken gaf FC Twente mij een goed gevoel en vertrouwen. Ik ben denk ik een speler die past bij FC Twente. Ik heb bijna altijd voor ADO Den Haag gespeeld en wil dit seizoen nog met de club spelen voor promotie en belangrijk zijn voor het team. Daarna gaat de focus op FC Twente.’ (1Twente)

· Uit een enquàªte van dagblad TC Tubantia blijkt dat het vertrouwen in de politiek laag is in Twente en Achterhoek. Volgens de enquàªte heeft slechts 44 procent van de 1500 respondenten weinig of geen vertrouwen in de politiek. Veel mensen gaven aan zich niet gehoord te voelen. Zo schrijft een vrouw uit Dinkelland: ‘De burger is alleen belangrijk als er gestemd moet worden, daarna niet meer.’ (TC Tubantia)


· De gemeenten Dinkelland, Tubbergen, Oldenzaal en Losser hebben staatssecretaris Hans Vijlbrief in een brief gevraagd toch echt per direct te stoppen met de afvalwaterinjectie in de Twentse bodem. Ook vragen ze om een uitgebreid onderzoek. ‘Wij zijn van mening dat het maatschappelijk draagvlak voor de afvalwaterinjectie op de huidige wijze ontbreekt’, schrijven de bestuurders van de Noordoost-Twentse gemeenten. Volgens de bestuurders moet er niet alleen gekeken worden naar financiële en juridische gevolgen, maar de staatssecretaris ook rekening houden met de ernst van eerdere overtredingen en de risico’s voor de inwoners en leefomgeving. (RTV Oost)

· Haaksbergen is op dit moment de duurste gemeente van Twente als het gaat om woonlasten. Gemiddeld zijn de inwoners van Haaksbergen 959,28 euro kwijt aan woonlasten. Volgens de cijfers van Vereniging Eigen Huis hebben de inwoners van Twenterand te maken met de grootste stijging. De woonlasten zijn in deze regio met 7,4 procent gestegen naar 920,03 euro. De reden voor deze stijging is de fors hogere OZB. (TC Tubantia)

· Twentse gemeenten komen maar moeilijk af van het Russische gas. Het doel is om zo snel mogelijk onafhankelijk te worden van gas uit Rusland, maar dat doel lijkt nog verder weg dan gedacht. De gasaanbieder Gazprom is op dit moment de enige reële optie. Er zijn nauwelijks, mogelijk zelfs geen, aanbieders te vinden die op korte termijn een contract willen afsluiten. Mocht het toch lukken om binnenkort van het Russische gas af te komen, dan heeft dat nog een negatief bij-effect. Gazprom zou op deze manier het resterende gas ‘over’ hebben en kunnen verkopen voor een extreem hogere prijs. (TC Tubantia)