Gelezen!

Weekoverzicht van ma. 13 t/m zo. 19 dec. 2021

21 december 2024, 07:54
Met 271 dagen tot en met maandag heeft VVD-leider Mark Rutte de langste formatie op zijn naam staan. Als hij langer dan een half jaar aanblijft, kan Rutte ook de langstzittende minister-president van Nederland worden. In de Europese Unie moet Rutte sinds het vertrek van Angela Merkel alleen Viktor Orbà¡in voor zich dulden. (FD)
…………………………………………………..

Hoekstra zegt op het jaarlijkse partijcongres dat het CDA zich in het nieuwe kabinet ‘anders’ en ‘scherper’ gaat opstellen. De partijleider wilde op het online-congres niet vooruitlopen op wat zijn partij heeft binnengehaald. Hij haalde in zijn speech hard uit naar politieke relschoppers die spelen met levens. ‘Politici die ronkende verhalen vertellen dat covid een griepje is’ en ‘die spelen voor hun eigen winst’. In de peilingen van deze week is het CDA opgekrabbeld naar 9 zetels na het dieptepunt van rond de 5 zetels. (FD)
……………………………………………………

Tory’s vragen zich hardop af: is Boris’ einde nabij? Johnsons kracht was altijd dat hij verkiezingen won. Maar na twee grote schandalen zien sommige Conservatieven hun premier als een electoraal risico. Twee jaar geleden boekte Johnson een van de grootste verkiezingszeges uit de moderne Britse geschiedenis. Sindsdien is de Britse premier gescheiden, hertrouwd, bijna overleden en tweemaal vader geworden. Maar dat volatiele privéleven valt bijna in het niet bij zijn turbulente premierschap. De chaos rond zijn regering neemt zelfs zulke vormen aan dat een vroegtijdig vertrek uit Downing Street 10 niet langer ondenkbaar is. ‘De sfeer in de Conservatieve Partij is op dit moment zo zuur als zwavel’. (FD)
…………………………………………………

Mayfield is niet ‘getroffen’ door een tornado, het is gedecimeerd. Met 70 doden is de stad in Kentucky het middelpunt van de verwoesting die werd aangericht door een van de zwaarste tornado-uitbraken in de VS. ‘De truck van mijn buren is als een kegel door de muur gesmeten’. Afgelopen vrijdag trok een serie stormen een pad van verwoesting door het middenwesten van de Verenigde Staten: 19 tornado’s, in 6 staten, met bijna 100 doden tot gevolg en het aantal loopt nog altijd op. Volgens president Biden is dit een van de grootste uitbraken van tornado’s ooit in de Amerikaanse geschiedenis. ‘Het is niet normaal dat deze tornado in december optrad. Dan komt warme en vochtige lucht meestal niet zo ver naar het noorden’, zegt metereoloog Pieter Groenemeier. (VK)
………………………………………………..

De stafchef van Trump hield een presentatie over het beramen van een staatsgreep. Uit nieuwe documenten blijkt dat vertrouwelingen van president Donald Trump plannen beraamden om hem aan de macht te houden, ook al had hij de presidentsverkiezingen verloren. Het staat allemaal in een powerpoint-presentatie die Trumps voormalige stafchef, Mark Meadows, heeft overhandigd aan de parlementaire commissie die onderzoek doet naar de gebeurtenissen rond 6 januari. Trump had de verkiezingen verloren maar wilde zijn presidentschap niet opgeven. Koortsachtig gingen zijn naasten destijds op zoek naar manieren om Trump aan de macht te houden. Van inmenging door China tot dode stemmers. (VK)
………………………………………………..
Grote zorgen om de opmars van Omikron. Het kabinet verwacht een nieuwe coronagolf in januari door Omikron. Daarom blijft de avondlockdown nog minstens 4 weken, moeten de basisscholen eerder dicht en dreigen mogelijk meer maatregelen. De uitgangspositie van Nederland is niet goed. De huidige golf is al bijzonder hoog. Het aantal dringende operaties dat wordt uitgesteld, voor bijvoorbeeld kanker of hartkwalen loopt nog altijd op. Over de grens verspreidt Omikron zich razendsnel. Nederland hoeft zich geen illusies te maken hieraan te ontsnappen. De verwachting is dat de variant komende dagen dominant wordt in Denemarken en delen van Engeland. In België wordt verwacht dat Omikron nog voor het eind van het jaar de overhand heeft. (NRC)
……………………………………………………

