Gelezen!

Weekoverzicht van ma. 14 t/m zo. 20 maart 2022

21 maart 2024, 07:34
Bedrijven zijn radeloos doordat banken, om witwasrisico’s te beperken, contante transacties sterk willen terugdringen of zelfs verbieden. Ondernemers vrezen hun bankrekening te verliezen en daarmee ook hun bedrijf, omdat ze niet in korte tijd volledig giraal kunnen gaan werken. Advocaten zien de ban op cash als voorbeeld van doorgeslagen witwasaanpak door banken. Financiële instellingen die te weinig doen tegen criminele geldstromen krijgen torenhoge boetes en soms worden zelfs bestuurders vervolgd. Inmiddels zijn duizenden mensen bezig met het controleren van klanten en transacties. Banken overstelpen bedrijven daarbij met zeer gedetailleerde vragenlijsten, zeggen bankrekeningen op als die niet naar tevredenheid worden beantwoord, sluiten hele sectoren uit van het bankwezen en weren nu dus ook cash. ‘Hoe moet een MKB’er met 5 man in dienst dat allemaal bolwerken?’, vraagt de in financieel recht gespecialiseerde advocaat Marco Anink van RWV Advocaten zich af. Er gaat een vernietigende werking van uit naar het MKB. Daarom proberen DNB, banken en belangenclubs nieuwe afspraken maken over het gebruik van cash. De banken gaan nu wel heel rigoureus te werk. Het moet wel werkbaar blijven zegt een woordvoerder van BOVAG, belangenclub van de autobranche. (FD)
…………………………………………………………..

Duitsland wil toch praten over gaswinning in de Noordzee. Duitsland was fel tegen, maar lijkt te kantelen door de oorlog en staat toch open voor gesprekken over de winning van aardgas in de Noordzee waar de Nederlandse regering voorstander van is. ‘Poetin heeft veel kapotgemaakt, ook in ons energiepartnerschap’, zei Minister-President Stephan Weil van Nedersaksen in Berlijn. ‘Het is logisch dat we naar alternatieven zoeken.’ (FD)
………………………………………………………….

Benzineprijzen naar recordhoogten sinds inval in Oekraïne. Nederland is koploper in accijnzen. Nergens In Europa zijn de prijzen zo hoog als in Nederland en nergens wordt ook zoveel accijns op de brandstof gerekend als hier! De adviesprijs voor een liter euro 95 is maandag 2,46 euro. De overheid verdient ongeveer 82 cent aan elke liter getankte benzine. Het dubbele van het gemiddelde in de EU, dat op 36 cent staat. En dan wordt er ook nog eens 21% btw geheven hetgeen eigenlijk belasting op belasting betekent. Als de benzineprijzen stijgen, stijgen dus ook de inkomsten van de overheid. Met de accijnsverlaging daalt de prijs van benzine naar 2,26. (VK)
…………………………………………………………..

Onderschat de gemeenteraadsverkiezingen niet zegt Wim Voermans. Democratie begint bij de gemeente. Democratie verdedig je het best door haar te beleven. De gemeenteraad is een volwaardige volksvertegenwoordiging die heel wat dichter bij kiezers en burgers staat en een heel wat betere afspiegeling van de bevolking vormt dan de Tweede Kamer, laat staan de Eerst Kamer. De democratie wordt sterker naarmate volksvertegenwoordigers dichter bij de burgers staan. En dat er nu gezinspeeld wordt op de vraag welke impact de gemeenteraadsverkiezingen op de coalitie heeft maakt van de gemeenteraadsverkiezingen een karikatuur! FvD doet bijvoorbeeld in 50 van de 345 gemeenten mee en inmiddels is meer dan 30% van alle gemeenteraadszitting in handen van lokale partijen. Democratie van onderop is het sterkst en dat moeten we beter waarderen en waarborgen. Hoogleraar decentralisatierecht Geerten Boogaard: waarom laten we voortaan de gemeenteraden niet de Eerst Kamer kiezen? Dan krijgen ze tenminste ook tanden in Den Haag. (NRC)
…………………………………………………………..

