Gelezen!

Weekoverzicht van ma. 24 t/m zo. 30 januari 2022

21 januari 2024, 07:22
Huizenprijzen zijn het afgelopen jaar het hardst gestegen sinds 2000. Een bestaande woning was in 2021 gemiddeld 15,2% duurder dan het jaar ervoor meldt het CBS. Het gaat nu ongekend hard. Vooral de laatste maanden piekten de prijzen. Afgelopen december werden bestaande koophuizen maar liefst 20,4% duurder. Dat is de sterkst gemeten stijging op de woningmarkt sinds het CBS in 1995 begon met meten. Dit soort stijgingen hebben we niet meer meegemaakt sinds de jaren zeventig, zegt Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het CBS. De gemiddelde koopsom van bestaande woningen was in december €396.848. (FD)
……………………………………………

De kans is groot dat klanten vaker lege schappen in de supermarkt zullen aantreffen. Het conflict tussen Albert Heyn en Nestlé is volgens kenners een voorbode van meer confrontaties. Nestlé stopt met de levering van Maggi, KitKat en andere producten aan AH, omdat zij het niet eens werden over prijsstijgingen. Meer onderhandelingen tussen winkels en grote leveranciers bevinden zich in een patstelling. Zo lopen de onderhandelingen tussen Jumbo en Coca Cola zeer stroef hetgeen mogelijk ook op een conflict uitdraait. Dat kan leiden tot zelfs stopzetting van leveringen. ‘Dit is in niemands belang, niet van de leverancier, niet van de retailer noch van de consument’, aldus retailkenner Eva Rutten. Albert Heyn, Jumbo en Vomar lieten recentelijk weten dat zij grote merkleveranciers ervan verdenken dat die de prijzen meer willen verhogen dan de inflatie rechtvaardigt.
………………………………………….

Frits Abrahams vat de publicitaire uitbarsting over ‘The Voice’ in 10 punten samen:
-- De kwaliteitskranten besteedden minstens zoveel aandacht aan dit schandaal, een nieuwe
ontwikkeling?
-- De kandidaat van het woord van het jaar is: ‘dickpic’.
-- De massale hoon voor John de Mol is overdreven. Hij bedoelde het goed maar drukte zich
onbeholpen uit. Abraham gelooft niet dat hij ergens over loog. Hij is alleen een man met
weinig inlevingsvermogen. Hij is zelf een doener, een assertief man die zich niet kan
voorstellen dat iemand zich niet verweert. Hij noemde zich wel degelijk zelf
verantwoordelijk.
-- Indrukwekkendste moment uit BOOS: Het anonieme, misbruikte meisje dat aarzelend zei:
‘Het is moeilijk om het verkrachting te noemen, maar dat is wel wat het is’.
-- Waarom noemde Boos wel de namen van 3 (vermeende) daders maar niet die van de
vierde, een tv-regisseur?
-- Ali B zou hebben gezegd dat het niet ‘relevant’ is of hij seksueel contact met kandidaten
heeft gehad. Een nietszeggend antwoord dat toch veel zegt.
--Tussen alle uitingen van oprechte verontwaardiging viel het morele superioriteitsvertoon
op van mensen die Ali B plechtig ‘een monster’ noemden alsof de Nederlandse Dutroux is
opgestaan.
--Bovendien was er de schijnheiligheid van radiozenders die opeens de muziek van Ali B en
Marco Borsato boycotten maar kennelijk niet beseffen dat je dan veel meer muziek kunt
weggooien zoals van Michael Jackson.
--Mannelijke machtsstructuren moeten worden afgebroken hoor je om zulke
zedenschandalen te voorkomen maar zedenschandalen worden ook veroorzaakt door
‘machteloze’ mannen. Misschien zijn die zelfs in de meerderheid. We moeten de jongens
en mannen beter opvoeden schreef de NRC-commentator. Jawel, dat zou prachtig zijn,
maar wie voedt de opvoeders op? (NRC)
………………………………………………

