Gelezen!

weekoverzicht van ma. 28 febr. t/m zo. 6 maart 2022

27 maart 2024, 01:42
DE OORLOG IN OEKRAàNE:

Scholtz kondigt een ‘nieuw tijdperk’ aan voor de Duitse buitenlandse politiek. De agressie van Poetin noopt Duitsland tot deze ommezwaai. De pacifistische traditie van na WO II is hiermee mogelijk ten einde. Duitsland steekt €100 miljard in een fonds voor modernisering van de krijgsmacht. Duitsland heeft onder grote internationale druk het roer omgegooid in de buitenlandse politiek. Scholtz zei dat Duitsland meer moet doen voor de vrijheid, democratie en welvaart in Europa. ‘We zullen niet rusten voor de vrede is veiliggesteld.’ De Duitse regering is alsnog bereid om wapens te leveren aan Oekraïne, en is na zijn aanvankelijke verzet nu ook akkoord met het gedeeltelijk loskoppelen van Rusland van het internationale betalingssysteem Swift. Na het jarenlang versloffen van defensie-uitgaven kondigde Scholtz mega-investeringen aan. Verder belooft Duitsland concrete stappen te zetten om de afhankelijkheid van Russisch aardgas te verminderen. (FD)

Oekraïense vluchtelingen krijgen warm onthaal. Duizenden vluchtelingen zoeken veiligheid in Polen en voor de grens staan kilometerslange wachtrijen. Ook keren Oekraïners terug om hun land te verdedigen. De Europese ministers die verantwoordelijk zijn voor migratie, komen met een noodprocedure voor Oekraïense vluchtelingen. Alle 27 lidstaten beloven een evenredige hoeveelheid vluchtelingen op te nemen. Volgens de VN zou het om 4 miljoen mensen gaan. (FD)

Techbedrijven geven steun aan Oekraïne. Tesla topman Elton Musk belooft breedband internet via zijn satelliet netwerk, de bestuursvoorzitter van het Japanse Rakuten doneert omgerekend bijna 8 miljoen euro. En de Nederlandse online bank Bink is een hulpactie voor vluchtelingen begonnen. De bank wil mensen in dienst nemen zodat ze in aanmerking komen voor een visum als kennismigrant. (FD)

Het Britse olie- en gasbedrijf BP gaat het 20% belang dat het sinds 2013 heeft in het Russische staatsbedrijf Rosneft afstoten. Twee door BP aangestelde Rosens-commissarissen geven hun zetel op. BP stopt ook met een drietal Joint ventures met Rosneft. (FD)

Gasunie bevriest de samenwerking met bedrijven als Gazprom uit Rusland. Gasunie heeft een belang van 9% in de gaspijpleiding Nord Stream, die van Duitsland naar Rusland loopt. (FD)

‘Geschokt’ Shell verkoopt al zijn olie- en gasbelangen in Rusland en volgt daarmee het voorbeeld van branchegenoten. Het gaat onder meer om een groot olie- en gasproject in het verre oosten van Rusland. Ook stapt Shell uit de omstreden gaspijpleiding Nord Stream. Met de verkoop verkoopt Shell 3 miljard euro aan bezittingen, waarschijnlijk met verlies. Hiermee komt een einde aan een lange geschiedenis van Shell in Rusland, die teruggaat tot 1892. Het bedrijf vertrok in 1918, toen na de Russische revolutie alle activiteiten werden genationaliseerd en keerde in1983 terug. (FD)

Op dag 4 van de oorlog in Oekraïne werd steeds duidelijker dat de door Poetin aangekondigde ‘specialistische militaire operatie’ dreigt uit te lopen op een uitputtingsslag. Hoewel het Russisch overwicht in manschappen en materieel zich nog altijd doet voelen, bieden de Oekraïners verbeten weerstand en lijden de Russen zware verliezen. Er zouden tot maandag 4300 Russische militairen zijn gesneuveld. Ook zou er een enorme hoeveelheid Russisch materieel uitgeschakeld zijn, waaronder 27 vliegtuigen, 146 tanks en 706 gepantserde voertuigen. (NRC)

