Gelezen!

Weekoverzicht van ma. 17 t/m zo. 23 januari 2022

21 januari 2024, 07:56
Bij een nieuwe koude oorlog staat Europa buitenspel. Oude tijden herleven! Het topoverleg tussen Rusland en de VS over de territoriale invloedssferen doet namelijk sterk denken aan de Koude Oorlog. Terwijl de oude grootmachten een oorlogsdreiging op het Europese continent bespreken zitten de Europese bondgenoten (maar ook Oekraïne zelf) niet aan tafel. De Europese Unie staat buitenspel, hoewel het conflict aan haar buitengrenzen plaatsvindt. Biden heeft weliswaar verzekerd dat de Europese belangen ook worden meegewogen, maar dat is toch iets anders dan zelf meeonderhandelen. De spanning aan de Oostgrens legt de zwakke positie EU bloot. De EU ontbeert een gezamenlijk buitenlands beleid. Henry Kissinger vroeg zich destijds af wie hij moest bellen als hij Brussel aan de telefoon wilde. De EU moet leren haar eigen boontjes te doppen maar de lidstaten investeren verhoudingsgewijs maar weinig in defensie en veiligheid en is vaak intern verdeeld. Zo heeft de Hongaarse premier Viktor Orbà¡n vaak andere standpunten als het om de bescherming van de EU gaat en kan zo de hele Unie gijzelen omdat binnen de EU individuele lidstaten het recht hebben hun veto uit te spreken over maatregelen voor het buitenlands beleid. (FD)
…………………………………………………………

Het komt niet vaak voor dat een tv-zender een van de best bekeken programma’s midden in het seizoen opschort vanwege meldingen over seksueel grensoverschrijdend gedrag. Toch besloot RTL dat zaterdag te doen met ‘The Voice of Holland’ – de talentenjacht waarmee de zender steevast de top-5 best bekeken programma’s van de dag haalt. De bandleider is daar al jaren eerder op aan gesproken. De verhalen kwamen aan het licht door onderzoek van BNNVARA-programma BOOS van Tim Hofman, dat zegt ‘tal van reacties’ te hebben ontvangen van mensen die zeggen slachtoffer of getuige te zijn van machtsmisbruik en seksueel overschrijdend gedrag. Orkestleider Jeroen van Rietbergen bevestigde zaterdag seksuele contacten te hebben gehad met ‘bij het programma betrokken vrouwen’. Ook ‘The Voice’ coach Ali B is onderwerp van onderzoek. Anouk maakte bekend te stoppen als coach van het programma. Ze noemt het programma een ‘corrupte bende’. (NRC)
…………………………………………………………

Anne Frank en de zeven andere onderduikers in het Achterhuis zijn in 1944 zeer waarschijnlijk verraden door notaris Arnold van den Bergh, lid van de Joodse Raad in Amsterdam. Die beschikte vermoedelijk over een lijst met onderduikadressen die hij moet hebben doorgegeven aan de Duitse Sicherheitsdienst, in ruil voor bescherming van zijn gezin. Tot die conclusie komt het internationale coldcaseteam dat vijf jaar lang onderzoek heeft gedaan naar de inval in het Achterhuis tijdens de Duitse bezetting en het verraad dat daaraan voorafging. Het team, onder leiding van de Amerikaanse FBI, bestond uit bijna 30 Nederlandse deskundigen, van archivarissen, criminologen, rechercheurs en forensisch deskundigen tot tientallen vrijwilligers. Zij gebruikten de nieuwste onderzoekstechnieken, bekeken honderdduizenden documenten, vonden archiefstukken in 8 landen en spraken met 70 mensen. Met een speciaal ontwikkeld kunstmatige-intelligentieprogramma werden alle details rondom de zaak geanalyseerd. Mensen, gebeurtenissen en uitspraken die eerder over het hoofd waren gezien, konden zo met elkaar in verband worden gebracht. Emiel Schrijver, algemeen directeur van het Joods Historisch Kwartier in Amsterdam zegt dat echter niet onomstotelijk vast is komen te staan dat Arnold van den Bergh de dader was. Je zou kunnen zeggen dat deze theorie van alle theorieën de meest waarschijnlijke is, maar hierover is het laatste woord nog niet gezegd.’(VK)
………………………………………………………..