De extra prik moet het onheil afwenden. Vanwege de verwachte nieuwe golf van coronabesmettingen wil het kabinet de boostercampagne tegen het corona versnellen. Iedere 18-plusser die dat wil én die minstens drie maanden geleden een tweede prik heeft gehad, kan uiterlijk in de tweede helft van januari een boosterprik krijgen. (NRC)
…………………………………………………...

Pfizer-pil vermindert de kans op ziekenhuisopname of overlijden met 89%. Dat meldt de farmaceut op basis van eigen onderzoek. Het medicijn moet dan wel binnen 3 tot 5 dagen na de 1e symptonen van Covid 19 worden toegediend. De pil zou ook effectief zijn tegen de Omikron variant. Een medicijn tegen Covid 19 dat via tabletten wordt toegediend is geschikt voor thuisgebruik. Daarin verschilt het van de middelen die er tot nu toe zijn. De onderliggende wetenschappelijke studie is nog niet gepubliceerd. (NRC)
…………………………………………………….

De hoogste temperatuur ooit gemeten in het Noordpoolgebied is door de WMO vastgesteld op 38 graden Celsius! Het VN-orgaan noemt de buitengewoon hoge temperatuur meer passen bij de Middellandse Zee dan bij de Noordpool. Dit record werd gepeild in de Russische stad Verchojansk tijdens een uitzonderlijke en lange hittegolf. Het record ligt 18 graden hoger dan het gemiddelde dagelijkse maximum voor juni in het gebied. De hoge temperatuur is een alarmbel voor klimaatverandering en droeg bij aan de verspreiding van bosbranden die over de bossen en veengebieden van Noord-Rusland raasden. (NRC)
……………………………………………………

Het lerarentekort is het grootst in de grote steden en in de achterstandswijken. In de ‘lastige’ wijken heeft 1 op de 5 klassen van de basisschool geen bevoegde leraar. Landelijk is het tekort 8,6%. Almere spant de kroon. Op de 76 basisscholen heeft 16,2% van de klassen geen bevoegde leraar. Op de 165 basisscholen in Den Haag 16% niet. In Amsterdam ligt het percentage op 15,3% en in Rotterdam 12%. De tekorten zijn gegroeid in vergelijking met de laatste meting in de grote steden van februari dit jaar. Amsterdam had toen een tekort van 12,5%. Wethouder Marjolein Moorman van Onderwijs noemt de stijging naar 15,3% een drama. (NRC)
……………………………………………………

Gasprijs stijgt met 12% naar een recordstand van €130 onder druk van spanningen met Rusland. De gasprijs lag al hoog door een combinatie van factoren. Zo komt er minder energie van windmolenparken door een relatief windstil jaar. Daarnaast levert Noorwegen minder gas door onderhoud aan de velden. (FD)
………………………………………………….

De groeiprognoses voor 2022 van de Duitse economie zijn fors verlaagd aldus twee prominente economische instituten. Leveringsproblemen en de coronapandemie vertragen het herstel van de grootste economie van Europa, terwijl de inflatie hoog blijft. Vanaf het voorjaar van 2022 volgt een geleidelijk economisch herstel. In september werd nog 5,1% groei verwacht, nu 3,7%. In 2023 voorspelt men een groei van 2,9% in plaats van de voorspelde 1,5%. Het sterke herstel dat we voor 2022 verwachtten zal verder naar achteren worden geduwd, zegt Ifo-topeconoom Timo Wollmershà¤user. (FD)

……………………………………………………

Plan voor 100 extra IC-bedden sneuvelt op ministerie. Nederland had sinds begin deze maand mogelijk bijna 100 IC-bedden meer tot z’n beschikking kunnen hebben. Daarvoor zouden verpleegkundigen uit het buitenland moeten worden ingezet. Deze extra coronazorg zou worden geconcentreerd in drie ziekenhuizen. Maar een gedetailleerd plan hiervoor is door het ministerie van Volksgezondheid in september vrijwel direct naar de prullenbak verwezen. (VK)
……………………………………………………

