Gelezen!
Weekoverzicht van ma. 27 december 2021 t/m zo. 2 januari 2022
Hup, de auto in en naar TIROL, om er và³à³r de quarantaineplicht te zijn. Na de aanscherping van de coronaregels in Oostenrijk zijn de skipistes bij Kirchberg extra druk: Nederlanders die zich om een paar “onzinregeltjes” hun vakantie niet door de neus laten boren hebben hun reis vervroegd. In één spurt naar Oostenrijk om de quarantaineplicht voor te blijven. “Nu is het vaak vol, maar alle annuleringen zie je hier straks terug in lege hotels en uitgestorven restaurants”, zegt een hoteleigenaar. “Het is afwachten”, zegt Jasper Braunstà¤tter in zijn skizaak meer gelaten dan boos, maar december en januari heeft hij al opgegeven. “We hopen nu dat februari nog te redden is.” (NRC)
…………………………………………………
De Hoge Raad geeft spaarders een kerstcadeau. Een deel van de spaarders kan geld terugvorderen, omdat er op een verkeerde manier belasting over hun vermogen is geheven. Dat De Hoge Raad kritiek had op de wet, was al bekend. Maar dat mensen die zich door de ‘spaartaks’ benadeeld voelen nu mogelijk geld terugkrijgen, is nieuw. De kern van waar het mis gaat bij spaarders is de zogeheten rendementsheffing in box 3 van de inkomstenbelasting. Het rendement waar de overheid van uitgaat om belasting over te heffen, is fictief. Dat komt dus niet overeen met het bedrag dat spaarders en beleggers daadwerkelijk verdienen bijvoorbeeld doordat ze rente krijgen. Met de huidige rentestanden kom je bijvoorbeeld niet aan dat fictieve rendement. De ‘domme’ spaarder wordt belast over beleggingsinkomsten die hij niet heeft. De uitspraak kan de schatkist miljoenen kosten en zet de afspraken in het nieuwe coalitieakkoord over een nieuw belastingstelsel onder druk. (NRC)
………………………………………………
Draghi’s Italië is op elk vlak opgeleefd. Van hoofdpijndossier tot ‘land van het jaar’. Italië heeft in 2021 zijn waardigheid herwonnen. Il bel paese floreert op politiek, sportief en cultureel niveau én behaalt een van de hoogste economische groeicijfers van Europa. En: ‘Er is hier nu geen enkele politicus meer te vinden die tegen Europa is. Niemand wijst meer naar Brussel of Berlijn als zaken fout gaan ‘Maar het succes is fragiel” want wat gaat premier Mario Draghi doen? Blijft hij premier of volgt hij straks President Sergio Mattrello op. 2022 wordt dan ook het jaar van de waarheid. Politieke stabiliteit is essentieel, aldus hoofdeconoom Gregorio De Felice van Intesa Sanpaolo. (FD)
………………………………………………
Piekdrukte Nederlandse supermarkten. Veel Europese landen melden besmettingsrecords.
Tijdens de eerste week van de lockdown meden meer Nederlanders de werkplek dan in de weken daarvoor. Sinds de schoolsluiting is een duidelijke trendbreuk naar beneden te zien. Uit mobiliteitscijfers blijkt dat er meer klanten in de supermarkt waren dan in de week voorafgaand aan Kerstmis 2020. In Amsterdam stijgen de besmettingen weer. De daling van het aantal besmettingen gaat minder snel dan verwacht. (VK)
…………………………………………………
De Koning is bezorgd over de toenemende polarisatie. Hij heeft de Nederlanders in zijn kersttoespraak op het hart gedrukt te blijven zoeken naar gemeenschappelijke waarden in een steeds meer gefragmenteerde maatschappij.
…………………………………………………
Koningin Elisabeth stond in een zeer persoonlijke kersttoespraak stil bij het gemis van Prins Philip. Het was haar eerste toespraak als weduwe. Ze zei nu uit eigen ervaring te weten hoe moeilijk het is om de kerst door te brengen nadat je een geliefde hebt verloren. Maar deze tijd staat ook in het teken van een nieuw begin.
Ook de Paus roept op tot verbinding. De kerkvorst sprak over het gevaar dat mensen zich tijdens de pandemie afzonderen van anderen. ‘Ons vermogen sociale relaties aan te gaan wordt ernstig op de proef gesteld’ zei hij. Franciscus beschuldigde politici ervan ‘de dialoog te mijden’, terwijl conflicten volgens hem alleen door middel van gesprekken opgelost kunnen worden. Hij noemde de burgeroorlogen in Afghanistan, Syrië, Ethiopië en Jemen als voorbeeld. (VK)
…………………………………………………..
Premier Rutte wil liever weer formeren met de Koning. Sinds de 2e Kamer het initiatief nam bij de kabinetsformatie heeft Nederland 1 korte en 2 van de langste kabinetsformaties in de geschiedenis gehad. Mark Rutte wil dat de koning zijn rol bij de formatie terugkrijgt maar in de 2e Kamer lijkt daar geen steun voor te zijn. Hij denkt dat Willem Alexader het proces had kunnen versnellen. ‘Het is niet dat de formatie dan 3 maanden korter zou zijn maar het helpt wel’. Dat Rutte die rol voor de koning ziet is niet verrassend. De VVD was in 2012 tegen de nieuwe procedure en hield dat standpunt sindsdien vol. Die verandering werd destijds doorgevoerd onder aanvoering van D66, PvdA, PVV, SP, Groen Links en de Partij voor de Dieren. Dat kamp is niet kleiner geworden want de meeste nieuwe partijen zijn ook tegen bemoeienis vanuit het paleis. (VK)
…………………………………………………..
Het aanstaande kabinet trekt tot en met €35 mrd uit voor de stikstofcrisis. Dat geld gaat als verwacht voor een groot deel naar het vrijwillig uitkopen van boeren. Nieuw is een fors bedrag van €7 mrd voor het afwaarderen van grond: bijna evenveel geld als voor het uitkopen. Dit voornemen werd verbazingwekkend stil ontvangen. Maar waar gaat dat geld heen? En drukt dit de grondwaarde elders op het platteland? Herbestemmen van landbouwgrond naar landschapsgrond is overheidshandelen. Het gevolg is vermogensschade door waardevermindering van de grond en eventueel inkomensschade zegt Albert van Gellicum, voorzitter van de agrarische experts van de Stichting Nederlandse Register Vastgoed Taxateurs. “Ik lees het coalitieakkoord zo dat in elk geval wordt voorzien in een tegemoetkoming in de vermogensschade wegens waardevermindering”. (FD)
…………………………………………………
Leegloop VVD is compleet nu ook Dekker vertrekt op het Binnenhof. Alle VVD’ers zijn nu vertrokken uit de ministerploeg van 2017. VVD-leider Mark Rutte presenteert volgende week dan ook een compleet nieuw team van VVD-ministers. Sinds het ontslag van Mona Keijzer staat de teller op 7 vertrokken ministers en 4 vertrokken staatssecretarissen. (VK)
…………………………………………………..