Hypotheekrente stijgt voor de tweede keer in drie maanden. Zo gingen de tarieven van marktleider Rabobank, ING en de Volksbank (SNS) omhoog. Ook deze week zijn er al verhogingen aangekondigd melden hypotheekadviseurs. In oktober en november klom de hypotheekrente ook een aantal weken. De geldverstrekkers reageren met de laatste verhogingen op de hogere rente die op de kapitaalmarkt wordt gevraagd. Sinds december loopt de marktrente op door een hogere inflatie. (FD)
…………………………………………………………

De Chinese economie is in het vierde kwartaal van vorig jaar met 4% gegroeid ten opzichte van dezelfde periode in 2020. Op kwartaalbasis bedroeg de groei 1,6%. Daarmee waren de cijfers iets beter dan analisten hadden verwacht, maar nog altijd slechter dan het derde kwartaal, toen de economie met 4,9% groeide. Over het gehele jaar groeide de economie met 8%: dat is vooral te danken aan de recordgroei in het eerste kwartaal. De economie blijft de komende maanden onder druk staan. De covidregels hadden een remmende werking. Op lange termijn vormt de vergrijzing een bedreiging voor de economie. Er worden minder mensen geboren dan dat er overleden. Het aandeel van de bevolking dat ouder is dan 60 en in China daarmee gepensioneerd is, ligt bijna op een vijfde van het totaal. (FD)
…………………………………………………………

De invoering van een 2G-systeem heeft op dit moment een ‘zeer beperkt effect’ in het tegengaan van nieuwe besmettingen bij een heropening van de samenleving. Tot die conclusie komen onderzoekers van de TU Delft en het UMC Utrecht in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Daarmee lijkt de kans kleiner dat de Tweede Kamer instemt met invoering van 2G. Bij 2G krijgen mensen alleen een coronatoegangsbewijs als ze volledig gevaccineerd of hersteld zijn. (VK)
………………………………………………………..

Geen coronapas? Dat kost je dan 400 euro! De Italiaanse regering hanteert een steeds strenger 2G-beleid: in de horeca, bioscopen en zelfs het openbaar vervoer is een vaccinatie of herstelbewijs verplicht. Wie geen groene pas heeft krijgt een hoge boete. ‘Deze controles zijn ook preventie. Ik sta achter dit beleid. Maar op persoonlijk vlak spijt het me soms wel’, zegt Angelo Rossi, Romeins politieagent die controleert bij een bar aan de rafelrand van de stad. (VK)
…………………………………………………………..

Slechts de helft van de 60-minners haalde een boosterprik, met name de jongeren twijfelen.
Van de gevaccineerde 19- tot 60-jarigen heeft tot half januari 52% zijn boosterprik gehaald. Vooral jongeren zijn steeds moeilijker over te halen. Tot 12 januari zijn er in Nederland 7,1 miljoen boosterprikken gezet, waarmee ongeveer de helft van de 18-plussers nu ‘geboosterd’ is. Onder ouderen is de opkomst aanmerkelijk hoger. Van de gevaccineerde 60-plussers heeft 88% de boosterprik al gehaald. Vier procent van deze groep heeft bovendien nog een boosterprik staan. (VK)
………………………………………………………….

Remkes zet zich in voor Groningen. Hij wordt de nieuwe voorzitter van ‘Nationaal Programma Groningen’. Dat maakte de organisatie maandag bekend. Bij het NPG wil de VVD’er een bijdrage leveren aan een betere toekomst voor het aardbevingsgebied. Het NPG werd in 2018 opgericht door het Rijk, de provincie en de zeven aardbevingsgemeenten met als doel het winningsgebied een structureel betere positie te geven. Tot 2030 is 1,15 miljard beschikbaar om te zorgen dat de regio ‘toekomstbestendig en leefbaar gebied’ blijft. (NRC)
…………………………………………………………

Schotland zet vol in op windenergie. Shell gaat twee drijvende windparken voor de Schotse kust bouwen. Die maken deel uit van grote energieambities van Schotland. De parken moeten in de toekomst genoeg elektriciteit opwekken voor 6 miljoen huishoudens! Als alle plannen zijn uitgevoerd kan Schotland rekenen op een vermogen van maar liefst 25 gigawatt. Ter vergelijking: in Nederland gaat het huidige beleid, geformuleerd in het klimaatakkoord, uit van 11 gigawatt in 2030. Nooit eerder is op zo’n grote schaal de techniek van drijvende windparken getest. Volgens Keith Anderson, bestuursvoorzitter van ScottishPower wordt windenergie de ‘basis voor de energiemix voor het Verenigd Koninkrijk’. (NRC)
………………………………………………………….