Nieuw regeerakkoord krijgt bijval van alle vier partijen. De fracties van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie hebben enthousiast gereageerd op het concept-regeerakkoord. Bij de VVD ging zelfs applaus op. De CDA-fractie is ‘zeer tevreden’. D66 stemt er ‘vol overtuiging’ mee in en CU-leider Segers spreekt van een ‘goed akkoord. Kaag zegt verder dat de plannen ‘progressief’ genoeg zijn. Wat niet betekent dat er geen pijnlijke keuzes zijn gemaakt. Nu is het aan de partijleiders om het land ervan te overtuigen dat ze in een regering met dezelfde partijen toch ‘nieuw elan’ kunnen uitstralen. (VK)
…………………………………………………….

Ondanks de economische groei nam de uitstoot CO2 in het derde kwartaal af met 3% op jaarbasis. Vooral de elektriciteitssector liet een daling zien ondanks een toename van de kolenproductie die een veel hogere CO2 uitstoot met zich meebrengt. De afname komt omdat de Nederlandse energieleveranciers veel meer elektriciteit (66%) hebben geïmporteerd. Er kwam daarnaast meer energie uit duurzame bronnen. CO2, uit buitenlandse stroom telt hier niet mee. (VK)
…………………………………………………..

Trage treinen door slappe bodem: de bodem onder bijna een derde deel van het Nederlandse spoor is te zwak om er nog met nog meer en zwaardere treinen en nog sneller te rijden. 30% van het Nederlandse spoorwegnetwerk rust op slappe grond. De aanpak van het probleem kost miljarden euro’s, terwijl de ambities juist groeien. Op tientallen plaatsen kan er minder hard gereden worden dan het spoorboekje verlangt. Een van die plekken is Culemborg waar intercity’s op de rem moeten om te voorkomen dat de ondergrond te harde klappen krijgt en verschuift. Over een stuk spoor van ongeveer 4 kilometer kunnen verzakkingen optreden die leiden tot een verstoring van de treinenloop, waarschuwde spoornetbeheerder Pro-Rail vorig jaar nog. Nu geldt er voor dat tracé een maximumsnelheid van 100 kilometer per uur, in plaats van 130 kilometer. (VK)
………………………………………………

COALITIEAKKOORD:
Rutte won de verkiezingen, Kaag de formatie, niemand het vertrouwen. De coalitie maakt een doorstart en koppelt een nederige toon aan de ambitieuze plannen. Geen grote vergezichten. Geen ronkende statements over een ‘waanzinnig gaaf land’ of ‘nieuw elan’. Nederig en ingetogen ontvouwden de politiek leiders van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie hun ambitieuze plannen die de bouwstenen vormen voor het aanstaande kabinet Rutte IV. ‘U hoort geen woorden van trots, maar van bescheidenheid en gepast realisme’, zei Sigrid Kaag bij de presentatie van het coalitieakkoord. ‘Dit is niet het toverstafje waarmee alles weer mooi wordt’, viel Gert-Jan Segers van de ChristenUnie haar bij. ‘Wij moeten niet stikken in ons eigen gelijk, we moeten het samen doen’, zei Mark Rutte na afloop. Hier stonden vier politici die zich bewust zijn van de argwaan en het wantrouwen waarmee de samenleving en de politiek dit nieuwe kabinet bejegenen. ‘Het vertrouwen in overheid en politiek is laag’, gaf Rutte toe. ‘Dit nieuwe kabinet moet het geschonden vertrouwen herstellen. Een netelige opgave die niet van vandaag op morgen is gerealiseerd’, erkende Kaag. De nieuwe coalitie zoekt de samenwerking met ‘alle constructieve partijen in de Tweede Kamer’. (FD)
…………………………………………….