De Oekraïne wapent zich tegen Poetin. In 2014 nam Rusland zonder een schot te lossen de Krim in. Dit keer zal de Oekraïne zich minder gemakkelijk gewonnen geven. Stonden er toen slechts 6.000 soldaten gevechtsklaar, nu zijn het er 150 duizend. “Ik heb 3 dochters en 1 zoon. Ik wil weten hoe ik ze kan beschermen als Rusland binnenvalt”, zegt Jehor Soboljev, programmeur en oud activist. Halverwege de jaren negentig droeg Oekraïne zijn arsenaal van 199 kernkoppen aan Rusland over in ruil voor een toezegging van Amerika, het Verenigd Koninkrijk en Rusland: Oekraïne zou nooit worden aangevallen! Rusland is zijn belofte niet nagekomen. President Poetin besloot in 2014 te profiteren van de afgezwakte staat van het Oekraïense leger en nam de Krim in. Toen Rusland ook een oorlog ontketende in Oost-Oekraïne werd duidelijk wat er over was van de Oekraïense strijdkrachten: soldaten vochten zonder kogelwerende vesten en kregen tanks niet aan de praat wegens ontbrekende onderdelen. Die onverwachte invasie heeft een kolossale hervorming van de strijdkrachten in gang gezet. De defensieuitgaven zijn meer dan verdubbeld. Oude tanks zijn opgeknapt en nieuwe wapensystemen worden aangeschaft. De VS hebben sinds 2018 meer dan 400 Javelin antitankraketten gestuurd als verdediging tegen Russische agressie, Turkije levert Bayaraktar gevechtsdrones, het Verenigd Koninkrijk versterkt de marine en lidstaten als Canada en Litouwen helpen met de opleiding van militairen. (VK)
………………………………………………..
Pushbacks genormaliseerd in de EU. Dit jaar zetten Europese landen wederom duizenden migranten illegaal buiten de grenzen. Brussel knijpt daarbij een oogje toe. De trend dat migranten aan de Europese buitengrenzen verjaagd worden zonder ze een kans te geven hun verhaal te doen (zogeheten pushbacks) heeft zich in 2021 doorgezet. Een Europese coalitie van maatschappelijke organisaties, Protecting Rights at Borders telde er bijna twaalfduizend dit jaar. De Balkan is nu de regio waar verreweg de meeste migranten teruggeduwd worden, volgens PRAB. Tussen juli en november van dit jaar alleen al zijn er daar 6200 gevallen gedocumenteerd. Een verschil met 2020 is dat de Europese autoriteiten de pushbacks normaler vinden, zeggen juristen, politicologen en mensenrechtenactivisten. Met het oogluikend toestaan van de pushbacks komt er ook iets groters op het spel te staan, zegt politicoloog Maurice Stierl: het internationaal recht wordt uitgehold. Juist in de grensregio’s moet het internationaal recht gelden omdat het er zo rechteloos is. In Kroatië zien we een nieuw dieptepunt: Migranten worden daar gemarteld, niemand houdt het in de gaten en niemand doet er iets tegen! (NRC)
………………………………………………….
De GGD blijft afraden om een boosterprik in het buitenland te halen! Zo’n prik kan volgens de GGD niet altijd geregistreerd worden in de Nederlandse CoronCheck-app waardoor niet internationaal gereisd kan worden. “Wij constateren dat mensen die in het buitenland een prik hebben gehaald zich regelmatig tot ons wenden omdat ze die prik in de CoronaCheck-app niet terugzien.” De Nederlandse boostercampagne begint intussen op stoom te komen. Sinds maandag kunnen mensen die geboren zijn in 1980 een afspraak maken. Và³à³r eind januari zou iedereen die dat wil een boosterprik moeten kunnen krijgen zegt de GGD. (NRC)
…………………………………………………..
Kloof tussen mbo’ers en hbo’ers groeit. Jonge academici en hbo’ers vinden nu sneller een baan dan voor de pandemie, maar voor lager opgeleiden blijft de baankans achter. De kans om binnen 9 maanden na het afronden van je opleiding een baan te hebben groeide het sterkst voor jongeren met een universitair bachelordiploma (+8%) gevolgd door jongeren met een wo-master en hbo-bachelor (beide +2%). De baankans van jongeren die praktijkonderwijs of speciaal voortgezet onderwijs hadden afgerond nam met 2 procentpunt het sterkst af. “Jongeren die al minder kansen hadden op de arbeidsmarkt zijn er nog verder op achteruitgegaan”, constateert SEO-directeur Bas ter Weel. (NRC)
………………………………………………….
Nederland laat half miljoen vuile dieselauto’s op de weg rijden ondanks arrest van het Europese Hof. Verantwoordelijke instanties grijpen tot dusverre niet daadkrachtig in om deze auto’s van de weg te halen. Volgens Norbert Ligterink, senior wetenschapper duurzaam transport en logistiek bij TNO moest 2021 het jaar van de waarheid worden, maar nu het jaar ten einde loopt lijkt het erop dat in Nederland weinig gebeurt. Volgens hem is een relatief klein aantal auto’s (20%) van het Nederlandse wagenpark verantwoordelijk voor het grootste deel (80% van de uitstoot van stikstofoxiden (NOx). (FD)
……………………………………………………
Duitsland zegt krachtig nee tegen kerncentrales. Op 31 december gaan 3 kerncentrales van het elektriciteitsnet. Het is een uitvloeisel van een politiek besluit uit 2011 na de ramp in het Japanse Fukushima. De oudste kerncentrales werden toen meteen stilgelegd. De Duitse energietransitie is ’s werelds meest ambitieuze project om een industriële economie die vooral draait op fossiele energie en kernenergie klimaatvriendelijk te maken. (FD)
……………………………………………………
India blokkeert donaties aan hulporganisatie Moeder Teresa! De Indiase regering weigert de benodigde vergunning te vernieuwen. Het besluit past bij de opgelaaide haat van radicale hindoes tegen religieuze minderheden. Het werd bovendien bekendgemaakt op een van de belangrijke christelijke feestdagen, Eerste Kerstdag. Radicale hindoes in de staat Gujarat beschuldigen de organisatie van Moeder Teresa van gedwongen bekeringen van hindoes tot het christendom. Tot nu toe waren moslims het doelwit maar nu moeten dus ook christenen het ontgelden. (VK)
……………………………………………………