De oorlog in Oekraïne zorgt voor onrust bij de pensioenfondsen. Niet alleen staan in de meeste gevallen de dekkingsgraden lager door de gedaalde aandelenkoersen, ook zijn de economische vooruitzichten zeer onzeker geworden. Een verhoging van de pensioenen is hierdoor verder uit beeld geraakt. (FD)
……………………………………………………………..
Nederlanders zijn het meest verbolgen over de oorlog. De Grieken tonen enig begrip voor Rusland. Dat komt deels omdat beide landen het orthodoxe geloof delen, waardoor er in rechts-conservatieve kringen vrij veel sympathie is voor de Russen. Bovendien is de communistische partij in Griekenland altijd groot geweest waardoor in linkse kringen een ingebakken scepsis voor ‘Het Westen’ is ontstaan. Europeanen zijn in grote meerderheid onthutst over de Russische inval, maar er zijn wel opmerkelijke verschillen. Italianen hebben ook enig begrip, Fransen vrezen een kernoorlog en Duitsers willen snel af van de sancties. Slechts 10% van de Nederlanders noemt de oorlog begrijpelijk of acceptabel. Ook in Duitsland en Spanje kunnen de Russen nauwelijks op begrip rekenen. (VK)
…………………………………………………………….

De sancties treffen Russische bevolking ongekend hard. Het gevaar dat de Russische economie bezwijkt door de handelsembargo’s is inmiddels reëel. De groei van het bruto binnenlands product van de laatste 20 jaar kan in 1 jaar ongedaan worden gemaakt. Zelfs Poetin en zijn getrouwen moeten een dergelijk effect niet hebben verwacht. AkzoNobel was maandag een van de eerste grote multinationals die durfde te speculeren over een complete ineenstorting van de Russische economie vanwege de oorlog in Oekraïne. Ook het IMF acht een bankroet van Rusland nu mogelijk. De sancties laten Rusland in een ernstige recessie belanden en beperken het vermogen om schulden terug te betalen. De IMF denkt niet dat dit een wereldwijde financiële crisis tot gevolg zal hebben. In totaal hebben banken 120 miljard dollar aan kredieten uitstaan. Zo’n bedrag zal het financiële systeem niet op zijn grondvesten doen schudden en zal banken niet als dominostenen doen omvallen. (VK)
……………………………………………………………….

EU-landen maken meer vaart met CO2-grensheffing. Een Europese koolstofheffing op producten uit regio’s met minder grote klimaatambities komt een stap dichterbij. De EU-lidstaten zullen deze week instemmen met een voorstel van de Europese commissie, en dat is sneller dan verwacht. Dat bevestigen bronnen in Brussel. De heffing is een belangrijk onderdeel van het Europese streven de CO2-uitstoot terug te brengen. De snelle progressie – ondanks verzet van Polen en Bulgarije – zou komen door de rol van Frankrijk. Macron wil in april graag herkozen worden als president en is daarom happig op een akkoord. (FD)
………………………………………………………………

De VS hebben gisteren hun zorg geuit over de opstelling van China rond Oekraïne. Als China Rusland gaat helpen dreigen voor Peking westerse strafmaatregelen. Volgens de VS is China bereid Rusland militaire en economische hulp te verstrekken. De Amerikanen maken zich daar grote zorgen over. China gaf intussen aan geloof te hechten aan Russische beschuldigingen dat de VS in Oekraïne laboratoria runnen waar biologische wapens worden gemaakt. VN-ambassadeur Lind Thomas Greenfield noemde die beschuldigingen eerder ‘schandelijk’. (FD)

………………………………………………………………

Chinese aandelen met een notering in Hongkong zijn de week begonnen met de grootste daling sinds de kredietcrisis. Beleggers maken zich grote zorgen over de hechte relatie tussen Peking en Moskou en vrezen voor een escalatie van de Chinees-Amerikaanse handelsoorlog. De Hang Seng China Enterprise index liet gisteren 7,2% liggen, een daling die sinds 2008 niet meer gezien is. (FD)
……………………………………………………………….

Het kabinet denkt minder Gronings gas te winnen dan eerst werd voorzien. En ook de import uit Rusland gaat sneller terug. Staatsecretaris Hans Vijlbrief verwacht 4,6 miljard kubieke meter aan Gronings gas te gaan winnen. Dat is meer dan de 3,9 miljard kuub die het vorige kabinet aanvankelijk voorzag maar minder dan de 7,6 miljard kuub waarvoor toenmalig minister Blok in januari waarschuwde. Veel meer gas winnen is gevaarlijk, zegt hij in een toelichting. (NRC)
……………………………………………………..