Heracles Almelo wist al weken dat speler Rai Vloet veel te hard reed en te veel had gedronken tijdens het auto-ongeluk waarbij een jongetje van 4 jaar overleed. Vloet’s advocaat zegt de club daarover te hebben ingelicht in een gesprek begin december. ‘Van voor Heracles nieuwe informatie is dan ook geen sprake’. Dat gaat lijnrecht in tegen de verklaring van de clubleiding die stelt niet op de hoogte te zijn geweest en van Vloet af wil. Heracles schorste Vloet alsnog nadat de club door De Telegraaf was geconfronteerd met ‘nieuwe’ informatie over de dramatische aanrijding in november. Uit het proces verbaal zou blijken dat Vloet 203 kilometer per uur reed en een alcoholpromillage van 1,18 had, ruim 2 keer meer dan toegestaan. In een interview in De Telegraaf halen de ouders van het overleden jongetje hard uit naar Vloet. ‘In een clubvideo zegt Vloet dat hij elke dag met ons meeleeft. Maar tot op heden hebben we niets van hem zelf gehoord. Vloets advocaat erkent dat er nog geen contact is geweest. De ouders willen vooral horen dat het de voetballer spijt. Dat hij niet met drank in de auto had moeten gaan zitten en ook niet zo snel had moeten rijden. Zijn vriend heeft wel zes keer gebeld naar de politie om te vragen hoe het met ons ging, maar Vloet niet. Heeft hij gevoel, heeft hij spijt? Welke straf hij ook krijgt: voor ons is het nooit genoeg.’ (VK)
……………………………………………..

Zenuwen krijgen vat op het Damrak. Beleggers zijn bezorgd over de renteverhogingen en spanningen rond Oekraïne. De AEX sloot maandag met een verlies van 3,3% en is hiermee in een zogeheten correctiefase beland. Daarvan is sprake bij een daling van 10% ten opzichte van de laatste piek. Op 17 november2021 sloot de AEX op de hoogste stand ooit: 827,57 punten. Daar zijn nu nog 738,66 van over. Ook elders in Europa gingen de beurzen omlaag. De brede Stoxx Europe daalde met 3,7% naar het laagste niveau in een maand. (FD)
……………………………………………….

Nederland gaat hoge ogen gooien bij de Olympische Winterspelen over twee weken. Dat voorspellen de macro-economen Sterken en Ten Kate van de Rijksuniversiteit Groningen in economenblad ESB. Zij verwachten 25 medailles, waarvan 10 gouden. Als dit uitkomt evenaart de equipe qua aantal gouden medailles de prestatie in het Japanse Sapporo in 1972. De beramingen zijn gebaseerd op het aandeel gewonnen gouden, zilveren en bronzen medailles tijdens de wereldkampioenschappen in de relevante disciplines. Daarnaast wordt nog een aantal factoren meegewogen, zoals een thuisoordeel voor het organiserende land.
Noorwegen wordt met 14 gouden medailles koploper, gevolgd door Duitsland en Canada. Nederland wordt vierde en gastland China komt op de achtste plek terecht. Opvallend is dat de Verenigde Staten er slecht afkomen met een vijfde plaats in het overzicht. (FD)
……………………………………………….

Het Westen liet er maandag geen twijfel over bestaan dat het zich ernstig zorgen maakt over een op handen zijnde Russische escalatie in Oekraïne en dat het die gezamenlijk zal beantwoorden. De Amerikaanse president Joe Biden riep maandagavond zijn Europese bondgenoten bijeen voor een videoconferentie en de NAVO onderstreepte dat de oostelijke flank wordt versterkt ter afschrikking. De EU probeerde eensgezindheid uit te stralen, bereidt sancties voor en zegde Kiev 1,2 miljard euro noodsteun toe. (NRC)
…………………………………………………..