De oudste mensenrechtenorganisatie van Rusland ‘Memorial’ is nu verboden wegens ‘het herschrijven van de geschiedenis’. Memorial werd eind jaren ’80 opgericht door onder andere Andrej Sacharov, kerngeleerde en dissident. Een groot deel van de activiteiten bestaat uit historisch onderzoek naar de goelag, het netwerk van strafkampen waarin ten tijde van de Sovjet-Unie miljoenen mensen zaten opgesloten. Nu, 30 jaar later kunnen de onderzoekers van Goelag zelf in strafkampen belanden. Memorial werd in 2015 al door de autoriteiten tot ‘buitenlands agent’ verklaard wegens donaties uit andere landen. De Russische regering heeft nu tal van wetten ingevoerd die herschrijving van de geschiedenis verbieden en het werk van de onderzoekorganisaties onmogelijk maken. (VK)
……………………………………………………
Onheil of niet, in 2021 gingen de beurzen alleen maar omhoog. De financiële markten bleken opvallen immuun voor grote nieuwsgebeurtenissen. De betrekkelijke rust die de beurs kende was opvallend. Wie naar de koersgrafieken kijkt ziet dat de lijn bijna het gehele jaar klimt. Dat is opmerkelijk gezien de markante gebeurtenissen in de wereld. Er was dit jaar volop nieuws dat verrassend genoeg geen invloed had op de koersen. Dat begon al in januari met de bestorming van het Capitool, nieuwe coronavarianten doken op, talloze lockdowns in landen over de gehele wereld, de chaotische terugtrekking van de VS uit Afghanistan en daarna de onzekerheden over het steunpakket van Joe Biden. Ondertussen stortten er vastgoedgiganten in, kwamen er plotseling strenge regels voor Tech bedrijven in China en kwamen er tekorten op vrijwel alle grondstoffen en halffabricaten. Dan waren er de natuurrampen en de forse stijgingen van de energierijzen. Het deed de beurzen maar weinig. De AEX doorbrak in het voorjaar de hoogste stand uit de Dot com bubbel van 2000 om vervolgens gestaag door te stijgen. Op 18 november bereikte de AEX zijn hoogste stand: 829,7 punten. Maar liefst 200 punten boven de stand van het begin van het jaar. Maar of de AEX daarmee ook voor 2022 klaar is met groeien? Daar lijkt het niet op. Nog zo’n jaar als 2021 lijkt 2022 niet te worden. (FD)
………………………………………………………
Het aantal files is dit jaar met 22% gestegen, blijkt uit cijfers van de ANWB. Als de coronamaatregelen worden versoepeld zegt Arnoud Broekhuis van de ANWB, zijn de files direct weer terug. “Vooral in juli was het drukker dan in vorige jaren.” (FD)
……………………………………………………….
BMW wil 6.000 mensen aannemen, Deze zijn nodig omdat de vraag naar elektrische auto’s sterk groeit. Bij BMW werken nu 120.000 mensen. Volgens de topman moeten klanten maandenlang wachten op hun elektrische auto en hij verwacht dat dit niet anders zal zijn als het elektrische model uit de 7-sere op de markt komt. (FD)
………………………………………………………
Gezellig vuurwerk halen in België. Net als vorig jaar is vuurwerk in Nederland verboden. Toch staan Nederlanders uren in de rij voor vuurwerkzaken in België. Het verbod is sinds 19 november van kracht om te voorkomen dat de overbelaste ziekenhuizen tijdens Oud en Nieuw ook nog vuurwerkslachtoffers moeten helpen. Dat was vorig jaar ook zo en sowieso zal in de toekomst alleen nog siervuurwerk worden toegestaan. Maar de knallen die nu te horen zijn laten zien dat er wel degelijk vuurwerk wordt afgestoken. Wat in Nederland verboden is, is in België toegestaan. Over de grens mag er worden verkocht en afgestoken. Vuurwerk is daar bovendien goedkoper en er mag ook in normale tijden meer worden verkocht. In Rotterdam, Utrecht en Drenthe kwamen er vuurwerkslachtoffers binnen, ook werd Cobra 6 (zwaar knalvuurwerk) afgestoken. (NRC)
……………………………………………………
Theo Hiddema: “Ik wil niet dat die smurrie mij steeds omringt. Forum voor Democratie is hard op weg alleen nog maar ‘eendimensionale wappies’ te trekken”, zegt senator Theo Hiddema. Hij luidt de noodklok. “`Erger dan dit kan het niet worden. Met de kerst wenste de JFVD ons een ‘fijn joelfeest’ toe. Wat een gelul. Wat hebben we te zoeken bij de reinheidscultus van de oude Germanen? Dit padvindersgedrag heeft niet mijn voorkeur. Als Baudet die reinheidsapostelen met hun WO II-obsessies niet de mond snoert en er daardoor meer verwijten komen van vergrijp aan Joods leed, dan is bij mij de pijp vol. Misschien komt Baudet nog bij zinnen. Ik heb mensen in het huis van bewaring ook zien veranderen.” (NRC)
……………………………………………………
Nederlands koopvirus overspoelt de Belgen. In Antwerpen wemelt het van de Nederlandse dagjesmensen die weinig boodschap hebben aan het dringende advies van premie Rutte om niet naar België te gaan. Ook regen en file weerhoudt ze niet. Voor de winkels en zelfs de ijssalons staan lange rijen. “Als ik corona krijg, beland ik niet in het ziekenhuis. Ziek worden is dan mijn probleem, niet van iemand anders”, zegt Eline Vink, 31 jaar en projectontwikkelaar in de zorg. “’Ik rij Antwerpen in, honderden gele kentekens om me heen, en dan moet ik mij schuldig voelen”, zegt Stefan de Mooi, 24 jaar. Hij vindt het ‘gelul’ dat ze niet solidair zouden zijn met de zorgmedewerkers. (VK)
……………………………………………………
Kabinet wil 3 boosterronden in 2022 en tenminste 1 in 2023. Dat schrijft minister De Jonge woensdag in een brief aan de kamer. Nederland slaat bijna 6 miljoen extra coronavaccins in voor die mogelijke extra boosterronden. Die vaccins zouden, net als 12 miljoen eerdere bestellingen van Pfizer mogelijk al zijn aangepast aan de omikron-variant. Het kabinet mikt op een zo hoog mogelijke vaccinatiegraad. (VK)
…………………………………………………….
Om te voorkomen dat Nederland langer dan een jaar zonder regering zit – het kabinet viel op 15 januari 2021 – zet Rutte dit weekend een ware eindsprint in om zijn nieuwe kabinetsploeg nog voor het 1-jarig jubileum beëdigd te krijgen. Een strak draaiboek moet ervoor zorgen dat alles gladjes verloopt. Zondagavond worden de namen van alle kandidaat-bewindspersonen bekend. Maandag 3 januari tot en met 6 januari gaat Rutte een op een om de tafel met kandidaat-bewindslieden. Vrijdag 7 januari vindt de laatste ministerraad van Rutte III plaats. Zaterdag 8 januari vindt het Constituerend beraad plaats (bijeenkomst van alle kandidaat-ministers). Maandag 10 januari worden de bewindslieden beëdigd en de bordesfoto met de Koning genomen. Woensdag 12 of donderdag 13 januari vindt dan het 2e Kamerdebat over de regeringsverklaring plaatst. (VK)
…………………………………………………….