Die nederige toon staat in scherp contrast met de ambitieuze plannen van de
nieuwe coalitie. Rutte IV wil miljarden meer uitgeven aan onder andere onderwijs en klimaat. Er komen miljardenfondsen om klimaatverandering en het stikstofprobleem op te lossen. Ook doet het nieuwe kabinet recordinvesteringen in het hoger onderwijs, kennisontwikkeling en onderzoek en de kinderopvang. Het is de inhoudelijke beloning voor D66 voor het loslaten van haar voorkeurscoalitie over links waarmee zij eind september een doorstart mogelijk maakte van de huidige coalitie. Rutte won de verkiezingen maar Kaag de formatie. Ook voor woningbouw en defensie komt fors meer geld beschikbaar. Daarnaast gaat het minimumloon omhoog, met koppeling aan de uitkeringen. Door de lage rente en de bloeiende economie is geld niet het probleem. De miljardeninvesteringen fungeren ook als bindmiddel tussen de vier partijen die na de verkiezingen eigenlijk op elkaar waren uitgekeken. Met een grote pot geld is het vertrouwen tussen burger en overheid en tussen kabinet en Tweede Kamer niet hersteld. De - deels voorspelbare - reacties uit de oppositiebanken waren veelzeggend. Op de populistische flanken is het oordeel ronduit negatief en bij de middenpartijen PvdA en GroenLinks heerste een gevoel van eerst zien dan geloven. (FD)
………………………………………………..

Het komt daarom nu aan op de uitvoering. In het akkoord staat dat ‘niet alle plannen in 1 kabinetsperiode kunnen worden gerealiseerd’ en belooft men wetten beter op ‘eenvoud, menselijke maat en uitvoering’ te gaan beoordelen. ‘De politiek heeft de afgelopen periode niet geleverd waar de mensen recht op hebben’, zegt Segers. Juist in die uitvoering ging het de afgelopen jaren mis. De Groningse aardbevingsschade en de hersteloperatie voor de toeslagouders verzandden in een bureaucratisch moeras. De incidentele miljardenoppepper om de onderwijsachterstanden door corona weg te werken lost de structurele problemen niet op. Het is het levende bewijs dat haastwerk en een gebrek aan politieke interesse in de uitvoering nieuwe politieke problemen creëert en het vertrouwen van de burger in de politiek ondermijnt. Het wordt daarom voor het kabinet ‘ontzettend hard werken’, zei Rutte, die dus opgaat voor zijn vierde premierschap. ‘Mensen thuis vragen zich terecht af: wat zegt die gast nou over nieuw elan. Bring it on.’
……………………………………………………………..

De Federal Reserve gaat de noodsteun versneld afbouwen en verwacht volgend jaar de rente drie keer te verhogen. Het onverwacht sterke herstel van de economie en de arbeidsmarkt en de hogere en hardnekkiger dan verwachte inflatie nopen de Fed ertoe het beleid veel sneller dan gedacht te verkrappen. We kunnen stoppen met het opkopen van obligaties omdat de economie dat niet meer nodig heeft, zei voorzitter Jerome Powell woensdag. Voorwaarde voor de eerste renteverhoging is wel dat maximale werkgelegenheid is bereikt. Beleggers denken dat de FED de hogere inflatie onder controle kan krijgen zonder al te veel economische schade te veroorzaken en reageerden dan ook opgetogen op het besluit. (FD)
………………………………………………………………

Baudet moet binnen 48 uur de tweets verwijderen waarin hij de coronamaatregelen vergelijkt met de Holocaust. Dat heeft de Amsterdamse rechter Dudok van Heel in een kort geding bepaald. Baudet heeft zich volgens de rechter onnodig grievend uitgelaten. De rechter werd gevraagd Baudet te verbieden ‘kwetsende historische leugens’ te verspreiden. Hij moet ook Holocaust-foto’s verwijderen. De rechter oordeelt dat Baudet zich heeft uitgelaten op een wijze die verder gaat dan in een ‘een robuust politiek debat’ past. Ook de vrijheid van meningsuiting van een politicus is niet onbegrensd volgens de rechter. In vergelijkingen die hij maakte tussen Holocaust slachtoffers en het lot van ongevaccineerden is sprake van een wanverhouding waardoor hij het onrecht en het leed dat Joden in de jaren 30 en 40 is aangedaan heeft ‘gebagatelliseerd’. (NRC)
…………………………………………….

