Gelezen!

Weekoverzicht van ma. 14 t/m zo. 20 februari 2022

21 februari 2024, 07:34
GroenLinks en D66 komen aan de vooravond van de gemeenteraadsverkiezingen elk voor zich met een gelijkluidende oproep aan andere politieke partijen om niet mee te besturen met Forum voor Democratie of de PVV omdat zij een bedreiging vormen voor de democratische rechtsstaat. Partijen moeten ‘een grens trekken’ om de democratie te beschermen tegen aanvallen van binnenuit, aldus GroenLinks voorman Jesse Klaver (FD)
………………………………………………………….

Westerlingen weg uit Oekraïne vanwege acute invasiedreiging. Meer dan 20 landen hebben hun burgers opgeroepen Oekraïne te verlaten vanwege de acute invasiedreiging uit Rusland. Ambassades worden geëvacueerd, vluchten zijn geannuleerd. De enige twee landen die niet zeggen te geloven in een aanstaande oorlog tussen Rusland en Oekraïne, zijn Rusland en Oekraïne zelf. Russische topambtenaren ontkennen aanvalsplannen te hebben. Poetins buitenlandadviseur Joeri Oesjakov zei dat de ‘hysterie’ haar hoogtepunt heeft bereikt. Maar de VS blijven alarm slaan over een dreigende, grootschalige invasie. President Biden’s nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan zei zondag dat het Russische leger in de afgelopen 10 dagen in positie is gebracht om ‘ieder moment’ te kunnen beginnen met ‘een grote militaire actie in Oekraïne’. (VK)
……………………………………………………………

Thuiswerkadvies verdwijnt. Maar de discussie over thuiswerk niet. Het kabinet versoepelt het thuiswerkregime en naar alle waarschijnlijkheid vervalt het advies om thuis te weken volgende week volledig. Dat zal echter niet betekenen dat alle kantoren meteen weer volstromen. Na 2 jaar komt er een einde aan ‘zoveel mogelijk thuiswerken’, ‘thuiswerken als het kan’, ‘thuiswerken tenzij’, zoals de opeenvolgende adviezen luiden. Nu de ziekenhuizen leegstromen kunnen keukentafels met cubicles en pixels in het Teams-scherm worden ingewisseld voor collega’s van vlees en bloed. En de werkgever is weer vrij om zijn eigen thuiswerkbeleid vorm te geven. Volgens Jannes van der Velde van werkgeversorganisatie AWVN zal dat niet meteen leiden tot een stormloop op de koffieautomaat. Hij verwacht dat waar thuisgewerkt kan worden dat ook in de toekomst gemiddeld twee dagen per week zal worden gedaan. Er zijn wel regels nodig om het hybride werken te laten slagen. ‘Want als de individuele werknemer zelf mag beslissen wanneer hij gaat thuiswerken, bestaat het gevaar dat er een groep ontstaat van insiders die wel op kantoor zijn en een van outsiders die altijd thuiswerken. Waarbij het niet moeilijk te raden is wie de mooiste klussen en kansen op promotie krijgt.’ (VK)
……………………………………………………………

Instroom van nieuwe coronapatiënten stijgt in Denemarken naar recordhoogte. De opnamecijfers zijn er zesmaal hoger dan in Nederland. De torenhoge instroom, de hoogste sinds de uitbraak van de pandemie, is geen grote zorg voor de Deense autoriteiten. Die vertrouwen op de hoge vaccinatiegraad in het land en op het feit dan omikron minder ziekmakend is. Begin februari schaften Denemarken en het VK alle coronamaatregelen af, maar de besmettingsgraad bleef voor beide landen in tegengestelde richting lopen. Na het VK daalt het aantal opnamen inmiddels wel gestaag. In Frankrijk, Duitsland en België is een steile curve omlaag te zien. (VK)
……………………………………………………………