Kabinet negeert OMT en schrapt advies voor 50% thuiswerken. Minister Kuipers zet een streep door vrijwel alle restricties. Alleen de basisregels als goed ventileren blijven overeind. Onder meer de horeca en de reisbranche zijn enorm opgelucht. Daarmee leggen de betrokken ministers het advies van het OMT naast zich neer; de medische experts hadden juist geadviseerd om thuiswerken ‘blijvend’ te stimuleren. ‘Er zijn andere redenen om het thuiswerken te continueren, maar het is niet meer nodig in het kader van het managen van de pandemie’, aldus zorgminister Ernst Kuipers na afloop van het beslissingsoverleg. Werkgeversorganisaties reageren verheugd op het wegvallen van de beperkingen, maar betreuren het dat de thuisblijfadviezen niet verder worden verruimd. Nog steeds zitten veel mensen onnodig ‘ziek’ thuis, wat voor bedrijven problemen oplevert om de bezetting rond te krijgen, stellen zij. Het kabinet zet dus zijn voorgenomen versoepelingen door ondanks een stijging van het aantal besmettingen van circa 80%. (FD)
……………………………………………………..

Energietoeslag lage inkomens wordt versneld uitgekeerd. De extra uitkering om arme huishoudens te compenseren voor de hogere gas- en stroomprijzen kan al worden uitbetaald nog voordat de Tweede Kamer erover heeft gesproken. Gemeenten, die verantwoordelijk zijn voor de verdeling, kunnen per direct beginnen met de voorbereidingen en betalingen zegt minister Carola Schouten van armoedebeleid. Het kabinet kiest voor een uitzonderlijk snelle uitvoering van de maatregel om de speciale toeslag voor huishoudens met een laag inkomen te verhogen van 200 euro naar 800 euro eenmalig. De nood is hoog voor veel huishoudens met een kleine beurs. (FD)
……………………………………………………..

Grote Kamermeerderheid steunt de abortuspil via de huisarts. Op dit moment mag een abortus, ook als dit binnen 9 weken medicinaal kan met de abortuspil, alleen plaatsvinden in een abortuskliniek of ziekenhuis met een vergunning. Volgens de initiatiefnemers is dit een manier om abortus voor vrouwen laagdrempeliger en bereikbaarder te maken. 106 Kamerleden stemden voor. (NRC)
……………………………………………………..

Celstraf geëist van 13 jaar tegen Kremlincriticus Navalny. De 45-jarige oppositieleider wordt verduistering en minachtig van de rechtbank verweten. Als het aan de aanklager ligt, dan zit hij zijn verlengde celstraf uit in een maximaal beveiligd cellencomplex en krijgt hij ook een boete van 1,2 miljoen roebel (bijna 10.000 euro). Momenteel zit hij een gevangenisstraf uit van ruim tweeëneenhalf jaar in een strafkamp, zo’n 100 kilometer van Moskou. Navalny: ‘Ik haat deze regering en uw rechtssysteem. Volgens de statistieken geven jullie meestal 7 jaar voor moord, en jullie willen me 13 jaar geven (…) Maar het boeit me niet, zelfs niet als jullie me 113 jaar geven. Mij maken jullie niet bang.’(NRC)
……………………………………………………

De kiezer kiest vooral lokaal. De gemeenteraadsverkiezingen vertonen een wisselend beeld maar de lokale factoren tellen zwaar. De PvdA wint fors in Amsterdam door de populaire lijsttrekker Marjolein Moorman en Leefbaar werd nog iets groter in Rotterdam. Het CDA verliest, ook lokaal en wederom winst voor Volt, Bij1 en de Partij voor de Dieren. De opkomst in de grote steden was historisch laag. De VVD kwam opnieuw naar voren als grootste landelijke partij. De opmars van de lokale partijen gaat ten koste van het oude bestuurlijke midden. In 1990 haalden de lokalen gezamenlijk nog maar 13% van de stemmen, terwijl de traditionele middenpartijen VVD, CDA en PvdA toen samen 78% behaalden. De lokalen gaan dit keer gezamenlijk waarschijnlijk ruim meer dan 30% halen. FvD leed een forse nederlaag in Amsterdam: van 5,8% naar 1,8%! (VK)
……………………………………………………..