Maatregelen tegen Rusland:
+ Landen van de EU en de VS hebben hun luchtruim volledig afgesloten voor alle Russische vliegtuigen.
+ De Europese commissie trekt 450 mln. uit voor financiering wapens en munitie aan Oekraïne.
+ De EU verbiedt de Russische staatsmedia RT en Sputnik
+ Russische banken uit Swift gezet, buitenlandse valutareserves worden bevroren.
+ Raad van Europa schrapt Rusland als lid.
+ Formule 1 schrapt GP van Rusland.
+ UEFA trekt finale Champions League terug uit Sint-Petersburg.
+ Rusland uitgesloten van Eurovisie Songfestival.
+ YouTube blokkeert advertenties-inkomsten voor Russische kanalen zoals propagandazender RT
+ Meta weert advertenties Russische staatsmedia op Facebook.
+ Zwemfederatie FINA en wielerbond UCI mijden Rusland
+ IOC roept op geen sportevenementen in Rusland en Wit-Rusland te houden.
+ Londen sluit de Britse havens voor Russische schepen.
+ Oorlogskas Poetin deels bevroren. Rusland kan zo niet meer aan 40% van 570 miljard komen.
+ Tennisbond sluit Rusland en Wit-Rusland uit.
+ Disney, Warner Bros en Sony brengen geen nieuwe films meer uit in Russische bioscopen.
+ Total Energies verstrekt niet langer kapitaal voor nieuwe projecten in Rusland.
+ You tube kanalen Russia Today zijn niet meer te openen, ook niet vanuit Nederland.
+ Ikea sluit alle Russische filialen.
+ Hermitage verbreekt alle banden met staatsmuseum in Rusland.
+ Russische en Belarussische atleten mogen niet deelnemen aan de Paralympische Spelen in Peking.
+ Houthoff stopt met bijstaan van de Russische staat.
+ BBC haalt journalisten uit Rusland wegens de Mediawet.

De Russische centrale bank heeft maandag de rente meer dan verdubbeld van 9,5% naar 20%. De centrale bank greep in nadat de roebel meer dan een derde van zijn waarde had verloren, als gevolg van de westerse sancties tegen Rusland. De drastische renteverhoging zal de bedrijvigheid die er nog in Rusland is, grotendeels de nek omdraaien, verwachten economen. (FD)

Russisch luchtruim is verboden voor de meeste westerse landen. De doorvoer van Chinese producten naar Europa dreigt te stokken. Moskou heeft maandag tientallen westerse landen verboden nog langer over Russisch gebied te vliegen. Het is een vergelding voor het sluiten van het Europese luchtruim voor Russische vliegtuigen. Het omvliegen is duur en kost veel extra tijd. (FD)

Europa, de kampioen soft power, wordt nu ook een hard power! De EU laat een opmerkelijke eensgezindheid zien in reactie op de Russische invasie van Oekraïne. Poetins oorlog is nog in volle gang en. Niemand kan voorspellen hoe die eindigt, maar duidelijk is wel dat Europa in 4 dagen tijd onherkenbaar is veranderd, door de oorlog zelf en door de Europese reactie op Poetins agressie. In duizelingwekkend tempo sneuvelen politieke taboes, in meer dan 1 Europese hoofdstad. De EU laat een opmerkelijke eensgezindheid zien in de afkondiging van vernietigende economische sancties en Brussel financiert de levering van wapens aan Oekraïne, ook uniek. De Europese assertiviteit is zelfs zo groot dat de vraag zich opdringt of de grens tussen ‘Steun voor Oekraïne’ en ‘strijden voor Oekraïne’ niet dreigt te vervagen. Zo heeft de Deense premier evenals het Letse parlement steun uitgesproken voor vrijwilligers die in Oekraïne willen vechten. Rusland ziet elke steun aan Oekraïne als een vijandige handeling. (NRC)

Een Oekraïense en een Russische delegatie spraken elkaar maandag over een staakt-het-vuren. De partijen gingen uit elkaar zonder resultaat maar met de intentie verder te praten. (NRC)

President Macron sprak met Poetin. Hij drong aan op een staakt-het-vuren en probeerde Poetin te bewegen burgers en woningen te sparen. Poetin zou ingestemd hebben contact te houden om ‘verslechtering van de situatie te voorkomen’. (NRC)