Volt schorst Kamerlid Gà¼ndogan na meldingen over grensoverschrijdend gedrag. De partij heeft een extern integriteitsbureau ingeschakeld om onderzoek te doen. Volt maakte dat zondag bekend, eerst aan de leden en daarna ook op de website van de partij. ‘In de afgelopen weken heeft de partij enkele meldingen ontvangen die wijzen op grensoverschrijdend gedrag van het Kamerlid’ staat in de verklaring. Gà¼ndogan is hangende het onderzoek niet welkom op de fractie. ‘Dit om voor betrokken een veilige omgeving te creëren voor het vervolg van het onderzoek en om hoor en wederhoor te laten plaatsvinden’. Tot die tijd wil Volt, dat met drie leden in de Tweede Kamer zit, geen inhoudelijke mededelingen doen. (Trouw)
……………………………………………………..

Eindelijk is ook bij Rutte en Hoekstra de weerzin gegroeid tegen het gehits van bruinrechts zegt Sheila Sitalsing in de Volkskrant. Er is nieuws waar je heel erg van opkijkt. Zoals: Rutte en Hoekstra sluiten zich aan bij de oproep van GroenLinks en D66 om na de gemeenteraadsverkiezingen niet samen te werken met Forum voor Democratie of PVV in het lokale bestuur. Rutte stelliger (‘Desnoods roep ik VVD-afdelingen ertoe op’) dan Hoekstra (‘Het is aan lokale CDA-afdelingen, maar ik vind dat het niet kan’). Er is dus ook in de top van de VVD en het CDA afkeer gegroeid tegen de waanzin, het extremisme, het gehits, de onbeschaamd uitgevente joden- en andere rassenhaat, de smerige verdachtmakingen tegen iedereen met een dubbel paspoort, de antidemocratische tendensen, en het politieke verdienmodel dat over coronalijken gaat. Dat is groot nieuws, na een lange geschiedenis van sussen, accommoderen en wegkijken van misdragingen. Denk terug aan het kabinet Rutte 1 met zijn ministers die kropen voor Geert Wilders. Denk terug aan de fatsoenlijke CDA’ers die toen zijn weggehoond. Denk terug aan de omarming van Forum na de megaoverwinning bij de provinciale statenverkiezingen van 2019. VVD en CDA hadden zulke kromme rechtvaardigingen bedacht om uiteindelijk het pluche te bestijgen in Limburg en in Brabant, dat de mensen met een geweten er hartzeer van kregen. Nu is Wilders natuurlijk boos omdat uitsluiten ‘ondemocratisch’ zou zijn. Dat is een misverstand. Weinig is zo inzichtelijk en doet zoveel recht aan kiezers als van tevoren laten weten met wie een partij wel en niet een coalitie wil vormen. Maandag volgde het nieuws waar we niet van opkeken: lang niet alle lokale afdelingen van CDA en VVD willen op voorhand uitsluiten dat ze in een college van B&W zullen stappen met PVV’ers of Forummers. Zo wordt de lokale koers van CDA en VVD na de gemeenteraadsverkiezingen ook een lakmoesproef voor het gezag van partijleiders die rijkelijk laat een norm proberen te stellen. (VK)
………………………………………………….

De Oekraïnecrisis zorgt voor zenuwen op de beurs. Angst voor een ophanden zijnde aanval zorgde maandagochtend voor een verkoopgolf. Het sentiment van beleggers golfde op en neer met de berichtgeving over de Oekraïne-crisis. Later op de dag nam de Russische minister van buitenlandse zaken, Sergei Lavrov, weer wat angst weg door te suggereren dat er nog steeds te praten valt met Rusland. Prompt herstelden de aandelenkoersen zich. De beurzen openden gisteren fors lager. De Stoxx Europese 600-index daalde bijna 3%. In Amsterdam verloor de AEX-index 3%. Uit angst dat de olietoevoer uit Rusland tot stilstand zal komen bij een militair conflict, steeg de prijs van een vat Brentolie tot boven de $96. Beleggers koersten op de uitspraak afgelopen zondag van de Amerikaanse veiligheidsadviseur Jake Sullivan dat een Russische aanval op de Oekraïne ‘nu elke dag’ kan beginnen. (FD)
………………………………………………….