Anders dan Duitsland heeft de Britse regering geen moeite met wapens leveren aan Oekraïne. ‘Bondgenoten kunnen altijd op het VK rekenen.’ Een Russische invasie van Oekraïne wordt een pijnlijke, gewelddadige en bloedige business aldus de Britse premier Boris Johnson maandag tijdens een werkbezoek aan een ziekenhuis. En: ‘Het VK leidt het creëren van een pakket aan economische sancties, versterkt het verzet van onze Oekraïense vrienden met het leveren van defensieve wapens en maakt duidelijk dat we vierkant achter het Oekraïense volk staan.’ Aan ferme taal uit Londen dus geen gebrek. Rusland is de ‘favoriete’ vijand van de Britten sinds de vergiftiging van Sergej Skripal en zijn dochter in Salisbury. Rusland geldt als ‘actieve bedreiging’ terwijl China vanwege het autocratische regime wordt omschreven als ‘actieve uitdaging’ in de beleidsvisie. Het VK trekt in deze crisis gelijk op met Joe Biden. VS en VK hechten veel belang aan de NAVO. Ze weten allebei: er is geen alternatief. (NRC)
……………………………………………………..

Oerhollandse fietsen in Amerikaanse handen. De electrische fiets is wereldwijd aan een onstuitbare opmars bezig. Accell, fabrikant van Batavus en Sparta, is nu ingelijfd door KKR, een Amerikaanse ‘sprinkhaaninvesteerder’ die wel brood ziet in de markt voor e-bikes. De rechten van de ruim 3000 medewerkers worden gerespecteerd. Hollandser dan Batavus.
wordt het niet in fietsenland, luidde 1 van de slogans van de Friese fietsfabrikant. Maar Batavus zal na 116 jaar in buitenlandse handen komen. Daarmee verdwijnt Accell ook van de beurs. KKR betaalt 1,6 miljard voor het fietsenconcern waaronder naast Batavus ook Sparta, Koga, Babboe bakfietsen, Loekie kinderfietsen en een hele reeks van buitenlandse merken als het Britse Raleigh en het Duitse Ghost horen.
Het Nederlandse fietsenmerk Gazelle werd in 2011 doorverkocht aan Pon. Onder die leiding groeide het weer uit tot grootste Nederlandse fietsenmerk van Nederland. (VK)
………………………………………………………

De Belastingdienst stopt voorlopig met het verzenden van aanslagen aan Nederlanders die inkomen hebben uit beleggingen en/of spaargeld. De overheid moet een deel van de geïnde belasting waarschijnlijk terugstorten. Dit kan de schatkist miljarden euro’s kosten. De Hoge Raad oordeelde eind december dat de manier waarop de Nederlandse overheid belasting heft over spaargeld en beleggingen niet door de beugel kan. De Box-3 belasting (ook wel ‘spaartaks’ genoemd) is in strijd met het Europese mensenrechtenverdrag en daarom onwettig, aldus het hoogste rechtscollege. De beslissing van de Hoge Raad is op het ministerie van Financiën als een bom ingeslagen. De Hoge Raad draagt de overheid dus feitelijk op de Box-3 belasting te verlagen naar vrijwel 0 procent (conform de huidige spaarrente) dan wel die te differentiëren en het werkelijke spaar- en beleggingsrendement te belasten. Dat stuit op grote uitvoeringsproblemen bij de Belastingdienst. Daarom wilde het kabinet de Box-3belasting pas vanaf 2025 aanpassen. Door het arrest van de Hoge Raad moet dit nu al veel eerder gebeuren anders kunnen belastingbetalers alle Box-3aanslagen vanaf nu met succes aanvechten. (VK)
……………………………………………………..