Met een voltallige Kamer tegenover zich zoekt het kabinet naar wegen voor het herstel van de koopkracht. Vooral de ontkoppeling van de AOW ligt onder vuur bij de oppositie. Ook de coalitie wil herstel van de koopkracht bewerkstelligen via aanpassing van de regeringsplannen. In de regeringsverklaring beperkte Rutte zich tot de hoofdlijnen. Hij stelde dat het coalitieakkoord ‘niet dicht is geregeld met gedetailleerde afspraken die met bloed zijn ondertekend en dat er daarom ruimte is voor overleg met alle partijen’. Ook benadrukte hij dat we ‘samen werk moeten maken van verdraagzaamheid’ en zei hij ‘dat dat ook geldt voor de manier waarop wij als politici met elkaar omgaan en met welke woorden we het debat voeren’. Meteen daarna was het woord aan Wilders waarop het debat ontspoorde na een bliksemsnelle interruptie van D66’er Jan Paternotte. ‘Ik had gehoopt op excuses’, zei hij, verwijzend naar de tweet van Wilders over Dilan Yesilgöz. ‘Een VVD’er van Turkse afkomst op Justitie, nu maar hopen dat ze mijn beveiliging niet opheft’, luidde de tweet van 30 december. Klaver noemde de woorden ‘ronduit racistisch’ en vroeg hem ook die terug te nemen. ‘Ik neem nooit woorden terug, gek! was het antwoord. (FD)
………………………………………………………..

Nibud: huishoudens gaan er per maand €40 per maand op achteruit. De daling van de koopkracht kan in sommige gevallen zelfs oplopen tot €200. De nieuwe koopkrachtberekeningen kwamen op dinsdag, de dag dat Rutte IV zijn regeerakkoord verdedigt. De lagere belasting op energie compenseert een deel van de hogere kosten en zit al in de koopkrachtcijfers verwerkt. Huishoudens met een laag inkomen kunnen van de gemeente een extra tegemoetkoming van €200 krijgen voor de energiekosten. (FD)
…………………………………………………………

De Kamer heeft dinsdag in het debat over de regeringsverklaring forse kritiek geuit op Kamervoorzitter Vera Bergkamp. Onder anderen Lillianne Ploumen (PVDA), Pieter Heerma CDA) en Jesse Klaver (Groen Links) vinden dat de Kamervoorzitter zich te passief opstelt bij uitlatingen van PVV-leider Geert Wilders. ‘U moet handhaven’. ‘Wij smeken U om onze veiligheid te waarborgen en om op te treden bij expliciet racistische en ophitsende uitspraken en om een veilige werkplek te creëren voor alle Kamerleden.’Ook Peter Omtzigt vindt de voorzitter te passief: ‘Als de scheidsrechter bij voetbal foei, foei, u mag niet op de enkels trappen roept, maar niet ingrijpt met gele en rode kaarten, dan gebeurt er niets.’
De rol die voorzitter Bergkamp voor zich ziet in het debat begint steeds nadrukkelijker onderwerp van discussie te worden. Bergkamp vindt dat Kamerleden elkaar in het debat moeten bestrijden en dat dat niet aan haar is. Maar een deel van de Kamer vindt dat onbevredigend. (VK)
………………………………………………..

De Jemenitische hoofdstad Sana’a is dinsdag hevig gebombardeerd door vliegtuigen van de coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië. Daags tevoren hadden de Houthi’s op hun beurt de Emiraatse hoofdstad Abu Dhabi aangevallen! De aanvallen wederzijds wijzen op een escalatie in de al ruim zes jaar durende oorlog. Bij de drone aanval op een olieopslagplaats bij een militair vliegveld buiten Abu Dhabi kwamen drie mensen om, Ook het civiele vliegveld werd licht geraakt. (NRC)
………………………………………………..