Bouwprojecten vallen stil door de stikstofregels. Een aantal provincies is terughoudend met het afgeven van vergunningen door uitspraken van rechters over stikstof die schadelijk is voor de natuur. Dat heeft gevolgen voor bouwprojecten. De provincies Overijssel en Flevoland verlenen geen vergunningen meer voor bouwprojecten en bedrijfsuitbreidingen. Zij zien regelmatig dat de rechter de vergunning vernietigt of terugstuurt naar de provincie met de opmerking dat er pas toestemming komt voor het bouwproject als duidelijk is dat het niet leidt tot extra stikstof in de natuur. Andere provincies zoals Limburg zeggen dat het verlenen van vergunningen ‘heel lastig’ is geworden, ‘alle sectoren zitten nagenoeg op slot’ zegt een woordvoerder. De provincie Noord-Holland vroeg woensdag in een brief aan minister Christianne van de Wal (natuur en stikstof) dringend om maatregelen. ‘De mogelijkheden voor vergunningverlening staan onder grote druk door rechterlijke uitspraken. Het voelt als staan op een ijsschots, die steeds kleiner en daardoor instabiel wordt.’
……………………………………………….

Zorgmedewerkers slapen slecht en de werkdruk help niet. Door slaapproblemen kampen zorgmedewerkers vaak met emotionele en lichamelijke uitputting. Tijd voor ondersteuning. Een op de vijf zorgmedewerkers kampt met ‘klinische slaapproblemen’. Dat is slaapgebrek waarvoor eigenlijk hulp zou moeten worden gezocht omdat dit zorgt voor emotionele en lichamelijke uitputting en uitval. Bijna de helft (46%) van de mensen in de zorg die kampt met klinische slaapproblemen heeft het afgelopen jaar verzuimd. Werkgevers wordt aangeraden om medewerkers de ruimte te geven om zelf hun rooster in te delen. Dat vermindert de werkdruk blijkt uit analyses.
Op het werk moet er ook ruimte zijn voor een gesprek over slaapproblemen of werkdruk. ‘We zien dat 81% van de zorgmedewerkers wel eens piekert. Zijn er voldoende collega’s? Hoe zit het met de kwaliteit van de zorg? Er bestaat een permanent gevoel van tekortschieten omdat de werkdruk zo hoog is’, zegt Ten Arve van de stichting IZZ. ‘De oplossing is om het systeem te doorbreken. Mensen piekeren, nemen dat mee naar huis, slapen slecht en komen in een negatieve spiraal terecht. Die wil je doorbreken, het is geen hogere wiskunde.’ (Trouw)

……………………………………………….

Krappe arbeidsmarkt zet rem op verdere economische groei. Het toenemende personeelsgebrek frustreert de ambities van bedrijven en overheid. De Nederlandse economie heeft vorig jaar boven verwachting goed gepresteerd. De keerzijde van dit succes is een toenemend personeelsgebrek, waarop de ambities van zowel bedrijven als de overheid kunnen stuklopen. De Nederlandse economie groeide in 2014 met 4,8%, zo maakte het CBS dinsdag bekend. Daarmee is de krimp in het recessiejaar 2020 (-3,8%) meer dan goedgemaakt, wat nog niet geldt voor de Europese economie als geheel. Export en consumptie zijn de grote groeimotoren. Intussen piept en kraakt de arbeidsmarkt. Nog nooit steeg het aantal vacatures zo hard als in 2021: met 92.000 naar 387.000. Daarmee zijn er meer vacatures dan werklozen (370.000).
………………………………………………..