Het kabinet ‘zoekt bewust de grenzen op’ om zoveel mogelijk te openen, zo bleek dinsdag. De versoepelingen zijn een zegen voor tienduizenden ondernemers en personeel, zegt VNO-NCW. ‘Het is een mooie opmaat naar de volledige opening van de samenleving.’ Zo omarmde ondernemerskoepel VNO-NCW de nieuwste covid versoepelingen die het kabinet presenteerde. Voor vele tienduizenden ondernemers en hun medewerkers is het een ‘zegen’ dat ze weer aan de slag kunnen. Restaurants en cafés, cultuurinstellingen, pretparken en evenementen mogen vanaf woensdagmorgen 5.00 uur weer open tot 22.00 uur ’s avonds. Er mag ook weer publiek bij sportwedstrijden. Maar evenzo belangrijk voor andere sectoren is dat het kabinet de quarantaineregels verder afzwakt. Die leidden recent tot torenhoge verzuimcijfers, hetgeen de productie drukt. Daarom komt het kabinet ondernemers tegemoet. Werknemers in cruciale functies mogen na contact met een besmet persoon onder voorwaarden gewoon naar hun werk als zij geen klachten hebben. (FD)
………………………………………………..

Kabinet zegt: ook zonder Rusland gas genoeg voor huishoudens. Nederland heeft genoeg voorraden om huishoudens nog de hele winter van gas te voorzien. Grote industriële afnemers moeten dan wel hun verbruik verminderen. Dat beeld schetste minister Rob Jetten voor Klimaat en Energie gisteren in de Tweede Kamer. Jetten wijst op het ‘bescherm- en herstelplan gas’ dat sinds 2019 bestaat. Hierin moeten grootverbruikers als eerste hun gebruik verminderen of stopzetten bij extreme schaarste, en pas in laatste instantie de huishoudens en de ziekenhuizen. Het ministerie bereidt zich voor ‘op alle scenario’s’, inclusief de mogelijkheid waarbij Moskou de leveranties helemaal stilzet. (FD)
……………………………………………………

Het uiterlijk speelde een rol bij de zwarte lijst van de fiscus. De Belastingdienst dupeerde burgers niet alleen via toeslagen, maar ook via de inkomstenbelasting. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van PwC. De Belastingdienst heeft bij zijn fraudeaanpak nog meer onschuldige burgers in financiële onzekerheid gebracht dan eerder gedacht. Ook blijkt dat in tientallen gevallen frauderisico’s werden ingeschat op basis van nationaliteit en uiterlijk en dat de gegevens van burgers slordig werden opgeslagen en rondgestuurd. ‘Deze fundamentele tekortkomingen’, zoals staatssecretaris Van Rij ze in een reactie noemt komen naar voren in twee PwC rapporten, opgesteld in opdracht van het ministerie van Financiën. ‘Het risico op fraude wordt gebaseerd op persoonskenmerken zoals nationaliteit of uiterlijk.’ Van 11.000 burgers stuurde de belastingdienst persoonsgegevens per mail door naar andere partijen. (NRC)
………………………………………………….

Infectie nà¡ vaccin geeft super-immuniteit. Mensen die na een volledige vaccinatie tegen corona alsnog besmet raken (een ‘doorbraakinfectie’) verkrijgen zogenoemde super-immuniteit. De sterkte van de afweer door antistoffen is na de doorbraakinfectie wel 10 keer hoger dan alleen met vaccinatie. Dat is troostrijk nieuws voor de pechvogels die nu ondanks hun volledige vaccinatie (en booster) toch nog een besmetting oplopen. Die kans is recent veel groter geworden doordat Omikron veel makkelijker ontsnapt aan eerder opgebouwde afweer. (NRC)
………………………………………………..

CDA en CU moeten slikken: meerderheid Kamer koerst aan op soepeler regels abortus. Een eerste overwinning van D66 in de discussie over medisch-ethische zaken ligt voor het oprapen. De Tweede Kamer begint donderdag met de behandeling van het D66-initiatiefwetsvoorstel om de 5 dagen verplichte bedenktijd voorafgaande aan een abortus af te schaffen. De week daarna volgt de behandeling van verstrekking van de ‘abortuspil’ door huisartsen. Voor beide kwesties tekent zich een ruime meerderheid af. (VK)
…………………………………………….