D66 haalt de zware posten binnen in het nieuwe kabinet. Wat zegt de verdeling van de kabinetsposten over de rol van de partijen in Rutte IV. Het CDA lijk aan macht en vloed te verliezen. D66 is, dat lijkt wel zeker, van plan om een stevig stempel te zetten op het nieuwe kabinet. Met de ministers van Financiën, VWS en Defensie krijgt de partij zware posten, naast de ministers die de partij al eerder had als Onderwijs of waarvan Den Haag al de verwachting had dat die voor D66 zou zijn: Klimaat en Energie. Daar komt ook de minister van Rechtsbescherming bij, eerder een VVD-post. Dat partijleider Sigrid Kaag volgens ingewijden niet heeft gekozen voor haar grote liefde, Buitenlandse Zaken maar voor Financiën – ze wordt ook vicepremier – versterkt dat beeld. Ze werkt dan nauw samen met de minister-president en heeft invloed op alle ministeries. Daar komt bij: een minister van Financiën hoeft in Nederland vaak weinig te doen om toch populair te zijn. Al lukte het Hoekstra niet om daar bij de verkiezingen zijn voordeel mee te doen. Het CDA krijgt wel Buitenlandse Zaken (Hoekstra), Binnenlandse Zaken en het belangrijk ministerie van Sociale Zaken alsmede Volkshuisvesting en Koninkrijkszaken. De VVD krijgt Justitie, Onderwijs, Economische Zaken, Infrastructuur en Waterstaat, Buitenlandse Handel, Langdurige Zorg en Sport, Landbouw, Natuur en Stikstof en het premierschap! De Christen Unie gaat met Carola Schouten het armoedebeleid doen en krijgt ook een vicepremierschap. Ook levert de CU de minister van Landbouw. Rutte ontvangt vanaf maandag de aanstaande bewindslieden en de beëdiging vindt dan plaats op 10 januari. (NRC)
Deze bewindspersonen komen zeker in het kabinet Rutte IV:
Ministerie van Algemene Zaken (AZ)
De vogelgriep is wijdverspreid en is niet meer zo seizoensgebonden als eerder leek. Daarom moet er worden nagedacht over andere oplossingen dan het almaar ruimen van pluimvee zodra het virus opduikt zeg Kees de Jong van de vakgroep pluimvee van LTO Nederland in een reactie op een Duits onderzoek naar de vogelgriep. Volgens hem zou een vaccin uitkomst kunnen bieden. Het onderzoek stelt dat Europa nog niet eerder zo’n ernstige uitbraak van vogelgriep heeft gehad. Voorheen dook het virus vooral op in landen met veel water, zoals Nederland, tijdens het trekseizoen maar nu duikt het virus ook op in drogere gebieden en is het het hele jaar aanwezig. (NRC)
………………………………………………….
Jury acht Maxwell schuldig aan hulp bij misbruik. Een Amerikaanse jury heeft Ghislaine Maxwell (60), de ex-vriendin van de overleden Amerikaanse multimiljonair Jeffrey Epstein, woensdag schuldig verklaard aan het ronselen van minderjarige meisjes voor Epstein en aan het meehelpen bij het misbruiken van die meisjes. De 12-koppige jury had 4 dagen nodig om tot dat besluit te komen. Maxwell is volgens de jury schuldig aan 5 van de 6 aanklachten. Ze lijkt hoe dan ook levenslang te krijgen. (VK)
…………………………………………………….
“Wie moet je vertrouwen als artsen en wetenschappers het ene, maar bekende politici – ongestraft - het tegenovergestelde zeggen? Met hun leugens schaden zij zo niet alleen het vertrouwen in de politiek en de overheid. Het vertrouwen in de wetenschap en gezondheidszorg wordt zo ook aangetast. En zo komen ze aan ons artsen, wetenschappers en zorgverleners. Onnodig uitgestelde operaties. Onnodig gesloten winkels en horeca. Een onnodig grimmige sfeer. Dus pleit ik voor een politieke eed: Gij zult het beste betrachten voor uw volk. Gij zult hen niet voorliegen. Gij zult integer handelen. En een Politiek Tuchtcollege, graag. Mocht U nog een collegelid zoeken – ik meld me hiervoor aan”, zegt Rinske van de Goor, huisarts. (VK)
………………………………………………………
En nu graag in 2022 een vaccin tegen polarisatie en zelfbeklag. De coronapandemie accentueert breuklijnen in de maatschappij en diept ze zelfs uit – tot bloedens toe. In 2022 moeten we dringend weer op zoek naar wat meer relativering, zelfbeheersing en bescheidenheid. Wie de rellen en plunderingen tegen de 1e avondklok van begin 2021 in herinnering roept, kan haast niet anders dan concluderen dat Nederland afglijdt naar een samenleving vol sociale spanningen en geweld. Dat ons land 17 miljoen bondscoaches telt die het allemaal beter weten bij een naderend WK is nog vermakelijk. Maar in de coronacrisis zijn de standpunten zo verhard dat het lachen ons vergaat. Zijn we getuige van een nieuw Nederland, waar de toon van het debat per definitie fel is, en het niet onmiddellijk inwilligen van luidkeels geformuleerde eisen direct aanzet om verongelijkt de straat, of het internet, op te gaan? Na jaren van voorspoed lijken we vergeten dat we soms met tegenslagen te maken kunnen krijgen. Het is misschien tijd om meer aandacht te besteden aan de redelijke en participerende burgers! Niet omdat ze slaafs elke maatregel voor zoete koek aannemen. Wel omdat ze de ruggengraat van de samenleving vormen, zich in alle sociale lagen bevinden en bereid blijven de overheid het voordeel van de twijfel te gunnen. Vertrouwen is nog altijd aanwezig. Laten we niet vergeten: veruit de meesten van ons zetten zonder al te veel morren een mondkapje op. We houden ons aan maatregelen waar we met een beetje logisch nadenken ook zonder Hugo de Jonge en Diederik Gommers wel op waren gekomen.