Virusbestrijding is niet meer leidend: in 3 stappen wil het kabinet af van zo goed als alle coronamaatregelen. De situatie is gunstiger dan bij de vorige versoepelingen, zei minister Kuipers. Het aantal positieve tests was nooit zo hoog als nu, maar het aantal ziekenhuisopname blijft laag. ‘Corona maakte ons eenzaam en verdeelde ons tot op het bot. Gelukkig zitten we nu in een andere fase’.
Twee jaar na het uitbreken van de coronacrisis, met de anderhalve metermaatregel, lockdowns, de avondklok, mondkapjesplicht en coronapas, neemt Nederland in de komende weken afscheid van praktisch alle coronamaatregelen. ‘Het land gaat weer open’, zei minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid dinsdag over de verregaande versoepelingen die de komende week in drie grote stappen doorgevoerd worden. Per direct geldt geen maximum aantal bezoekers meer voor thuis en ook het thuiswerkadvies wordt versoepeld. Vanaf vrijdag mag onder meer de horeca tot 1 uur ’s nachts openblijven en mogen de klassen in het onderwijs weer vol. Vanaf 25 februari worden de anderhalve meter afstand, het coronatoegangsbewijs en de vervroegde sluitingstijden afgeschaft – op 15 maart hoopt het kabinet alle maatregelen los te laten. Dat gaat verder dan de versoepelingen van afgelopen september, na de initiële vaccinatiecampagne. De persconferentie stond dan ook in het teken van een nieuw tijdperk. Kuipers stond er alleen, want Rutte had voor het eerst een belangrijkere afspraak: hij verdedigde de regeringsverklaring in de Eerste Kamer. Kuipers zei dat niet alles meer in het teken staat an virusbestrijding en de toegankelijkheid van de zorg. ‘Andere belangen wegen zwaarder mee. We kunnen niet zonder zorg, maar ook niet zonder elkaar. Cultuur, ondernemen en het nachtleven zijn onmisbaar voor een gezonde samenleving.’ (NRC)
……………………………………………….

Mysterieuze wintersterftegolf blijkt toch weer vooral door het coronavirus veroorzaakt. Daarmee is het raadsel van de oversterfte nog niet helemaal verklaard: ruim duizend overlijdens zijn er in de statistieken nog ‘te veel’. Vervolgonderzoek moet ophelderen waaraan het laatste beetje oversterfte precies is te wijten. Over de sterftegolf is veel te doen, omdat hij vooral in Nederland zichtbaar is en plaatsvond terwijl de vaccinatiecampagnes al waren geweest. De Tweede Kamer gelastte dan ook nader onderzoek op aandringen van Pieter Omtzigt. Maar net als twee eerdere oversterftepieken, blijkt het grootste deel van de golf te bestaan uit coronasterfgevallen blijkt nu uit een eerste, verkennende analyse, door het CBS, van de officiële doodsoorzaken tot begin december. Eind november was zelfs haast 90% van de piek toe te schrijven aan corona. ‘En hoewel het onderzoek nog loopt, is onze verwachting dat het in december ook zoiets zal zijn’, zegt CBS-onderzoeker Ruben van Gaalen. Men begrijpt nog niet waarom de oversterfte uitgerekend in ons land hoger is dan in veel andere Europese landen. Een mogelijkheid is dat de late Nederlandse boostercampagne de oorzaak is.
………………………………………………

De Britse prins Andrew heeft een schikking getroffen met Virginia Roberts, de vrouw die hem beschuldigt van seksueel misbruik. Hiermee voorkomt de tweede zoon van koningin Elisabeth een civiel proces bij een Amerikaanse rechtbank. In de schikking staat nadrukkelijk dat dit geen schuldbekentenis is. Andrew zal een flink bedrag overmaken aan een liefdadigheidsinstelling voor slachtoffers in mensenhandel, die Roberts zal uitzoeken. Zij had de 61-jarige Andrew afgelopen zomer aangeklaagd. Ze beweert dat ze, als 17-jarige, meerdere malen seks had gehad met de prins, iets dat hij ten stelligste ontkent. (NRC)
………………………………………………