Oekraïne: ‘Dertien helden van slangeneiland’, die vorige week zouden zijn gesneuveld, zijn nog in leven. Ze hadden geweigerd zich over te geven aan Rusland. Ze zijn krijgsgevangen gemaakt. (NRC)

De Turkse blokkade creëert een explosieve situatie. Turkije sluit de toegang tot de Zwarte Zee af voor Russische oorlogsschepen. Met die stap voldoet de Turkse regering aan de oproep van Oekraïners om ‘solidariteit’ te betuigen. De maatregel dwingt president Erdogan in een rol waar hij liever niet in zit. Eerder deze maand wierp Erdogan zich nog op als bemiddelaar tussen de 2 landen. Moskou kan zich uitgedaagd voelen enkel de zenuwen van Ankara te gaan testen door een oorlogsschip de Bosporus op te sturen. Het zou de eerste daadwerkelijke fysieke militaire confrontatie betekenen tussen Rusland en een lidstaat van de NAVO. Een botsing van Rusland met Turkije is een botsing met het hele bondgenootschap. (VK)

Poetin schakelde dinsdag over op plan B. Nu plan A, een snelle machtsovername, is mislukt, schakelt het Russische leger net als in eerdere oorlogen over op plan B: overweldigende vuurkracht. In steden en woonwijken worden clusterbommen en ander grof geschut ingezet. Inwoners van Charkov zijn in paniek. ‘Eerst richten ze zich op militaire objecten en infrastructuur. Maar sinds dinsdag bombarderen ze ook onze gebouwen’, aldus bewoners van Charkov. De zesde oorlogsdag stond in het teken van zware beschietingen van Cherson, Kiev en Charkov. Defensiespecialisten vrezen dat het bloedvergieten de komende dagen zal toenemen. (VK)

Nord Stream 2 heeft de contracten met zijn werknemers opgezegd als gevolg van de sancties tegen het bedrijf. Dinsdag meldde het bestuur van het bedrijf dat Nord Stream 2 AG uitstel van betaling had aangevraagd. (NRC)

De lidstaten van het Internationaal Energie Agentschap (IEA) stellen een deel van hun strategische olievoorraden beschikbaar voor de verkoop, in een poging de onrust op de energiemarkt te bezweren. De IEA-landen geven eenmalig 60 miljoen vaten vrij. De helft daarvan is afkomstig uit de VS. De strategische olievoorraden zijn bedoeld voor crisissituaties, waarin er acute tekorten aan olie dreigen. De laatste keer dat er op deze gecoördineerde wijze een vrijgave was, was in 2011 tijdens de opstand in Libië. (NRC)

Terwijl woensdag de bommen op Kiev vallen zegt China te willen bemiddelen. Peking verandert onverwacht van koers en wil tot een staakt-het-vuren komen. De aankondiging van nog meer bombardementen op Kiev, een oproep van Rusland aan de bevolking van de Oekraïense hoofdstad om huis en haard te verlaten en grote verwoestingen in de binnenstad van Charkov. Nu de oorlog tussen Rusland en Oekraïne verder dreigt te ontsporen, is China gisteren onverwacht van koers veranderd. Peking heeft zijn vinger opgestoken en wil een bemiddelende rol spelen om tot een staakt-het-vuren te komen. Volgens de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi is de situatie in Oekraïne snel aan het veranderen. Hij zei in een persverklaring het conflict te ‘betreuren’ en zich grote zorgen te maken over burgerslachtoffers. Peking en Moskou hebben nauwe banden, die door Xi Jinping tijdens de Olympische Spelen werden betiteld als een ‘grenzeloze vriendschap.’ (VK)

De Afrikaanse Unie is bezorgd over berichten dat Afrikanen die Oekraïne willen ontvluchten worden tegengehouden door Oekraïense grenswachten. Ook zijn er berichten over Afrikanen en andere mensen van kleur die worden gediscrimineerd en geslagen aan de Oekraïense grens. (NRC)