Lokale partijen azen overal op de macht. In 223 van de 233 Nederlandse gemeenten waar woensdag verkiezingen waren, is een lokale partij nu het grootst. De partij Echt voor Barendrecht zelfs met een absolute meerderheid. Ook lokale partijen die onder vuur liggen om corruptiebeschuldigingen, zoals in Roermond en Den Haag blijven groeien. In 2018 werden ze nog uit het college gehouden maar of dat opnieuw kan? (VK)
………………………………………………………


Goede uitslag voor linkse partijen is geen garantie voor de toekomst. Op vrijwel alle linkse fractiekamers stond gisteren taart. Groen Links, PvdA en Partij voor de Dieren: allemaal vierden zij de uitslag als een overwinning. Alleen de SP deed niet mee aan het feestje. Er valt echter weinig te concluderen op basis van de stembusuitslag. Ten eerste wordt die vertekend door de historisch lage opkomt wat partijen met een trouwe achterban bevoordeelt. Meer fundamenteel is dat lokale kiezersstromen vaak beduidend anders lopen dan landelijk zegt Van Heek, opiniepeiler bij Ipsos. Anders gezegd: behaalde winsten geven geen garantie voor de toekomst. Denk aan de winst van de PvdA met Frans Timmermans bij de Europese verkiezingen die er niet uit kwam bij de Kamerverkiezingen. Toch legt de feelgood factor gewicht in de schaal. Ploumen en Klaver staan er een stuk beter voor dan SP-leider Lilian Marijnissen. (FD)
………………………………………………………

Hoe zijn de kaarten geschud?
+ De afrekening met Rutte bleef uit. De VVD zal concluderen dat Rutte nog niet over
de houdbaarheidsdatum heen is.
+ Het CDA likt z’n wonden.
+ D66 kan het ook zonder Kaag-effect.
+ PvdA en GroenLinks: verbaasd en hoopvol.
+ De SP: De malaise verdiept zich: vijfde verkiezing onder leiding van Marijnissen dat SP verliest.
+ Radicaal rechts stelt zichzelf teleur. PVV kreeg slechts 0.9% van de stemmen en FVD in Amsterdam
terug van 4 naar 1 stem
+ Versplintering op alle niveaus. CU, SGP, Denk stabiel. Volt, Bij1, BVNL en Ja 21 wonnen zetels en
Partij voor de dieren zet stille opmars voort: van 35 naar 63 zetels. (VK)
………………………………………………………..

Willem Engel (viruswaarheid-voorman) is woensdag aangehouden door de politie op verdenking van opruiing. Opruiing is het oproepen tot het plegen van een strafbaar feit of geweld tegen openbaar gezag. De maximumcelstraf is 5 jaar. In januari startte het OM een onderzoek naar Engel nadat er aangifte was gedaan wegens opruiing, verspreiding van medische desinformatie, oplichting, uitingen met een terroristisch oogmerken en bedreiging. 22.581 mensen ondertekenden die aangifte, een initiatief van Norbert Dikkeboom. (VK)
……………………………………………………..

Over 4 tot 6 weken is de zonnebloemolie op. De voorraden zijn nog goed voor zo’n 4 tot 6 weken en dan zijn ze op. Dat komt door de oorlog in Oekraïne, een grote producent van plantaardige olie. Alternatieven zijn raapzaadolie, lijnzaadolie of palmolie. De overstap leidt tot hogere prijzen. (Trouw)
……………………………………………………

Een zware aardbeving met een kracht van 7,3 heeft het noordoosten van Japan getroffen. De autoriteiten gaven meteen een tsunamiwaarschuwing met golven van mogelijk 1 meter, maar uiteindelijk kwamen deze niet boven de 20 centimeter uit. De beving was te merken tot in Tokyo, waar delen van de stad een uur in het donker zaten door een stroomstoring. (Trouw)
……………………………………………………..