De cultuur kwam woensdag in opstand tegen de ‘willekeurige sluiting’. Geknipt worden op het podium van het Concertgebouw, terwijl het orkest speelt. Fitness tussen de schilderijen van Frans Hals in Haarlem. Nagelverzorging in De Doelen in Rotterdam met op de achtergrond Katherine Daine die hartverscheurende werken van Cole Porter zingt. In het hele land gingen woensdag musea, theaters en bioscopen voor één dag open maar dan als kapper’ of ‘sportclub’; die mogen sinds vorige week wél weer hun deuren openen. Zo protesteert de cultuursector tegen wat gezien wordt als willekeur bij de versoepelingen van het kabinet vorige week. ‘Dat zelfs doorstroomlocaties als musea niet open mogen en Ikea en De Bijenkorf wel, is niet meer uit te leggen’, zei de directeur van de Museumvereniging Vera Carasso woensdag bij de presentatie van een protocol waarmee de culturele sector stelt veilig te kunnen heropenen ongeacht het aantal besmettingen. (NRC)
…………………………………………….

De gemiddelde duur van het ziekteverzuim is door corona verder opgelopen. In december lag het met 28,3 dagen 10% boven het niveau van 2018. Die trend was al gaande voor corona, maar de verzuimduur van werknemers in het MKB is sinds de coronapandemie verder gestegen, meldt verzekeraar Interpolis. Sommige vormen van zorg zijn afgeschaald, werknemers lopen langer door met klachten voordat ze naar de dokter gaan. Ook de fysieke en mentale druk van het thuiswerken eist nu zijn tol. Vooral de mentale klachten leiden tot langer ziekteverzuim. De hogere werkdruk door het uitvallen van collega’s is een extra bron van klachten. (FD)
……………………………………………

Wankelende Johnson gooit zijn land open. De Engelse bevolking mag volgende week weer naar kantoor, en kan daarbij het mondkapje thuislaten. Johnson kondigde woensdag aan nagenoeg alle coronabeperkingen af te schaffen, nu de piek van de omikrongolf volgens hem achter de rug is. De Britse premier meent de vruchten te plukken van zijn afwijkende virusaanpak, waarbij er sinds de zomer nauwelijks beperkingen zijn geweest. Maar critici vermoeden dat meespeelt dat Johnson voor zijn politieke toekomst vecht, nu hij onder vuur ligt vanwege de vele lockdownfeestjes in Downing Street. Gisteren liep een van zijn partijgenoten over naar Labour en zei de voormalige brexitminister David Davis in Johnsons gezicht: ‘In godsnaam, vertrek.’ (FD)
……………………………………………………

Deelnemers The Voice voelen zich belemmerd om te spreken over wantoestanden achter de schermen door een strenge zwijgplicht in hun contract. Daarin staat dat zij een boete van minimaal 10.000 euro riskeren als ze over hun ervaringen spreken met ‘derden’. Dit blijkt uit gesprekken met betrokkenen en uit het contract dat in handen is van de Volkskrant. Ze moeten niet alleen zwijgen over het verloop van de talentenjacht maar ook over alles wat ze voor of achter de schermen meemaken. Het is volgens oud kandidaten een van de verklaringen voor het feit dat seksueel grensoverschrijdend gedrag van medewerkers zo lang binnenskamers bleef. De breed geformuleerde zwijgplicht leidt bij kandidaten tot angst – in het contract staat dat een boete ongelimiteerd met 2500 per dag wordt verhoogd, zolang de overtreding voortduurt. ‘Ik ben echt knetterbang voor represailles’, zegt een oud deelneemster die zegt zelf te maken te hebben gehad met grensoverschrijdend gedrag en dat ze weet van meerdere wantoestanden. ‘Ik kan in mijn eentje nooit opboksen tegen RTL en consorten.’ (VK)
…………………………………………………...