Aantal instituten voor bijles en huiswerkbegeleiding steeg de afgelopen 5 jaar met 61%. De behoefte aan bijles- en huiswerkbegeleiding is groter dan ooit. In 5 jaar tijd is het aantal bedrijven dat deze vorm van aanvullend onderwijs aanbiedt met 61% gestegen, zo blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel. De groei in het laatste jaar van ruim 4800 naar 5400 heeft ondermeer te maken met de gelden uit het Nationaal Programma Onderwijs denkt Marianne Zuurendonk, voorzitter van de Landelijke Vereniging voor Studiebegeleidingsinstituten. Deze tijdelijke subsidieregeling van in totaal 8,5 miljoen euro kan door scholen worden ingezet om de opgelopen corona-achterstand in te halen. (NRC)
……………………………………………….

Structureel geweld Nederland in Indonesië, Den Haag keek weg: Nederlandse militairen hebben zich schuldig gemaakt aan structureel en extreem oorlogsgeweld tijdens de onafhankelijkheidstrijd in Indonesië, ruim 70 jaar geleden. Politiek Den Haag wist daarvan en greep niet in. Dit blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat woensdagavond is gepubliceerd. De conclusie van de onderzoekers contrasteert sterk met het officiële standpunt van de Nederlandse staat dat het gebruikte geweld in Indonesië beperkt is gebleven tot incidentele excessen. Naar nu blijkt zijn de verschrikkingen in Indonesië veel erger geweest dan veel Nederlanders lang hebben willen weten en werd dat geweld ook nog eens toegestaan door de staat. Hoewel het kabinet nooit formeel toestemming heeft gegeven voor het gebruik van buitensporig geweld, wisten de verantwoordelijke politici ervan en werden overtreders niet gestraft. De Nederlandse regering en militaire leiding tolereerden doelbewust dit stelselmatige en wijdverbreide gebruik van extreem geweld. De reden daarvoor was dat Nederland de Republiek Indonesië ‘kost wat kost’ wilde verslaan en bereid was vrijwel alles aan dit doel ondergeschikt te maken. ‘Daarbij werden nadrukkelijk ook toen geldende ethische grenzen overschreden’, concluderen de wetenschappers. (VK)
…………………………………………….

Rutte biedt namens het Nederlandse kabinet ‘diepe excuses’ aan voor het extreme oorlogsgeweld waaraan Nederlandse militairen zich schuldig hebben gemaakt tijdens de onafhankelijkheidsstrijd in Indonesië. Financiële compensatie voor het veroorzaakte leed vindt de minister-president gepast.
Het heeft lang geduurd, heel lang. Ruim 70 jaar heeft de Nederlandse regering ontkend dat er door de krijgsmacht op grote schaal buitensporig geweld is gebruik in de voormalige kolonie. Rutte is de eerste premier die breekt met dat regeringsstandpunt. Hij gaat diep door het stof voor de kwalijke rol die Nederland heeft gespeeld. ‘We moeten de feiten onder ogen zien’, zei Rutte. ‘Nederland voerde een oorlog waarin stelselmatig en wijdverbreid extreem geweld werd gebruikt tot martelingen toe.’ Opeenvolgend kabinetten ‘keken consequent weg’ voor deze ‘zwarte bladzijde’ in de geschiedenis. (VK)
……………………………………………

Evaluatie Corona Aanpak: Nederland onderschatte de pandemie – en vier andere conclusies. De belangrijkste conclusies met aanbevelingen:
1) Nederland onderschatte hoe ernstig en pandemie kon worden
2) Het zorgstelsel was niet flexibel genoeg
3) De ‘stille ramp’ in de verpleeghuizen werd niet bijtijds opgepikt.
4) In alle onzekerheid vormden cijfers houvast, met tunnelvisie als gevolg
5) Het kabinet wilde te veel hoop bieden.