China kopieert de propagandaoorlog van Rusland. Ook China verspreidt ongefundeerde verhalen over Oekraïne. ‘Reageer op de geruchten’, adviseren wetenschappers. De onderzoekers wijzen op het verhaal over ‘Amerikaanse biolabs’ in Oekraïne, dat zowel via Russische als Chinese kanalen zijn weg vindt naar de geesten van de Europeanen. Ze pakken een verhaal met een klein stukje echte waarheid en omgeven dat met allerlei vage geruchten. Zo zijn er in Oekraïne inderdaad laboratoria, net zoals overal in de wereld. Maar dat het coronavirus daaruit afkomstig zou zijn is natuurlijk een verzinsel of dat daar biologische wapens worden gemaakt. ‘Ze hebben in alle Europese lidstaten Trojaanse paarden’. Mensen die hun boodschap verspreiden. Politici, organisaties, individuen. Europa gaat hier snel last van krijgen. Nu is iedereen nog voor Oekraïne. Maar over een paar weken als de belangstelling is weggezakt en mensen hun leven weer hebben opgepakt zul je zien dat er steeds meer twijfel wordt gezaaid en dat die vruchtbare bodem vindt. Het is heel makkelijk. Het enige wat je moet doen, is ervoor zorgen dat mensen denken: ‘ik weet niet meer wat waar is’, dan is het doel bereikt. (Trouw)
………………………………………………………..

Energiebedrijven dreigen in acute geldnood te komen. De extreme prijsstijgingen kunnen voor liquiditeitsproblemen zorgen, aldus handelaren. Het wordt voor energieconcerns almaar lastiger om alle risico’s af te dekken. In het ergste geval valt een groot energiebedrijf om en ontstaat een domino-effect in de sector, net zoals ten tijde van de bankencrisis, zeggen handelaren. ‘De markt zit nu in een trein met aan beide kanten een afgrond. Hoe langer prijzen hoog blijven, hoe groter de kans is dat dat treintje de afgrond in rijdt’, aldus een energiehandelaar in Nederland, die niet met zijn naam in de krant wil. Handelaren vergelijken de huidige situatie in de energiesector met de bankencrisis in 2008. Tijdens de bankencrisis hadden de banken ook een liquiditeitstekort. Zij kregen toen steun vanuit de overheid met kapitaalinjecties en staatsgaranties om te voorkomen dat ze zouden omvallen. (FD)
………………………………………………………

De hoogste inkomens profiteren het meest van de belastingverlagingen op brandstof en energie. Die kortingen moeten de prijsstijgingen door de oorlog in Oekraïne compenseren. De rijkste 20% van Nederland ontvangt 660 miljoen euro van de 2,1 miljard die het kabinet uittrekt om de belasting op brandstof en energie te verlagen. Dat is een derde van de totale belastingverlaging, blijkt uit berekeningen van onderzoeksplatform Investico. (Trouw)

…………………………………………………….

We worden wat armer met z’n allen. Als de energieprijzen lang hoog blijven, kan de inflatie oplopen tot maar liefst 9,5%. Toch mag de overheid niet iedereen compenseren voor het koopkrachtverlies, waarschuwt DNB-president Klaas Knot. We moeten accepteren dat we met z’n allen een stukje armer zijn geworden, zegt Knot. Maar de compensatie voor de hoge energieprijzen moet gaan naar wie dat nodig heeft, zei hij. Dat zijn vooral lage inkomens. Zij zijn relatief een groter deel van hun uitgaven kwijt aan energie en voeding. (VK)
……………………………………………………….

Werkeloosheid op het laagste punt sinds 2003. Vooral jongeren vonden weer werk, meldt het CBS. Volgens het CBS waren er vorige maand 336 duizend werklozen, 3,4% van de beroepsbevolking. In januari was dat nog 3,6%. De afgelopen 3 maanden daalde het aantal werklozen gemiddeld met 8.000 per maand. (VK)
……………………………………………………….


DE OORLOG IN OEKRAàNE:

Wacht Kiev eenzelfde lot als Grozny? In Tsjetsjenië, Georgië en Syrië bombardeerde Rusland ook ziekenhuizen en burgers teneinde burgers op de vlucht te jagen en een stad makkelijker in te nemen. Poetin testte hier tactieken uit die we nu terugzien in Oekraïne. Rusland doet nu hetzelfde als in Syrië, zegt de Syrische arts Abrash. Alleen al tijdens het laatste offensief op Idlib bombardeerde men meer dan 45 ziekenhuizen en klinieken. ‘Ze hebben de gps locaties. Ze mikken bewust. Ze denken heel simpel, Als je ziekenhuizen bombardeert kunnen gewonden niet meer verzorgd worden, militairen kunnen niet meer vechten, burgers worden bang. Iedereen slaat op de vlucht. Dan kun je een gebied veel makkelijker innemen. De recente geschiedenis laat zien hoe ver Poetin bereid is te gaan. Aleppo geheel in puin, in Georgië bombardementen op burgerdoelwitten en in 2000 liet hij de Tsjetsjeense hoofdstad Grozny heroveren op de rebellen.’ (NRC)