Boosterprik helpt in Nederland voor 98% tegen IC-opname. In de ‘boostermaanden’ december en januari zijn er tot dusver nog maar negen geboosterde coronapatiënten op de IC beland. Een schril contrast met de 1.187 ongevaccineerde patiënten die afgelopen anderhalve maand op de IC kwamen en die daarmee twee derde van alle IC-patiënten uitmaakten. Door de bank genomen is de kans op ziekenhuisopname voor mensen die de boosterprik hebben gehad vijf keer zo klein als voor mensen die gewoon de vaccins hebben gehad. (VK)
……………………………………………………..

Het bedrijfsleven schreeuwt om soepeler quarantaineregels. Het ziekteverzuim explodeert terwijl omikron een minder schadelijk variant blijkt te zijn. Supermarkten vrezen tekorten, de KLM heeft dagelijks vluchten geschrapt en de NS verwachten dat volgende maand 15% van de treinen niet zal kunnen rijden door bezettingsproblemen. Omikron is overal en ontwricht de samenleving nog meer dan de eerdere varianten van corona. Op 80% van de scholen zit het personeel thuis. ‘We zien op steeds meer plekken problemen, dus we moeten, met het oog op de veiligheid kijken aan welke knoppen we kunnen draaien’, zegt een woordvoerder van VNO-NCW en MKB-Nederland. ‘En dat moet breder zijn dan het terugbrengen van de quarantaine van 5 naar 3 dagen.’ (FD)
……………………………………………………..

Weer nieuw bewijs van fraude tegen Donald Trump. Letitia James, de hoogste openbaar aanklager die achter Donald Trump aanzit, zegt bewijzen te hebben dat zijn vastgoedonderneming zich schuldig heeft gemaakt aan ‘frauduleuze en misleidende praktijken’. Door de omvang van zijn woning bijna 3 keer groter voor te doen, had Trump op een onderpand leningen van $327 mln. Zijn adviseur heeft gezegd dat Trump de waarde een slordige 200 miljoen overdreef. (FD)
……………………………………………………..

Na stikstof vraagt nu ook de waterkwaliteit om snelle actie van het kabinet. Terwijl de stikstofcrisis nog niet is opgelost, hangt het kabinet een tweede mestcrisis boven het hoofd. Door te slechte waterkwaliteit komt de uitzonderingspositie van Nederlandse boeren om meer mest te mogen uitrijden dan elders in Europa in gevaar. De Europese commissie dreigt er een streep door te zetten, schrijven de nieuwe landbouwministers Staghouder (CU) en Van de Wal (VVD) donderdag aan de Kamer: Eerst de waterkwaliteit verbeteren pas dan valt er te praten over het extra uitrijden van mest, zegt de EU. (VK)
……………………………………………………..

Geen stikstofbeleid, wel exportrecord. Ondanks de grote maatschappelijke druk om minder intensief te boeren, heeft de agrarische sector vorig jaar wederom een exportrecord gebroken. Dankzij een groeiende productie en wereldwijde prijsstijging steeg de export met 10 procent. Door herstel van de wereldeconomie groeide de export op bijna alle fronten. Er was weer meer vraag naar veel agrarische producten. De gestegen prijs voor soja en granen zorgde er verder voor dat vlees en zuivel duurder werden. Dat duwde het exportbedrag ook omhoog. (VK)
…………………………………………………..

Meevaller voor de gasrekeningen Europa: dankzij zachte winter doet China zijn gas in de verkoop. Het wil namelijk zijn gasvoorraad verkopen nu de Chinese winter zacht blijkt en met name in Europa de prijzen de pan uit rijzen. De plotselinge toevloed van Chinees gas zou de tekorten kunnen verzachten in Europa. Alles bij elkaar gaat het wel om 4% van de totale hoeveelheid gas die China in 2021 importeerde. De prijs van een megawattuur gas op de toonaangevende Nederlandse markt bedraagt momenteel 74 euro. In december piekten de gasprijzen nog op 174 euro. (VK)
…………………………………………………..