De schuldvraag volgt later, maar nu al moet De Jonge het ontgelden. ‘Er is een terugkerend patroon waarin de minister van VWS besluiten neemt en toezeggingen doet terwijl nog niet duidelijk is of en hoe die te realiseren zijn’, zegt Jeroen Dijsselbloem in het OVV-rapport. Ook uit de Onderzoeksraad kritiek op de crisiscommunicatie. Die was ‘eenzijdig’. De coronapersconferenties werden weliswaar goed bekeken, maar waren ingewikkeld voor mensen die slecht Nederlands spreken. De Onderzoeksraad vermijdt in zijn eerstee rapport over de corona-aanpak de schuldvraag. ‘Wij zijn niet van schuld en boete’, zei Dijsselbloem woensdag bij de presentatie van het eerste rapport over de corona-aanpak. Hij wil vooral signaleren wat niet goed ging, wat verbeterd moet worden. Voor de schuldvraag verwijst hij naar de aanstaande parlementaire enquàªte. De oppositiepartijen willen snel beginnen met de parlementaire enquàªte naar de aanpak van de coronacrisis. (VK)
………………………………………………………..

Rutte, De Jonge en OMT-voorzitter Van Dissel zullen niet ontevreden zijn. Bij alle kritiek toont de Onderzoeksraad veel begrip voor de ongekende omstandigheden en de onzekerheid waarmee zij in de 1e maanden moesten werken. Het is de vraag of anderen het beter zouden hebben gedaan. Maar dat zal niet zo blijven, want de evaluatie van na juli 2020 volgt nog. Toen was de paniek voorbij en het virus niet onbekend meer, maar wekte het crisisteam nog steeds te vaak de indruk dat het de situatie niet meester was. Vrijwel alles kwam te laat op gang, van het testbeleid tot de vaccinatiecampagnes en keer op keer moest het kabinet terugkomen op de zelf gewekte verwachtingen. Tenslotte eindigde Nederland als zo’n beetje het enige West-Europese land dat ook eind 2021 nog een lockdown nodig had om de toestand beheersbaar te houden. Daar gaat de Onderzoeksraad de handen nog vol aan krijgen. (VK)
……………………………………………………………

Hof geeft Brussel nieuw wapen ten Polen en Hongarije. De Europese Unie mag lidstaten die de rechtsstaat aantasten, korten op hun subsidies. Miljarden kunnen deze 2 landen nu mislopen omdat ze hun rechtsstaat ondermijnen. De uitspraak zet de Europese Commissie onder zware druk van het Europees parlement en EU-staten zoals Nederland. Zij vinden dat Brussel nu direct hard tegen Warschau en Boedapest moet optreden. (FD)
………………………………………………………………

De cao-lonen stijgen dit jaar met 3% en mogelijk meer. Daarbovenop krijgen veel werknemers een incidentele loonsverhoging volgen werkgeversorganisatie AWVN. In januari werden 21 nieuwe cao’s afgesloten met een gemiddelde loonstijgingsafspraak van 2,5%. Het maandcijfer is iets lager dan in december. Toch voorziet de werkgeversorganisatie dat de opwaartse trend inde loonafspraken zich voortzet mede door de gunstige economische ontwikkeling en de krapte op de arbeidsmarkt. (FD)
…………………………………………………………….

Het kabinet laat de veestapel flink krimpen. Als de afspraken in het regeerakkoord worden uitgevoerd, leidt dat over 7 jaar tot een veestapel die 30% kleiner wordt. Zes miljard euro trekt het kabinet uit voor de veestapelkrimp. De aanpak van het stikstofprobleem kost in totaal zo’n 30 miljard. De 30% krimp is een stuk minder dan de halvering van de veestapel zoals D66 en GroenLinks en de Partij voor de Dieren in hun verkiezingsprogramma nog voorstelden. De vorige minister van landbouw Carola Schouten heeft zich in het vorige kabinet hartstochtelijk verzet tegen zo’n halvering. ‘Zolang ik minister ben, gaat dat niet gebeuren’, zei ze toen D66 plannen presenteerden om de veestapel met de helft te laten krimpen. (Trouw)
………………………………………………………