Die hel van Grozny echoot nu in Oekraïne. 27 jaar geleden omsingelde het Russische leger ook al een stad in een buurland. Na een mislukte bliksem-reactie om Tsjetsjenië in te nemen bombardeerden de Russen Grozny, net als Marioepol nu, volledig plat. Ongeacht het aantal burgerdoden. ‘Hier wonen mensen’, stond er op de muren van een flat gekalkt. Veel hadden de Russen zich er niet van aangetrokken: overal gaapten gaten in de gebouwen. Hoe dichter je bij het centrum kwam, hoe groter de verwoestingen. Het leek op Berlijn na de Tweede Wereldoorlog. Na weken zagen de bewoners die uit de schuilplaatsen kropen, de gigantische destructie die het Russische leger had aangericht. ‘Dit is niet Stalingrad, dit is veel erger.’ De ‘meest verwoeste stad ter wereld’ noemden de Verenigde Naties Grozny.

Marina Ovsjannikova zet haar leven op het spel voor een paar seconden protest. Met haar protest tegen de oorlog in Oekraïne op de Russische Staatstelevisie ging ze in een klap van insider in Poetins propagandamachine naar een leven als dissident. Ze riskeert 15 jaar strafkolonie. Het was makkelijker voor haar om, net als de meeste van haar landgenoten, te zwijgen. Ze had een goedbetaalde baan, een gezinsleven met 2 kinderen en financiële mogelijkheden om naar het buitenland te reizen. Ze deelde foto’s uit Londen, Argentinië, Pisa met haar honden erbij. Maar maandagavond gaf ze dat leven op. Ze liep met een vel papier de tv-studio binnen van het vlaggenschip van de Russische Staatsmedia, het eerste kanaal. Tijdens de rechtstreekse uitzending van het avondjournaal hield ze het vel omhoog achter de rug van Jekaterina Andrejeva, de presentator die al 24 jaar het nieuws leest en bezig was met weer een anti-westers bulletin. De regie schakelde weg naar opgenomen beelden maar het was te laat. Miljoenen kijkers hadden genoeg tijd om de Russische tekst in blokletters op het vel te lezen. ‘Stop de oorlog. Geloof deze propaganda niet. Ze liegen jullie voor hier.’ De tekst had een Engelstalige ondertekening: ‘Russen tegen de oorlog.’ Ook de kreten van Ovsjannikova waren thuis genoeg om opgevangen te worden door de microfoons. ‘Stop de oorlog, stop de oorlog!’ De oorlog die op de Russische staatstelevisie niet bestaat. En toen was het met haar comfortabele leven voorbij. De autoriteiten proberen te voorkomen dat ze een martelaar wordt. Haar optreden is nu miljoenen keren bekeken, honderdduizend mensen hadden dinsdag een steunbetuiging achtergelaten op haar Facebookpagina, Macron bood haar politiek asiel aan. Dinsdagavond na haar vrijlating zei ze dat ze te moe was om vragen te beantwoorden. Ze zei dat ze onderworpen was aan een verhoor zonder dat ze contact mocht leggen met advocaten of familieleden. Het verhoor, zo zei ze, had ruim 14 uur geduurd. (VK)

Het stempel ‘wanbetaler’ komt snel dichtbij voor Rusland. Slechts 3 weken nadat Rusland de oorlog verklaarde aan buurland Oekraïne dreigt de agressor al failliet te gaan. Het ministerie van financiën kan niet meer bij haar buitenlandse dollarreserves door de sancties die Poetin over zijn land heeft afgeroepen. Dat betekent dat de geldschieters achter twee verschillende dollar-leningen waarschijnlijk kunnen fluiten naar hun centen. Woensdag stond een totale rente aflossing van 117 miljoen dollar op de agenda. Lukt het niet te betalen, dan heeft het land nog 30 dagen de tijd om alsnog over de brug te komen. Lukt dat niet, dan krijgt Rusland officieel het stempel ‘wanbetaler’. Maar woensdag werden de dollarleningen toch voldaan via JPMorgan naar Citigroup.