Minister Ernst Kuipers kreeg in zijn eerste debat met de Kamer het voordeel van de twijfel. De vraag was: wat gaat hij anders doen? Kuipers zei sinds zijn aantreden al een paar keer dat de coronapandemie een nieuwe fase ingaat en dat Nederland écht beter met het virus moet leren leven. Hoe hij dat precies voor zich ziet, werd nog niet helemaal duidelijk. Hij wil bekijken welke maatregelen na de huidige omikrongolf nodig blijven en wil ‘een voorspelbaarder en rustiger’ coronabeleid. Over een lange termijnvisie wil hij met allerlei sectoren in gesprek om ‘zo snel mogelijk terug te gaan naar een zo normaal mogelijke situatie’. In twee zaken wil Kuipers in ieder geval investeren om volgende oplevingen van het virus beter te beheersen: tijdige nieuwe boostercampagnes en een grotere zorgcapaciteit. Hij gaat kijken waar de zorgcapaciteit kan worden vergroot maar waarschuwde de Kamer ook daarvan geen wonderen te verwachten. ‘Meer IC bedden kan helpen, maar is niet de panacee voor het niet hoeven nemen van maatregelen.’ (NRC)
……………………………………………….

Vanwege de zorgen over de situatie in Oekraïne is Nederland bereid tot het leveren van wapens aan Kiev zegt minister Hoekstra. In antwoord op de toenemende Russische dreiging stuurt Nederland twee F-35’s naar Bulgarije. Den Haag staat bovendien open voor het leveren van wapens aan Kiev en overweegt het sturen van militaire instructeurs. Nederland overweegt ook om deel te nemen aan lopende militaire trainingsmissies in het land. Hoekstra en Rutte zullen ook op korte termijn een bezoek brengen aan Oekraïne. (NRC).
……………………………………………………

Burgemeesters vragen het kabinet om een ander coronabeleid. De huidige maatregelen zijn niet logisch en rechtvaardig zegt burgemeester Depla van Breda. Aan het begin van de pandemie was de leus ‘Alleen samen krijgen we de corona eronder’. Die leus sloot goed aan bij wat de samenleving voelde. Inmiddels worden de maatregelen op afstand genomen en is de samenleving geen mede-eigenaar meer van de corona aanpak. De aanpak is verstatelijkt. ‘Wat wij willen, is dat de aanpak weer wordt gelegd bij de maatschappij. Culturele instellingen, horeca, voetbalclubs en scholen hebben veel gedaan om te bekijken hoe ze veilig open zouden kunnen. Geef hen het vertrouwen terug’, zeggen de burgemeesters. (NRC)
…………………………………………………..

Vleesvervangers kosten vaak veel meer dan vlees, terwijl de ingrediënten juist goedkoop zijn. Vegafabrikanten en duurzaamheidsdeskundigen willen eerlijke prijzen: wat goed is voor mens en planeet moet snel goedkoop worden. Door te stunten met kiloknallers lijden supermarkten verlies op varkensvlees terwijl de vleesvervangers prijzig zijn. Veelal 2 keer zo duur! Het is de omgekeerde wereld, vinden experts in duurzaamheid. De lage vleesprijzen dienen als lokkertje. Eenmaal binnen leggen consumenten ook producten in hun mandje die wel geld opbrengen. De echte melkkoe is paradoxaal genoeg de vleesvervanger. In de afgelopen 3 jaar is het verkoopvolume gestegen met 46%. Toch gingen de prijzen in diezelfde periode nauwelijks omlaag (-4%) De supermarkten verdienen tussen de 35% en 50% op nepvlees afhankelijk van het soort product en de verkoopfrequentie. De ingrediënten van veel vleesvervangers kosten nog geen euro per verpakking maar in de winkel betalen consumenten 4 of 5 keer zoveel, zeggen vegaproducenten die liever niet met hun naam in de krant komen om de machtige afnemers niet voor het hoofd te stoten. Duitsland komt dit jaar dan ook met een voorstel voor heffing op vlees, hopelijk volgt Den Haag zegt duurzaamheidslobbyist Jeroom Remmers die zich inzet voor eerlijke prijzen, inclusief de kosten voor klimaat en volksgezondheid. (FD)
………………………………………………….