Voor 2022 is het te hopen dat het nieuwe kabinet meer oog krijgt voor corona als blijvertje, vanuit die gedachte de samenleving meer richting en perspectief biedt en als haar basis de verantwoordelijke burger kiest. Zodat de goeden niet in toenemende mate lijden onder de slechten. Dat zou pas de brandstof voor een échte vertrouwensbreuk opleveren. (FD)
…………………………………………………
De Hoge Raad geeft spaarders een kerstcadeau. Een deel van de spaarders kan geld terugvorderen, omdat er op een verkeerde manier belasting over hun vermogen is geheven. Dat De Hoge Raad kritiek had op de wet, was al bekend. Maar dat mensen die zich door de ‘spaartaks’ benadeeld voelen nu mogelijk geld terugkrijgen, is nieuw. De kern van waar het mis gaat bij spaarders is de zogeheten rendementsheffing in box 3 van de inkomstenbelasting. Het rendement waar de overheid van uitgaat om belasting over te heffen, is fictief. Dat komt dus niet overeen met het bedrag dat spaarders en beleggers daadwerkelijk verdienen bijvoorbeeld doordat ze rente krijgen. Met de huidige rentestanden kom je bijvoorbeeld niet aan dat fictieve rendement. De ‘domme’ spaarder wordt belast over beleggingsinkomsten die hij niet heeft. De uitspraak kan de schatkist miljoenen kosten en zet de afspraken in het nieuwe coalitieakkoord over een nieuw belastingstelsel onder druk. (NRC)
………………………………………………
Draghi’s Italië is op elk vlak opgeleefd. Van hoofdpijndossier tot ‘land van het jaar’. Italië heeft in 2021 zijn waardigheid herwonnen. Il bel paese floreert op politiek, sportief en cultureel niveau én behaalt een van de hoogste economische groeicijfers van Europa. En: ‘Er is hier nu geen enkele politicus meer te vinden die tegen Europa is. Niemand wijst meer naar Brussel of Berlijn als zaken fout gaan ‘Maar het succes is fragiel” want wat gaat premier Mario Draghi doen? Blijft hij premier of volgt hij straks President Sergio Mattrello op. 2022 wordt dan ook het jaar van de waarheid. Politieke stabiliteit is essentieel, aldus hoofdeconoom Gregorio De Felice van Intesa Sanpaolo. (FD)
………………………………………………
Piekdrukte Nederlandse supermarkten. Veel Europese landen melden besmettingsrecords.
Tijdens de eerste week van de lockdown meden meer Nederlanders de werkplek dan in de weken daarvoor. Sinds de schoolsluiting is een duidelijke trendbreuk naar beneden te zien. Uit mobiliteitscijfers blijkt dat er meer klanten in de supermarkt waren dan in de week voorafgaand aan Kerstmis 2020. In Amsterdam stijgen de besmettingen weer. De daling van het aantal besmettingen gaat minder snel dan verwacht. (VK)
…………………………………………………
De Koning is bezorgd over de toenemende polarisatie. Hij heeft de Nederlanders in zijn kersttoespraak op het hart gedrukt te blijven zoeken naar gemeenschappelijke waarden in een steeds meer gefragmenteerde maatschappij.
…………………………………………………
Koningin Elisabeth stond in een zeer persoonlijke kersttoespraak stil bij het gemis van Prins Philip. Het was haar eerste toespraak als weduwe. Ze zei nu uit eigen ervaring te weten hoe moeilijk het is om de kerst door te brengen nadat je een geliefde hebt verloren. Maar deze tijd staat ook in het teken van een nieuw begin.
Ook de Paus roept op tot verbinding. De kerkvorst sprak over het gevaar dat mensen zich tijdens de pandemie afzonderen van anderen. ‘Ons vermogen sociale relaties aan te gaan wordt ernstig op de proef gesteld’ zei hij. Franciscus beschuldigde politici ervan ‘de dialoog te mijden’, terwijl conflicten volgens hem alleen door middel van gesprekken opgelost kunnen worden. Hij noemde de burgeroorlogen in Afghanistan, Syrië, Ethiopië en Jemen als voorbeeld. (VK)
…………………………………………………..
Premier Rutte wil liever weer formeren met de Koning. Sinds de 2e Kamer het initiatief nam bij de kabinetsformatie heeft Nederland 1 korte en 2 van de langste kabinetsformaties in de geschiedenis gehad. Mark Rutte wil dat de koning zijn rol bij de formatie terugkrijgt maar in de 2e Kamer lijkt daar geen steun voor te zijn. Hij denkt dat Willem Alexader het proces had kunnen versnellen. ‘Het is niet dat de formatie dan 3 maanden korter zou zijn maar het helpt wel’. Dat Rutte die rol voor de koning ziet is niet verrassend. De VVD was in 2012 tegen de nieuwe procedure en hield dat standpunt sindsdien vol. Die verandering werd destijds doorgevoerd onder aanvoering van D66, PvdA, PVV, SP, Groen Links en de Partij voor de Dieren. Dat kamp is niet kleiner geworden want de meeste nieuwe partijen zijn ook tegen bemoeienis vanuit het paleis. (VK)
…………………………………………………..
Het aanstaande kabinet trekt tot en met €35 mrd uit voor de stikstofcrisis. Dat geld gaat als verwacht voor een groot deel naar het vrijwillig uitkopen van boeren. Nieuw is een fors bedrag van €7 mrd voor het afwaarderen van grond: bijna evenveel geld als voor het uitkopen. Dit voornemen werd verbazingwekkend stil ontvangen. Maar waar gaat dat geld heen? En drukt dit de grondwaarde elders op het platteland? Herbestemmen van landbouwgrond naar landschapsgrond is overheidshandelen. Het gevolg is vermogensschade door waardevermindering van de grond en eventueel inkomensschade zegt Albert van Gellicum, voorzitter van de agrarische experts van de Stichting Nederlandse Register Vastgoed Taxateurs. “Ik lees het coalitieakkoord zo dat in elk geval wordt voorzien in een tegemoetkoming in de vermogensschade wegens waardevermindering”. (FD)
…………………………………………………
Leegloop VVD is compleet nu ook Dekker vertrekt op het Binnenhof. Alle VVD’ers zijn nu vertrokken uit de ministerploeg van 2017. VVD-leider Mark Rutte presenteert volgende week dan ook een compleet nieuw team van VVD-ministers. Sinds het ontslag van Mona Keijzer staat de teller op 7 vertrokken ministers en 4 vertrokken staatssecretarissen. (VK)
…………………………………………………..
De Oekraïne wapent zich tegen Poetin. In 2014 nam Rusland zonder een schot te lossen de Krim in. Dit keer zal de Oekraïne zich minder gemakkelijk gewonnen geven. Stonden er toen slechts 6.000 soldaten gevechtsklaar, nu zijn het er 150 duizend. “Ik heb 3 dochters en 1 zoon. Ik wil weten hoe ik ze kan beschermen als Rusland binnenvalt”, zegt Jehor Soboljev, programmeur en oud activist. Halverwege de jaren negentig droeg Oekraïne zijn arsenaal van 199 kernkoppen aan Rusland over in ruil voor een toezegging van Amerika, het Verenigd Koninkrijk en Rusland: Oekraïne zou nooit worden aangevallen! Rusland is zijn belofte niet nagekomen. President Poetin besloot in 2014 te profiteren van de afgezwakte staat van het Oekraïense leger en nam de Krim in. Toen Rusland ook een oorlog ontketende in Oost-Oekraïne werd duidelijk wat er over was van de Oekraïense strijdkrachten: soldaten vochten zonder kogelwerende vesten en kregen tanks niet aan de praat wegens ontbrekende onderdelen. Die onverwachte invasie heeft een kolossale hervorming van de strijdkrachten in gang gezet. De defensieuitgaven zijn meer dan verdubbeld. Oude tanks zijn opgeknapt en nieuwe wapensystemen worden aangeschaft. De VS hebben sinds 2018 meer dan 400 Javelin antitankraketten gestuurd als verdediging tegen Russische agressie, Turkije levert Bayaraktar gevechtsdrones, het Verenigd Koninkrijk versterkt de marine en lidstaten als Canada en Litouwen helpen met de opleiding van militairen. (VK)
………………………………………………..