Denemarken heft naar verwachting deze maand nog alle resterende coronabeperkingen op, aldus ‘Jyllands Posten.’ Met ruim 4.500 positieve tests per 100.000 inwoners in een week tijd zijn er in Denemarken ruim 2 keer zoveel besmettingen gemeld als in Nederland en de piek is nog niet in zicht. Toch zijn de coronamaatregelen zo’n 2 weken geleden al versoepeld, waardoor onder meer musea en bioscopen de deuren weer konden openen. Horecazaken hebben nog steeds wel te maken met aangepaste openingstijden. (VK)
……………………………………………

Onervaren beleggers, ingestapt sinds corona, zorgen voor paniekverkopen. De onrust heeft toegeslagen op de financiële markten. De AEX-index in Amsterdam stond maandag ruim 10% lager ten opzichte van het historische record in november. Stijgende rentes en geopolitieke onrust worden vaak genoemd als verklaring. Maar dat is niet het hele plaatje. Ook de nieuwe coronabeleggers – vaak jong en onervaren – spelen volgens sommige experts een grote rol. ‘Nu er tegenwind komt, is er ook geen houvast, want waar ligt de bodem van veel hippe groeibedrijven waar de grote groep nieuwe beleggers is ingestapt. Veel van deze jonge beleggers hebben op de verkoopknop gedrukt.’ (FD)
……………………………………………

De Amerikaanse FED neemt zich voor de rente te verhogen. Dat kan sneller nu de economie er veel beter voor staat. De markten schrokken waarop de aandelen daalden en de dollar sterker werd. De sterke arbeidsmarkt en de hoge inflatie geven de Amerikaanse Federal Reserve de ruimte om al in maart de rente te verhogen. Daarna zal ook snel een begin worden gemaakt met het afbouwen van de portefeuille met obligaties. Dat zei Fed-voorzitter Jerome Powell woensdag in de persconferentie die volgde op het rentebesluit. (FD)
……………………………………………

Soumaya Sahla verlost de VVD van netelige kwestie. Na kritiek van rechtse oppositiepartijen onder leiding van de PVV stopt voormalig Hofstadgroep-lid Soumaya Sahla als tafelvoorzitter van het justitienetwerk van de VVD. Dat meldt ze in een gezamenlijke verklaring met waarnemend partijvoorzitter Onno Hoes. Sahla, veroordeeld lid van de Hofstadgroep, heeft woensdag voor het eerst openlijk spijt betuigd over de ‘zwarte bladzijden’ in haar leven. Dat deed zij in een schriftelijke verklaring op de website van de VVD, de partij waarvan zij sinds 2017 lid is. Ze legt haar voorzitterschap van ‘de tafel terrorisme en radicalisering’ binnen het thematisch netwerk Justitie en Veiligheid van de VVD neer. (VK)
……………………………………………

Meer coronapatienten opgenomen dan vorige week, afname in de IC-toestroom lijkt te stagneren. Woensdag lagen er 1154 coronapatiënten in het ziekenhuis. Op de IC is het aantal patiënten gedaald van 302 naar 249. De afname in de toestroom lijkt daar te stokken. Het zevendaags gemiddelde is daar gestegen naar 11 per dag - even hoog als de week ervoor. (VK)
……………………………………………..

Het ziekteverzuim in de zorg in het laatste kwartaal van 2021 naar een recordhoogte van ruim 8% gestegen. Het hoogste niveau sinds 2001. In de laatste 3 maanden van 2020 was dit nog 7,5%. Dat betekent dat er in de laatste 3 maanden van 2020 van het afgelopen jaar dagelijks zo’n 79.000 werknemers niet inzetbaar waren. Vooral het langdurig verzuim nam toe. Gemiddeld duurt het verzuim 29 dagen. (NRC)
……………………………………………….