Het RIVM heeft vrijdag 57.549 nieuwe besmettingen geconstateerd: met afstand een recordaantal en 17.591 meer dan donderdag. Het werkelijke aantal ligt zelfs nog hoger, omdat het RIVM er niet in is geslaagd de grote hoeveelheid meldingen allemaal in het systeem te verwerken. (FD)
…………………………………………………

Spanje heeft inmiddels 50 miljoen vaccins gedoneerd aan ontwikkelingslanden. Ze worden verspreid via de WHO. In november beloofde de Spaanse premier Pedro Sanchez dat Spanje 50 miljoen doses zou doneren in het eerste kwartaal van 2022. Dat doel is dus nu al bereikt. Het land heeft tot dusver het op drie na grootste aantal vaccindoses ter wereld geschonken na de VS (193mln), Duitsland (99 miljoen) en Frankrijk (64 mln). (FD)
………………………………………………

Meat Loaf, de Amerikaanse zanger en acteur overleed donderdag op 74-jarige leeftijd kort nadat hij corona had opgelopen. Hij werd een rockheld met zijn debuutalbum ‘Bat out of Hell’ en de klassieker ‘Paradise by the dashboard Light’. Het nummer werd een wereldhit met een lange adem: nog altijd is het nummer niet weg te branden uit afspeellijsten met ‘classic rock’. Het is een van de broeierigste liefdesscà¨nes uit de popgeschiedenis in woord en beeld. Zanger Meat Loaf wil ‘all the way’ gaan met zijn grote schoolliefde. In de auto, bij het licht van het dashboard, wordt gefoezeld en gefriemeld. Twee pubers van net 17 in actie. Wordt het ja of nee? De spanning stijgt. En het loopt niet goed af. Van zijn debuutalbum kwamen ook nog de megahits ‘You took the Words Right Out of my Mouth’ en Bat out of Hell’. (VK)
………………………………………………

VS en Rusland praten verder en dat alleen is al een hele opluchting. Het topoverleg tussen de Russische en Amerikaanse ministers van Buitenlandse Zaken over de spanningen rond Oekraïne in Genà¨ve heeft vrijdag geen doorbraak opgeleverd. De afspraak tussen Blinken en Lavrov om volgende week verder te praten wordt wel met opluchting ontvangen. Dat diplomatieke vervolg stelt een dreigende militaire escalatie mogelijk een paar dagen uit. De Europese hoofdsteden kunnen ondertussen zoeken naar consensus over een reactie op een eventuele Russische invasie. De Baltische staten en Tsjechië negeren Rusland en leveren wapens aan Oekraïne. (VK)
…………………………………………….

Ook gas is een wapen in handen van Poetin. Als het conflict rond Oekraïne escaleert en Rusland de gaskraan dichtdraait, kan dat grote gevolgen hebben voor Nederland. In dat scenario is er genoeg gas voor 4 weken, mits andere Europese landen solidair zijn en hun gasreserves met Nederland delen. Rusland levert 40% van alle Europese gas. Feitelijk is het al aan de gang en zitten we er middenin. Neem de belangrijke Yamal verbinding via Belarus en Polen. Door deze leiding stroomt nu al enige tijd nauwelijks iets. Ook via de Oekraïne komt minder Russisch gas. Dat de prijzen nu zo hoog zijn komt vooral door de Russische beperkingen zegt Machiel Mulder, hoogleraar energie-economie Groningen. (VK)
………………………………………….

Samenleving stokt door de quarantaines. Door omikron zitten nu honderdduizenden mensen in quarantaine. De roep om die regels te versoepelen klonk deze week steeds luider. Supermarkten vrezen voor lege schappen door uitgevallen personeel, bijna een kwart van de basisschoolleerlingen zit thuis, in de zorg kan nog weinig uitgestelde zorg worden ingehaald omdat verplegers in quarantaine zitten en bij afvalbedrijven kunnen ook niet alle roosters worden gevuld. De samenleving loopt niet vast door de lockdown maar doordat er honderdduizenden mensen in quarantaine zitten omdat ze besmet zijn geraakt of omdat ze in contact zijn geweest met iemand die positief is getest. De roep om die quarantaineregels te versoepelen wordt steeds luider: ook de GGD’s riepen afgelopen week het kabinet op om in elk geval de regels voor de scholen te versoepelen. Nu moet de hele klas thuisblijven als er drie of meer besmettingen in een klas zijn. In de zorg wordt geopperd om verplegers die besmet zijn maar zich fit genoeg voelen in te zetten op de corona afdelingen. Dinsdag neemt het kabinet een besluit over de quarantainemaatregelen. (NRC)