Energienota dit jaar ongekend hard omhoog. Een gemiddeld huishouden betaalt 86% meer. Zo blijkt uit vrijdag gepubliceerde cijfers van het CBS. Een gemiddeld Nederlands huishouden betaalt dit jaar 2800 euro voor zijn energierekening, dat is 1321 euro meer dan vorig jaar: een stijging van 86%! De exorbitante toename is met name te wijten aan de gestegen prijs van aardgas, maar ook elektriciteit is dit jaar duurder. Een korting op de energierekening die het kabinet vorig jaar al toezegde om de hoge prijzen te drukken, is al in de CBS-berekening meegenomen. ‘De stijging is ongekend en zeker in de afgelopen 10 jaar niet voorgekomen. In een jaar tijd zijn de gas- en stroomprijzen met 350% gestegen. Officiële cijfers over energie die jaren teruggaan hebben we niet, maar ik twijfel er sterk aan of we ooit zo’n toename hebben gezien’, zegt hoofdeconoom van het CBS, Peter Hein Mulligen. Hij verwacht dat ‘aardig wat mensen in de problemen komen’. (FD)
……………………………………………….

De oorlogsdreiging kleurt de Europese beurzen rood. Berichten over schermutselingen in het oosten van Oekraïne zorgden voor veel onzekerheid. Daardoor zakten de AEX en andere Europese hoofdindices gedurende de dag geleidelijk verder weg. Uiteindelijk sloot de AEX op een min van 1% op een stand van 751,20. De panEuropese Stoxx 600 dook 0,8% in de min, terwijl eurozone-index Euro Stoxx een verlies van 0,6% noteerde. (FD)
……………………………………………….

Bijna 100 bedrijven verhuisden vorig jaar naar Nederland vanwege hindernissen die zijn ontstaan door Brexit. Nederland blijft een aantrekkelijke vestigingsplaats voor Britse en andere internationale bedrijven die vanwege de Brexit een vestiging moeten openen in de Europese Unie. Sinds het Britse EU-referendum in 2016 maakten in totaal 316 bedrijven de oversteek naar Nederland. De bedrijven schatten in totaal 8.000 banen te scheppen in Nederland in de eerste 3 jaar na vestiging. De trek naar Nederland is een gevolg van de ‘harde’ Brexit: het VK stapte uit de EU en uit de douane-unie. Zo zijn allerlei nieuwe barrià¨res in de handel en in de dienstverlening ontstaan. (NRC)
……………………………………………….

De wereldwijde markten voor cryptovaluta groeien zo snel dat ze een risico dreigen te vormen voor de financiële stabiliteit. Deze waarschuwing heeft de Financial Stability Board woensdag gedaan in een rapport. De marktwaarde van cryptobeleggingen als bitcoin bedroeg in 2021 2.600 miljard dollar (zo’n 2.300 miljard euro), drieënhalf keer zoveel als een jaar eerder, stelt de toezichthouder. De cryptowereld raakt steeds meer vervlochten met het ‘traditionele’ financiële systeem. De banken beleggen bijvoorbeeld in cryptovaluta of daarvan afgeleide financiële producten. De risico’s kunnen daardoor snel escaleren, aldus de FSB. Ook het IMF publiceerde onlangs een soortgelijke waarschuwing. (NRC)
………………………………………………

In het oosten van Oekraïne zijn de gevechten verhevigd tussen het regeringsleger en door Rusland gesteunde separatisten. Rusland dreigt met ‘militair-technische maatregelen’ als NAVO-lidstaten de levering van wapens aan Oekraïne niet staken. De gevechten begonnen donderdagochtend met artillerievuur op tal van plekken langs het 450 kilometer lange front. Daarbij vloog een mortiergranaat naar binnen bij een kleuterschool aan de Oekraïense kant van het front. Twee leerlingen raakten gewond. Beide partijen beschuldigen elkaar ervan het vuur te hebben geopend. De Europese regeringsleiders noemen de oplopende spanning en beschietingen in Oekraïne ‘zeer zorgelijk’. Tijden een extra beraad donderdag in de marge van de EU-Afrika-top legden zij de laatste hand aan een sanctiepakket voor Rusland, mocht dat Oekraïne binnenvallen. ‘Het is klaar en het is heel stevig’, zei premier Rutte. Volgens hem is er unanimiteit bij de 27 EU landen over omvang en aard van de sancties. (VK)
…………………………………………………..