Te veel gasten aanwezig bij Amalia’s verjaardagsfeest. Er waren 21 gasten ondanks het dringende advies van het kabinet om niet meer dan 4 volwassenen thuis uit te nodigen. Het feest vond in de tuin rondom het paleis plaats, gasten waren getest en gevaccineerd. ‘De familie verkeerde in de overtuiging met deze bijeenkomst buiten en met de genomen’, voorzorgsmaatregelen op een verantwoorde wijze met de corona adviezen om te gaan, schrijft Rutte. ‘Bij nader inzien’, liet de Koning weten dat ‘het niet goed was dit zo te organiseren’. (NRC)
…………………………………………………

Minister wil zelfonderzoek Gezondheidsraad na trage start van de boosterprikken. De Jonge wil dat de Gezondheidsraad de eigen advisering over nut en noodzaak van de boostervaccinaties gaat onderzoeken. De minister volgt in de regel deze adviezen op. Mede daardoor begon in Nederland de boostercampagne veel later dan in andere landen. In september, toen al veel landen waren begonnen met de boosterprikken ‘adviseerde de gezondheidsraad nog dat een boosterprik niet meteen nodig was, behalve voor patiënten met een ernstige afweerstoornis. Wel zouden er voorbereidingen getroffen moeten worden voor zo’n boostercampagne. (VK)
………………………………………………….

De gemeenteraad Zeewolde stemt voor het bestemmingsplan dat een groot datacenter mogelijk maakt voor Facebook. Daarmee hebben de gemeente en de Amerikaanse techgigant een belangrijke horde genomen. 200 hectare landbouwgrond in de polder verandert in industrieterrein. Negentien parttime gemeenteraadsleden moesten besluiten over de komst van een miljardenbedrijf en 5 blokken van 17 meter hoog met een jaarlijks energieverbruik gelijk aan dat van alle huishoudens in Amsterdam bij elkaar. Maandag bezetten klimaatactivisten van Extinction Rebellion kortstondig het gemeentehuis, om vervolgens op het plein voor het gemeentehuis te blijven. Ze hoopten de fractie PvdA-Groen Links te overtuigen tot een tegenstem. (VK)
………………………………………………

Het ziekteverzuimpercentage was in november met 5,1% ‘historisch hoog’. Dat blijkt uit cijfers van ArboNed en HumanCapitalCare. Het aantal ziektemeldingen steeg in een maand tijd meer dan ooit, met een derde. Griep en corona veroorzaakten het meeste verzuim. De helft van de verzuimdagen door corona is te wijten aan long covid. In de zorg is het ziekteverzuim al lange tijd het hoogst. Het aantal ziektemeldingen in het onderwijs is in 1 maand met maar liefst 77% gestegen. Dat ziekteverzuimpercentage is nu 6,2%. (VK)
………………………………………………

Genoeg plannen voor het onderwijs maar met geld alleen los je de problemen niet op, zegt socioloog Thijs Bol: ‘Zonder nieuwe leraren verandert er weinig’. Het nieuwe kabinet wil met miljarden euro’s extra de groeiende kansenongelijkheid in het onderwijs aanpakken: ieder kind moet voortaan dezelfde kans krijgen. ‘Het zijn echt goede intenties en er is heel veel geld. Maar het is nog onduidelijk hà³e ze het willen doen’. Het lerarentekort wordt 1 keer expliciet genoemd. Waarbij de coalitie schrijft dat ze de uitbreiding van contracten wil ‘stimuleren’. Met andere woorden: de leraren moeten meer uren gaan werken. Maar je moet met meer komen dan zeggen dat leraren meer moeten gaan werken’. (NRC)
……………………………………………

Het ‘Gratis Geld’-tijdperk nadert einde nu de centrale banken bijsturen. Na de Fed zetten ook de ECB en de Bank of England stappen voor afbouw steunprogramma. De hoge en hardnekkige inflatie, het onverwachte sterke economische herstel en een krappe arbeidsmarkt hebben ertoe geleid dat de grote centrale banken hun noodsteunpakketten gaan afbouwen. Sommigen sorteren voor op renteverhogingen. Na een inmiddels 6 jaar draaiende geldpers in Europa komt het einde van gratis geld, door extreem lage rentetarieven, in zicht. De Bank of England verhoogde donderdag de rente met 15 basispunten naar 90,25%. De ECB zet in het tweede kwartaal het opkoopprogramma tijdelijk op 40 miljard per maand. (FD)
……………………………………………