Maandag:
+ De steden houden zich staande. Terwijl Marioepol, net als Grozny ooit, wordt platgebombardeerd
blijft de aanval op andere grote steden voorlopig uit. Inwoners van Kiev: onze troepen houden de
Russen tegen, ze zijn sterk.
+ Amerikaanse journalist gedood bij beschieting van Irpin, een voorstad van Kiev.
+ In Marioepol zijn sinds het begin van de oorlog nu 2187 mensen om het leven gekomen.
DINSDAG:
+ Evacuatie uit Marioepol komt op gang, nog steeds hevige beschietingen Oekraïense steden.
+ Voor het eerst heeft een hoge Russische functionaris (Zolotov, hoofd nationale garde) dat de
invasie niet volgens plan verloopt ‘maar we gaan stap voor stap richting ons doel’.
+ EU pakt de Russische energiesector aan en neemt handelsprivileges bij de WHO af. Ook de handel
en toegang tot luxegoederen wordt aangepakt alsmede maatregelen op het gebied van crypto’s.
+ Import van staal en ijzer vanuit Rusland naar EU worden illegaal en auto’s van boven de
50.000 euro mogen niet meer naar Rusland worden geëxporteerd.
WOENSDAG:
+ Oekraïne en Rusland lijken naar elkaar toe te bewegen. Zelenski neemt voorzichtig afstand van het
NAVO-lidmaatschapsdoel.
+ Maar Moskou zet besprekingen onder druk met de dreiging van dood en verderf.
+ Met een bezoek van de 3 regeringsleiders uit Polen, Slovenië en Tsjechië aan het belegerde Kiev
wil de EU haar ondubbelzinnige steun uitspreken aan Oekraïne
+ woensdagavond vond een luchtaanval plaats op een theater in Marioepol, een schuilplaats voor
burgers.
DONDERDAG:
+ Zelenski tegen Amerikaans congres: ik roep jullie op om meer te doen. Ook drong hij aan op een
no fly Zone. Journalisten registreerden gesnotter vanuit de Amerikaanse parlementariërs.
+ Internationaal Gerechtshof eist Russische terugtrekking uit Oekraïne.
+ Biden in gesprek met XI Jinping over aanpakken Rusland. Draghi zegt bij Poetin geen enkele wil tot
vrede te bespeuren: ‘alleen oorlogszucht’.
+ Russen blijven de steden in Oekraïne bombarderen. Tsjetsjeense militairen beschieten Marioepol.
Kadyrov en Poetin zijn bondgenoten.
+ 6,5 miljoen mensen ontheemd in Oekraïne. Lege kinderwagens in Lviv symboliseren de
slachtoffers.
VRIJDAG:
+ Rusland loopt aan tegen tekort aan wapens en soldaten. Opmars loopt vast ondanks
bombardementen waarbij steeds meer oude bommen worden gebruikt.
+ In Ruslands veiligheidsapparaat rollen de eerste koppen om de haperende invasie in Oekraïne.
Poetin wil informatie zien die hem tevreden stelt. Die blijkt te botsen met de realiteit.
+ Poetin opent een tweede front - niet in Oekraïne, maar in zijn eigen land. In een bloedstollende
televisietoespraak maakte hij duidelijk dat hij korte metten maakt in Rusland met iedereen
die zich in Rusland tegen zijn oorlog in Oekraïne verzet.
ZATERDAG/ZONDAG:
+ De burgemeester van Tsjernihiv spreekt van een humanitaire ramp in zijn stad.
+ Rusland slaagt niet in het overnemen van het Oekraïense luchtruim zegt het VK.
+ Australië stopt met het leveren van grondstoffen voor aluminium aan Rusland.
+ Italië legt beslag op Russische villa’s en jachten.
+ Poetin zou voor het eerst bereid zijn tot gesprek met Zelenski, aldus Turkije.
+ Russische aanvallen op West-Oekraïne bedreigen de aanvoer van Westerse wapens.
+ Opnieuw Russische generaal gedood in Oekraïne. Andrej Mordvitsjev zou zijn gedood bij
gevechten in het zuiden van het land.