Pushbacks genormaliseerd in de EU. Dit jaar zetten Europese landen wederom duizenden migranten illegaal buiten de grenzen. Brussel knijpt daarbij een oogje toe. De trend dat migranten aan de Europese buitengrenzen verjaagd worden zonder ze een kans te geven hun verhaal te doen (zogeheten pushbacks) heeft zich in 2021 doorgezet. Een Europese coalitie van maatschappelijke organisaties, Protecting Rights at Borders telde er bijna twaalfduizend dit jaar. De Balkan is nu de regio waar verreweg de meeste migranten teruggeduwd worden, volgens PRAB. Tussen juli en november van dit jaar alleen al zijn er daar 6200 gevallen gedocumenteerd. Een verschil met 2020 is dat de Europese autoriteiten de pushbacks normaler vinden, zeggen juristen, politicologen en mensenrechtenactivisten. Met het oogluikend toestaan van de pushbacks komt er ook iets groters op het spel te staan, zegt politicoloog Maurice Stierl: het internationaal recht wordt uitgehold. Juist in de grensregio’s moet het internationaal recht gelden omdat het er zo rechteloos is. In Kroatië zien we een nieuw dieptepunt: Migranten worden daar gemarteld, niemand houdt het in de gaten en niemand doet er iets tegen! (NRC)
………………………………………………….
De GGD blijft afraden om een boosterprik in het buitenland te halen! Zo’n prik kan volgens de GGD niet altijd geregistreerd worden in de Nederlandse CoronCheck-app waardoor niet internationaal gereisd kan worden. “Wij constateren dat mensen die in het buitenland een prik hebben gehaald zich regelmatig tot ons wenden omdat ze die prik in de CoronaCheck-app niet terugzien.” De Nederlandse boostercampagne begint intussen op stoom te komen. Sinds maandag kunnen mensen die geboren zijn in 1980 een afspraak maken. Và³à³r eind januari zou iedereen die dat wil een boosterprik moeten kunnen krijgen zegt de GGD. (NRC)
…………………………………………………..
Kloof tussen mbo’ers en hbo’ers groeit. Jonge academici en hbo’ers vinden nu sneller een baan dan voor de pandemie, maar voor lager opgeleiden blijft de baankans achter. De kans om binnen 9 maanden na het afronden van je opleiding een baan te hebben groeide het sterkst voor jongeren met een universitair bachelordiploma (+8%) gevolgd door jongeren met een wo-master en hbo-bachelor (beide +2%). De baankans van jongeren die praktijkonderwijs of speciaal voortgezet onderwijs hadden afgerond nam met 2 procentpunt het sterkst af. “Jongeren die al minder kansen hadden op de arbeidsmarkt zijn er nog verder op achteruitgegaan”, constateert SEO-directeur Bas ter Weel. (NRC)
………………………………………………….
Nederland laat half miljoen vuile dieselauto’s op de weg rijden ondanks arrest van het Europese Hof. Verantwoordelijke instanties grijpen tot dusverre niet daadkrachtig in om deze auto’s van de weg te halen. Volgens Norbert Ligterink, senior wetenschapper duurzaam transport en logistiek bij TNO moest 2021 het jaar van de waarheid worden, maar nu het jaar ten einde loopt lijkt het erop dat in Nederland weinig gebeurt. Volgens hem is een relatief klein aantal auto’s (20%) van het Nederlandse wagenpark verantwoordelijk voor het grootste deel (80% van de uitstoot van stikstofoxiden (NOx). (FD)
……………………………………………………
Duitsland zegt krachtig nee tegen kerncentrales. Op 31 december gaan 3 kerncentrales van het elektriciteitsnet. Het is een uitvloeisel van een politiek besluit uit 2011 na de ramp in het Japanse Fukushima. De oudste kerncentrales werden toen meteen stilgelegd. De Duitse energietransitie is ’s werelds meest ambitieuze project om een industriële economie die vooral draait op fossiele energie en kernenergie klimaatvriendelijk te maken. (FD)
……………………………………………………
India blokkeert donaties aan hulporganisatie Moeder Teresa! De Indiase regering weigert de benodigde vergunning te vernieuwen. Het besluit past bij de opgelaaide haat van radicale hindoes tegen religieuze minderheden. Het werd bovendien bekendgemaakt op een van de belangrijke christelijke feestdagen, Eerste Kerstdag. Radicale hindoes in de staat Gujarat beschuldigen de organisatie van Moeder Teresa van gedwongen bekeringen van hindoes tot het christendom. Tot nu toe waren moslims het doelwit maar nu moeten dus ook christenen het ontgelden. (VK)
……………………………………………………
De oudste mensenrechtenorganisatie van Rusland ‘Memorial’ is nu verboden wegens ‘het herschrijven van de geschiedenis’. Memorial werd eind jaren ’80 opgericht door onder andere Andrej Sacharov, kerngeleerde en dissident. Een groot deel van de activiteiten bestaat uit historisch onderzoek naar de goelag, het netwerk van strafkampen waarin ten tijde van de Sovjet-Unie miljoenen mensen zaten opgesloten. Nu, 30 jaar later kunnen de onderzoekers van Goelag zelf in strafkampen belanden. Memorial werd in 2015 al door de autoriteiten tot ‘buitenlands agent’ verklaard wegens donaties uit andere landen. De Russische regering heeft nu tal van wetten ingevoerd die herschrijving van de geschiedenis verbieden en het werk van de onderzoekorganisaties onmogelijk maken. (VK)
……………………………………………………
Onheil of niet, in 2021 gingen de beurzen alleen maar omhoog. De financiële markten bleken opvallen immuun voor grote nieuwsgebeurtenissen. De betrekkelijke rust die de beurs kende was opvallend. Wie naar de koersgrafieken kijkt ziet dat de lijn bijna het gehele jaar klimt. Dat is opmerkelijk gezien de markante gebeurtenissen in de wereld. Er was dit jaar volop nieuws dat verrassend genoeg geen invloed had op de koersen. Dat begon al in januari met de bestorming van het Capitool, nieuwe coronavarianten doken op, talloze lockdowns in landen over de gehele wereld, de chaotische terugtrekking van de VS uit Afghanistan en daarna de onzekerheden over het steunpakket van Joe Biden. Ondertussen stortten er vastgoedgiganten in, kwamen er plotseling strenge regels voor Tech bedrijven in China en kwamen er tekorten op vrijwel alle grondstoffen en halffabricaten. Dan waren er de natuurrampen en de forse stijgingen van de energierijzen. Het deed de beurzen maar weinig. De AEX doorbrak in het voorjaar de hoogste stand uit de Dot com bubbel van 2000 om vervolgens gestaag door te stijgen. Op 18 november bereikte de AEX zijn hoogste stand: 829,7 punten. Maar liefst 200 punten boven de stand van het begin van het jaar. Maar of de AEX daarmee ook voor 2022 klaar is met groeien? Daar lijkt het niet op. Nog zo’n jaar als 2021 lijkt 2022 niet te worden. (FD)
………………………………………………………
Het aantal files is dit jaar met 22% gestegen, blijkt uit cijfers van de ANWB. Als de coronamaatregelen worden versoepeld zegt Arnoud Broekhuis van de ANWB, zijn de files direct weer terug. “Vooral in juli was het drukker dan in vorige jaren.” (FD)
……………………………………………………….