Aframmeling voor Johnson: zetel verloren die al 200 jaar naar de Conservatieven ging. De positie van de Britse premie Boris Johnson is verder verzwakt door het verrassende verlies van een kiesdistrict dat ‘twee eeuwen’ lang in handen is geweest van de Conservatieven. Het kisdistrict North-Shropshire was zo’n deel van het platteland waar de Conservatieve Partij normaal gesproken niet kan verliezen al zouden ze een schaap als kandidaat opvoeren. Maar na de onthullingen over borrels, quizzen en lockdownfeestjes op Downing Street terwijl het land in een vreugdeloze lockdown zat is er een stembusopstand uitgebroken. De conservatieven verspeelden een meerderheid van 23.000 stemmen. Niet aan Labour maar aan de Liberaal-Democraten, de derde partij van het land. De nederlaag is bijna net zo groot als die in Chesham and Amersham een half jaar geleden. Ook in dat welvarende kiesdistrict net boven Londen boekten de Liberaal-Democraten een sensationele zege. Destijds waren weerstand tegen Brexit, woningbouw in groengebieden en de aanleg van een hogesnelheidslijn de bezwaarpunten. Nu ging het over Johnson. Zijn kracht is het winnen van verkiezingen. Als dat niet meer lukt blijft er weinig van hem over. Hij is namelijk niet echt geliefd in eigen kring. Veelzeggend was het besluit van de partijleiding deze week dat de fractieleden ook via e-mail hun vertrouwen in hun leider kunnen opzeggen. Dat is gemakkelijker, zeker tijdens het kerstreces, dan het afleveren van een brief. (VK)
………………………………………….

Hoeveel waarschuwingen hadden Sigrid Kaag en Ank Bijleveld eigenlijk willen hebben voordat ze wél een ordentelijk terugtrekking uit Afghanistan waren gaan organiseren?
6 augustus: ‘De Taliban-strategie werkt tot dusver veel sneller dan verwacht.’
9 augustus: ‘Taliban rukken sneller op dan verwacht.’
11 augustus: ‘Taliban hebben nu 9 provinciehoofdsteden in handen en naderen de driehoek
rondom Kabul.’
12 augustus: ‘Het slotoffensief van de Taliban richting Kabul is begonnen, al sprake van ‘veel
liquidaties, gedwongen huwelijken met jonge meisjes en een heksenjacht op
bewoners die banden met westerse organisaties hadden.’
13 augustus: ‘Hoe eerder mensen wegkunnen, hoe beter.
De afloop is bekend. Terwijl de eerste Talibanstrijders Kabul bereikten liet Bijleveld enthousiast weten dat ze had genoten van de film ‘De slag om de Schelde’. En Kaag was druk met ‘binnenlandse politiek’. Uiteindelijk verlieten de Nederlandse diplomaten in totale paniek het land, met achterlating van honderden Afghanen, die zo intensief voor Nederland werkten dat zij en hun gezinnen onmiddellijk in groot gevaar verkeerden. De politieke weerzin binnen het kabinet tegen het opnemen van Afghaanse vluchtelingen was kennelijk groter dan het besef dat hier een zware morele verantwoordelijkheid lag! Bestuurders moeten de realiteit hoger inschatten dan hun eigen politieke prioriteiten en bovendien bereid zijn te luisteren naar de mensen in het veld, in dit geval Kabul. Vooral daarvan hangt het ook af of het iets gaat worden met de nieuwe goede voornemens van dit kabinet (VK)
…………………………………………….