Bijna 6.000 bedrijven moeten loonsteun terugbetalen omdat zij niet hun definitieve omzetgegevens hebben doorgegeven aan uitkeringsinstantie UWV. Het gaat om de eerste steunronde, in het voorjaar van 2020. De werkgevers hebben samen 160 miljoen euro aan voorschotten ontvangen. De gegevens moesten 18 november ingeleverd worden maar bijna 9500 misten die deadline waarna er uitstel volgde tot 9 januari. (NRC)
………………………………………………

Katholieken willen dat hun kerk verandert en met de tijd meegaat. De Nederlandse katholieken zijn veel progressiever dan hun bisschoppen. Dat is geen reden om de kerk te verlaten, maar trots zijn ze vaak niet op hun kerk. Tussen katholieken en de leiding van hun kerk gaapt een diepe kloof. In tegenstelling tot wat de kerk voorschrijft, is driekwart van de actieve katholieken voorstander van vrouwen in het priesterambt en voor het kerkelijk homohuwelijk. Euthanasie wordt onder gelovigen breed geaccepteerd en meer dan de helft wil af van het verbod op abortus. Slechts 14% van de katholieken is van mening dat de kerkelijke leiding met haar tijd meegaat, blijkt uit onderzoek van I&O Research. De katholieke kerk in Nederland krimpt, maar is met bijna 3,8 miljoen ingeschreven leden nog steeds veruit de grootste. In 2018, dus nog voor corona, was het aantal mensen dat regelmatig naar de mis ging geslonken tot 153.000 per zondag. Actieve katholieken zijn bijna net zo progressief als mensen die zijn afgehaakt. Ze nemen liberale standpunten in over kerkelijke kwesties. Zo is 65% van de actieve katholieken voor hulp bij Voltooid Leven. Jonge katholieken van onder de 34 jaar geloven vaker dan de oudere generatie in de hel. Bij de groep tussen 35 en 49 jaar lijkt de steun voor de katholieke leer het grootst, maar ook daar staat niet meer dan een derde achter de conservatieve lijn. Het seksueel misbruik is voor een kwart reden de kerk vaarwel te zeggen zoals ook een kwart afscheid neemt vanwege een of meerdere conservatieve standpunten maar de hoofdreden is dat mensen niet meer geloofden. (Trouw)
…………………………………………………

Minder treinen vanaf 7 februari door het ziekteverzuim en de quarantaine bij de NS vanaf maandag. Op trajecten waar nu 6 treinen rijden worden het er nu 4 per uur. Momenteel vervoeren de Nederlandse Spoorwegen iets meer dan 48% van het aantal reizigers dat voor corona gebruikelijk was. Vanaf half februari rijden 85% van het aantal beschikbare treinen. (FD)
…………………………………………………

In Italië zijn de volksvertegenwoordigers er op de vierde achtereenvolgende dag niet in geslaagd een president te kiezen. De grootste partijen zijn het niet eens over wie Sergio Mattarella moet opvolgen als zijn termijn begin februari afloopt. De nieuwe president wordt gekozen door 1009 parlementsleden en vertegenwoordigers van de 20 regio’s. De afgelopen dagen was een meerderheid van twee derde nodig voor de winst, donderdag volstond voor het eerst een meerderheid. Maar het mocht niet baten. Van de 540 uitgebrachte stemmen waren er 261 blanco en ruim 400 leden van centrumrechtse partijen onthielden zich van stemming. De 503 benodigde stemmen weren dus bij lange na niet gehaald. Premier Draghi was de grote favoriet maar veel politici willen liever dat hij aanblijft als premier om de regering niet in gevaar te brengen. Ze vrezen vervroegde verkiezingen. Een steeds grotere groep wil dat de 80-jarige Mattarella aanblijft ook al wil hij zelf juist afscheid nemen. Donderdag kreeg hij 160 stemmen, woensdag waren dat er nog 125. (FD)
……………………………………………..

Amsterdam verbood vrijdag per direct de opening van nieuwe ‘dark stores’ van flitsbezorgers als Gorillas om overlast tegen te gaan.