BMW wil 6.000 mensen aannemen, Deze zijn nodig omdat de vraag naar elektrische auto’s sterk groeit. Bij BMW werken nu 120.000 mensen. Volgens de topman moeten klanten maandenlang wachten op hun elektrische auto en hij verwacht dat dit niet anders zal zijn als het elektrische model uit de 7-sere op de markt komt. (FD)
………………………………………………………
Gezellig vuurwerk halen in België. Net als vorig jaar is vuurwerk in Nederland verboden. Toch staan Nederlanders uren in de rij voor vuurwerkzaken in België. Het verbod is sinds 19 november van kracht om te voorkomen dat de overbelaste ziekenhuizen tijdens Oud en Nieuw ook nog vuurwerkslachtoffers moeten helpen. Dat was vorig jaar ook zo en sowieso zal in de toekomst alleen nog siervuurwerk worden toegestaan. Maar de knallen die nu te horen zijn laten zien dat er wel degelijk vuurwerk wordt afgestoken. Wat in Nederland verboden is, is in België toegestaan. Over de grens mag er worden verkocht en afgestoken. Vuurwerk is daar bovendien goedkoper en er mag ook in normale tijden meer worden verkocht. In Rotterdam, Utrecht en Drenthe kwamen er vuurwerkslachtoffers binnen, ook werd Cobra 6 (zwaar knalvuurwerk) afgestoken. (NRC)
……………………………………………………
Theo Hiddema: “Ik wil niet dat die smurrie mij steeds omringt. Forum voor Democratie is hard op weg alleen nog maar ‘eendimensionale wappies’ te trekken”, zegt senator Theo Hiddema. Hij luidt de noodklok. “`Erger dan dit kan het niet worden. Met de kerst wenste de JFVD ons een ‘fijn joelfeest’ toe. Wat een gelul. Wat hebben we te zoeken bij de reinheidscultus van de oude Germanen? Dit padvindersgedrag heeft niet mijn voorkeur. Als Baudet die reinheidsapostelen met hun WO II-obsessies niet de mond snoert en er daardoor meer verwijten komen van vergrijp aan Joods leed, dan is bij mij de pijp vol. Misschien komt Baudet nog bij zinnen. Ik heb mensen in het huis van bewaring ook zien veranderen.” (NRC)
……………………………………………………
Nederlands koopvirus overspoelt de Belgen. In Antwerpen wemelt het van de Nederlandse dagjesmensen die weinig boodschap hebben aan het dringende advies van premie Rutte om niet naar België te gaan. Ook regen en file weerhoudt ze niet. Voor de winkels en zelfs de ijssalons staan lange rijen. “Als ik corona krijg, beland ik niet in het ziekenhuis. Ziek worden is dan mijn probleem, niet van iemand anders”, zegt Eline Vink, 31 jaar en projectontwikkelaar in de zorg. “’Ik rij Antwerpen in, honderden gele kentekens om me heen, en dan moet ik mij schuldig voelen”, zegt Stefan de Mooi, 24 jaar. Hij vindt het ‘gelul’ dat ze niet solidair zouden zijn met de zorgmedewerkers. (VK)
……………………………………………………
Kabinet wil 3 boosterronden in 2022 en tenminste 1 in 2023. Dat schrijft minister De Jonge woensdag in een brief aan de kamer. Nederland slaat bijna 6 miljoen extra coronavaccins in voor die mogelijke extra boosterronden. Die vaccins zouden, net als 12 miljoen eerdere bestellingen van Pfizer mogelijk al zijn aangepast aan de omikron-variant. Het kabinet mikt op een zo hoog mogelijke vaccinatiegraad. (VK)
…………………………………………………….
Om te voorkomen dat Nederland langer dan een jaar zonder regering zit – het kabinet viel op 15 januari 2021 – zet Rutte dit weekend een ware eindsprint in om zijn nieuwe kabinetsploeg nog voor het 1-jarig jubileum beëdigd te krijgen. Een strak draaiboek moet ervoor zorgen dat alles gladjes verloopt. Zondagavond worden de namen van alle kandidaat-bewindspersonen bekend. Maandag 3 januari tot en met 6 januari gaat Rutte een op een om de tafel met kandidaat-bewindslieden. Vrijdag 7 januari vindt de laatste ministerraad van Rutte III plaats. Zaterdag 8 januari vindt het Constituerend beraad plaats (bijeenkomst van alle kandidaat-ministers). Maandag 10 januari worden de bewindslieden beëdigd en de bordesfoto met de Koning genomen. Woensdag 12 of donderdag 13 januari vindt dan het 2e Kamerdebat over de regeringsverklaring plaatst. (VK)
…………………………………………………….