Hitzone-cd wordt na de 100e editie geschiedenis. Op een schoolfeest meezingen met de nieuwste powerballads, op je discman doorspoelen naar je favoriete nummer of in de auto luisteren tot je de volgorde van de hits wel kunt dromen: voor vele tieners van de jaren negentig en nul vormen de ‘Hitzone-cd’s’ de soundtrack van hun jeugd. TMF, dat in die tijd onder dezelfde naam een programma uitzond lanceerde de compilatieserie in 1998. Sindsdien kwam zo’n vier keer per jaar een verse editie uit. Inmiddels is de serie toe aan nummer 100 een dubbel CD. Op het eerste schijfje staan de laatste hits van Justin Bieber en Coldplay, maar ook Maan, Davina Michelle en Meau. Op de tweede CD zijn de samenstellers in de 24-jarige geschiedenis gedoken met nummers van Anouk, Lady Gaga en Robbie Williams. Nu trekt Universal Music de stekker eruit omdat van de laatste edities nog maar enkele duizenden werden verkocht. ‘Playlists op streamingplatforms kunnen sneller op nieuwe hits inhaken. We zien ook dat die hits langer populair blijven, terwijl wij moeilijk twee keer dezelfde track kunnen gebruiken’, zegt Dennis van Teteringen van Universal Music.(VK)
…………………………………………………….

Eunice raasde vrijdag harder door het land dan gevreesd. De ‘code rood’ storm laat een ravage en in ieder geval 3 doden achter. De waarschuwingen bleken dus niet voor niets. Met windstoten van ruimte 130 kilometer trok Eunice over het land. Ondanks de coronaversoepelingen bleven de theaters dan ook dicht. Noodnummer 112 was aan het einde van de middag overbelast door de vele meldingen en Nederlanders werden opgeroepen echt alleen te bellen in levensgevaarlijke situaties. Vrachtwagens kantelden in de storm, bomen vielen om, losgekomen zonnepanelen, gevelplaten en dakpannen vlogen in het rond. De laatste keer dat het KNMI code rood afgaf voor storm was op 18 januari 2018. Toen vielen er 2 doden. De schade aan huizen en auto’s bedroeg tenminste 90 miljoen euro en de brandweer moest 10.000 keer uitrukken. (Trouw)
………………………………………………………

Nederlanders van 70 jaar en ouder en kwetsbare volwassenen doen er goed aan een tweede boosterprik tegen het coronavirus te halen. Voor de rest van de volwassenen is een tweede booster nu niet nodig schrijft de Gezondheidsraad in een advies. Minister Kuipers vroeg de raad om een advies over een tweede boosterprik aangezien de boostercampagne nu 3 maanden loopt en het beschermingseffect na een paar maanden afneemt. Tien procent is er na een half jaar nog maar over van de bescherming die volledige vaccinatie biedt tegen omikron. (FD)
…………………………………………………….

Nederland gaat militaire steun leveren aan Oekraïne ter waarde van 7,4 miljoen euro. Het kabinet heeft vrijdag besloten ondermeer gevechtshelmen scherfvesten, radarapparatuur en scherpschuttersgeweren te leveren. Daarmee beantwoordt het kabinet na een maand een verzoek hiertoe van Oekraïne. ‘Het lijkt op wat de Canadezen, Tsjechië, Polen en de Baltische Staten hebben gedaan’ aldus minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken. De Nederlands militaire steun valt in het niet bij wat de Amerikanen en Britten leveren. Daarbij tekenen militaire experts aan dat de wapenleveranties geenszins de grote militaire Russische superioriteit op tal van gebieden – vooral in de lucht, op zee en qua dodelijke en precieze vuurkracht op de lange afstand – aantasten. (VK)