OMT: een totale lockdown is nodig vanwege de opmars van Omikron. Na de avondlockdown en de verlengde kerstvakantie zijn er snel meer coronamaatregelen nodig volgens het OMT. Het gedeeltelijk openlaten van sectoren is volgens het OMT geen optie meer. Dat is de strekking van het spoedadvies waarover het OMT vrijdag vergaderde en waarover het demissionaire kabinet zaterdag een besluit nam. Volgens ingewijden is het OMT ‘zeer gealarmeerd’ over de snelle opmars van Omikron in Nederland en zou alleen een lockdown nog afdoende kunnen helpen. ‘Er is dus geen ruimte meer voor finesses’, aldus een
betrokkene. Ofwel: het gedeeltelijk openlaten van sectoren is vanuit de virusbestrijding geen optie meer. Als er nieuwe maatregelen komen zal er komende week ook een Kamerdebat plaatsvinden. Dan komt het parlement terug van reces laat PvdA-Tweede Kamerlid Attje Kuiken weten, als waarnemend voorzitter van de commissie Volksgezondheid. (NRC)
……………………………………………

Ondanks de belofte van een nieuwe politieke en bestuurlijke cultuur - van ‘nieuw elan’ zoals Mark Rutte het onlangs noemde - was daar in de plenaire zaal nog weinig van te merken. De coalitiegenoten die het kabinet Rutte IV willen gaan vormen klonken, na maandenlange formatiebesprekingen vermoeid, maar ook de oppositie oogde sleets. Daar werd voor de aanval gekozen – en voor het frame dat het nieuwe kabinet wil gaan ‘bezuinigen op de zorg’. Dat zit genuanceerder: het nieuwe kabinet bezuinigt volgens het akkoord niet op de zorg, er komt de komende jaren zelfs heel veel geld bij. Wat het wél wil: de sterke groei van zorgkosten ‘afremmen’! Niet op korte termijn. Maar uitgesmeerd over een periode van tientallen jaren. Is dat ‘een mes in de rug” van de zorg (Lilian Marijnissen), ‘keihard’ (Geert Wilders) of om te ‘huilen’ (Jesse Klaver)? Nee, het is waarschijnlijk gewoon verstandig. Dat de oppositie hier toch zo’n punt van maakte zegt veel over de verstoorde verhoudingen. Niet alleen het vertrouwen tussen overheid en burger is beschadigd, onder meer door de toeslagenaffaire. Ook tussen politici zelf botert het niet meer. Elkaar iets gunnen of het gezonde verstand laten prevaleren wordt al snel gezien als een teken van zwakte. De Tweede Kamer wordt steeds meer een Poolse landdag, en nee, dat is geen aanbeveling. Van gekrakeel word je niet rijk en welvarend. Donderdag viel te beluistern dat het coalitieakkoord op veel punten te vaag is. Dat klopt. Sterker nog: dat was de wens van de Tweede Kamer zelf! Niet worden geconfronteerd met een dichtgetimmerd regeerakkoord, maar met een akkoord op hoofdlijnen. Dat is nu op veel vlakken precies wat er ligt, en dat biedt kansen voor een echt inhoudelijk gesprek en wijzigingen! Hopelijk komt de Kamer straks uitgerust terug van het reces, en kan er eindelijk met nieuw elan aan de nieuwe politiek cultuur worden gewerkt. (NRC)
……………………………………………………

Het kabinet heeft zaterdagavond een pakket ingrijpende coronamaatregelen aangekondigd. Om te voorkomen dat de Omikronvariant, die zeer besmettelijk is en deels de vaccins omzeilt, zich zo snel verspreidt dat de zorg uiteindelijk bezwijkt, gaat Nederland tot zeker 14 januari in lockdown. Vrijwel alle sectoren in de samenleving moeten (grotendeels) dicht. De maatregelen gingen in op zondagochtend om 05.00 uur. Komende dinsdag gaat de Tweede Kamer erover in debat.
De groepsgrootte buiten is maximaal 2, twee bezoekers thuis ontvangen, met kerst 4, onderwijs en buitenschoolse opvang tot 9 januari gesloten. Horeca, niet essentiële winkels niet medische contactberoepen, culturele instellingen, binnensportlocaties dicht. Tot 17.00 uur s’ avonds buiten sporten. Alle evenementen verboden. Uitvaarten met maximaal 100 aanwezigen. Weekmarkten, supermarkten, drogisterijen, tankstations, apotheken, bibliotheken, rijscholen, notarissen en advocatenkantoren blijven open. Professionele sportwedstrijden zonder publiek. (NRC)