D66 haalt de zware posten binnen in het nieuwe kabinet. Wat zegt de verdeling van de kabinetsposten over de rol van de partijen in Rutte IV. Het CDA lijk aan macht en vloed te verliezen. D66 is, dat lijkt wel zeker, van plan om een stevig stempel te zetten op het nieuwe kabinet. Met de ministers van Financiën, VWS en Defensie krijgt de partij zware posten, naast de ministers die de partij al eerder had als Onderwijs of waarvan Den Haag al de verwachting had dat die voor D66 zou zijn: Klimaat en Energie. Daar komt ook de minister van Rechtsbescherming bij, eerder een VVD-post. Dat partijleider Sigrid Kaag volgens ingewijden niet heeft gekozen voor haar grote liefde, Buitenlandse Zaken maar voor Financiën – ze wordt ook vicepremier – versterkt dat beeld. Ze werkt dan nauw samen met de minister-president en heeft invloed op alle ministeries. Daar komt bij: een minister van Financiën hoeft in Nederland vaak weinig te doen om toch populair te zijn. Al lukte het Hoekstra niet om daar bij de verkiezingen zijn voordeel mee te doen. Het CDA krijgt wel Buitenlandse Zaken (Hoekstra), Binnenlandse Zaken en het belangrijk ministerie van Sociale Zaken alsmede Volkshuisvesting en Koninkrijkszaken. De VVD krijgt Justitie, Onderwijs, Economische Zaken, Infrastructuur en Waterstaat, Buitenlandse Handel, Langdurige Zorg en Sport, Landbouw, Natuur en Stikstof en het premierschap! De Christen Unie gaat met Carola Schouten het armoedebeleid doen en krijgt ook een vicepremierschap. Ook levert de CU de minister van Landbouw. Rutte ontvangt vanaf maandag de aanstaande bewindslieden en de beëdiging vindt dan plaats op 10 januari. (NRC)
Deze bewindspersonen komen zeker in het kabinet Rutte IV:
Ministerie van Algemene Zaken (AZ)
- Mark Rutte (VVD), premier
- Wopke Hoekstra (CDA), minister van Buitenlandse Zaken
- Liesje Schreinemacher (VVD), minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking
- Dilan YeÅŸilgöz (VVD), minister van Justitie en Veiligheid
- Franc Weerwind (D66), minister voor Rechtsbescherming
- Eric van der Burg (VVD), staatssecretaris Asiel en Migratie
- Hanke Bruins Slot (CDA), minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
- Hugo de Jonge (CDA), minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening
- Alexandra van Huffelen (D66), staatssecretaris Koninkrijksrelaties en Digitalisering
- Robbert Dijkgraaf (D66), minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen
- Dennis Wiersma (VVD), minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs
- Gunay Uslu (D66), staatssecretaris Cultuur en Media
- Sigrid Kaag (D66), minister van Financiën
- Marnix van Rij (CDA), staatssecretaris Fiscaliteit
- Aukje de Vries (VVD), staatssecretaris Toeslagen en Douane
- Kajsa Ollongren (D66), minister van Defensie
- Christophe van der Maat (VVD), staatssecretaris Defensie
- Mark Harbers (VVD), minister van Infrastructuur en Waterstaat
- Vivianne Heijnen (CDA), staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat
- Micky Adriaansens (VVD), minister van Economische Zaken en Klimaat
- Rob Jetten (D66), minister voor Klimaat en Energie
- Hans Vijlbrief (D66), staatssecretaris Mijnbouw
- Henk Staghouwer (CU), minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
- Christianne van der Wal (VVD), minister voor Natuur en Stikstof
- Karien van Gennip (CDA), minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
- Carola Schouten (CU), minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen
- Ernst Kuipers (D66), minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
- Conny Helder (VVD), minister voor Langdurige Zorg en Sport
- Maarten van Ooijen (CU), staatssecretaris Jeugd en Preventie
De vogelgriep is wijdverspreid en is niet meer zo seizoensgebonden als eerder leek. Daarom moet er worden nagedacht over andere oplossingen dan het almaar ruimen van pluimvee zodra het virus opduikt zeg Kees de Jong van de vakgroep pluimvee van LTO Nederland in een reactie op een Duits onderzoek naar de vogelgriep. Volgens hem zou een vaccin uitkomst kunnen bieden. Het onderzoek stelt dat Europa nog niet eerder zo’n ernstige uitbraak van vogelgriep heeft gehad. Voorheen dook het virus vooral op in landen met veel water, zoals Nederland, tijdens het trekseizoen maar nu duikt het virus ook op in drogere gebieden en is het het hele jaar aanwezig. (NRC)
………………………………………………….
Jury acht Maxwell schuldig aan hulp bij misbruik. Een Amerikaanse jury heeft Ghislaine Maxwell (60), de ex-vriendin van de overleden Amerikaanse multimiljonair Jeffrey Epstein, woensdag schuldig verklaard aan het ronselen van minderjarige meisjes voor Epstein en aan het meehelpen bij het misbruiken van die meisjes. De 12-koppige jury had 4 dagen nodig om tot dat besluit te komen. Maxwell is volgens de jury schuldig aan 5 van de 6 aanklachten. Ze lijkt hoe dan ook levenslang te krijgen. (VK)
…………………………………………………….
“Wie moet je vertrouwen als artsen en wetenschappers het ene, maar bekende politici – ongestraft - het tegenovergestelde zeggen? Met hun leugens schaden zij zo niet alleen het vertrouwen in de politiek en de overheid. Het vertrouwen in de wetenschap en gezondheidszorg wordt zo ook aangetast. En zo komen ze aan ons artsen, wetenschappers en zorgverleners. Onnodig uitgestelde operaties. Onnodig gesloten winkels en horeca. Een onnodig grimmige sfeer. Dus pleit ik voor een politieke eed: Gij zult het beste betrachten voor uw volk. Gij zult hen niet voorliegen. Gij zult integer handelen. En een Politiek Tuchtcollege, graag. Mocht U nog een collegelid zoeken – ik meld me hiervoor aan”, zegt Rinske van de Goor, huisarts. (VK)
………………………………………………………
En nu graag in 2022 een vaccin tegen polarisatie en zelfbeklag. De coronapandemie accentueert breuklijnen in de maatschappij en diept ze zelfs uit – tot bloedens toe. In 2022 moeten we dringend weer op zoek naar wat meer relativering, zelfbeheersing en bescheidenheid. Wie de rellen en plunderingen tegen de 1e avondklok van begin 2021 in herinnering roept, kan haast niet anders dan concluderen dat Nederland afglijdt naar een samenleving vol sociale spanningen en geweld. Dat ons land 17 miljoen bondscoaches telt die het allemaal beter weten bij een naderend WK is nog vermakelijk. Maar in de coronacrisis zijn de standpunten zo verhard dat het lachen ons vergaat. Zijn we getuige van een nieuw Nederland, waar de toon van het debat per definitie fel is, en het niet onmiddellijk inwilligen van luidkeels geformuleerde eisen direct aanzet om verongelijkt de straat, of het internet, op te gaan? Na jaren van voorspoed lijken we vergeten dat we soms met tegenslagen te maken kunnen krijgen. Het is misschien tijd om meer aandacht te besteden aan de redelijke en participerende burgers! Niet omdat ze slaafs elke maatregel voor zoete koek aannemen. Wel omdat ze de ruggengraat van de samenleving vormen, zich in alle sociale lagen bevinden en bereid blijven de overheid het voordeel van de twijfel te gunnen. Vertrouwen is nog altijd aanwezig. Laten we niet vergeten: veruit de meesten van ons zetten zonder al te veel morren een mondkapje op. We houden ons aan maatregelen waar we met een beetje logisch nadenken ook zonder Hugo de Jonge en Diederik Gommers wel op waren gekomen.
Voor 2022 is het te hopen dat het nieuwe kabinet meer oog krijgt voor corona als blijvertje, vanuit die gedachte de samenleving meer richting en perspectief biedt en als haar basis de verantwoordelijke burger kiest. Zodat de goeden niet in toenemende mate lijden onder de slechten. Dat zou pas de brandstof voor een échte vertrouwensbreuk opleveren. (FD)