Oorlog treft ‘graanschuur van de wereld’ en dat merken Egypte en Turkije als eerste. Egypte is de grootste graanimporteur van de wereld en haalt 85% van de tarwe uit Rusland en Oekraïne. Voor Turkije is dat 75%. Oekraïne is de grootste en op 4 na grootst graanexporteur van de wereld. De prijs van tarwe steeg woensdag met 25%. (NRC)

Met de tweede onderhandelingsronde op donderdag in het vooruitzicht intensiveerden de Russen op de zevende dag van de oorlog hun offensief met luchtaanvallen en artilleriebeschietingen op Oekraïense steden. Vooral de situatie van strategische steden aan de zuidkust is precair. Cherson zou zijn gevallen, werd donderdag bekendgemaakt. Burgemeester Kolychajev meldde woensdagavond dat ‘gewapende Russen’ het stadhuis binnenvielen. (VK)

Volodymyr Zelenski wordt omhelsd door de wereld om de manier waarop hij de strijdlust van zijn volk belichaamt: met waardigheid en zelfs een vleugje humor. Hij is een onverzettelijk staatsman die de harten wint. ‘Tijdens de aanval op ons zullen jullie ons gezicht zien. Niet onze rug. Ons gezicht’, zegt hij in een toespraak gericht aan het Russische volk na het begin van de aanval. ‘Jullie vermoorden de slachtoffers van de Holocaust opnieuw’, over het bombardement nabij het monument voor Joodse oorlogsslachtoffers. Wat een week geleden ondenkbaar leek, hebben regeringsleiders de afgelopen dagen gewoon gedaan. Noem dat het Zelenski-effect: nu op het internationale toneel razendsnel de bakens worden verzet, komt op dit unieke keerpunt in de wereldgeschiedenis alles wat eerlijkheid, menselijkheid en verzet symboliseert samen in 1 figuur, Zelenski. Zelenski’s transformatie is welhaast ondenkbaar: alsof Arjen Lubach ineens in 1 adem zou worden genoemd met Winston Churchill. En behalve oorlogsleider is Zelenski ook pleitbezorger geworden van liberale democratie en vrijheid. Want zijn volk houdt op dit moment voor heel Europa de democratische waarden overeind, zegt hij. ‘We geven levens voor vrijheid, voor rechten en voor ons verlangen op gelijke voet met jullie te staan’, zei Zelenski dinsdag in een toespraak voor het Europees parlement. De tolk schoot vol, zijn gehoor gaf hem een staande ovatie. Zo schrijft Zelenski de geschiedenis van een dapper land dat voor een akelig ongewisse toekomst staat. (VK)

Donderdag rukte het Russische leger verder op en het ontziet daarbij de burgers niet. De Russische troepen rukten op in de kustgebieden van Oekraïne en hebben verschillende steden belegerd. Ruim een week na het begin van de oorlog in het land lijkt de eerste grote stad, Cherson, in Russische handen te zijn gevallen, al is niet duidelijk of alle Oekraïense troepen zich hebben teruggetrokken. De grote havensteden Marioepol en Odessa zijn door Russische roepen omsingeld en worden voortdurend onder vuur genomen. Voor de kust van Odessa zijn Russische oorlogsschepen gesignaleerd. Verwacht wordt dat deze troepen snel zullen proberen vanaf het water de stad binnen te trekken. De half miljoen inwoners van Marioepol zitten zonder stromend water, elektriciteit en verwarming. De Russen lijken inmiddels geen enkel onderscheid meer te maken tussen militaire doelwitten en Oekraïense burgers. Poetin is niet van plan gas terug te nemen zo maakte hij donderdag duidelijk aan Macron. Oekraïne moet worden bevrijd en ontwapend en die doelen van de Russische militaire operatie zullen hoe dan ook worden bereikt benadrukte hij. Hij hield ook vast aan zijn visie dat Oekraïne ‘gedenazificeerd’ moet worden. (FD)

In Rusland gonst het van de geruchten dat Poetin de staat van beleg gaat afkondigen. Daarmee kan de regering burgerlijke vrijheden opschorten, een strenge censuur invoeren en burgers verbieden naar het buitenland te reizen. Het betekent dat alle macht in handen van Poetin komt. Hij kan hiermee een uitgaansverbod afkondigen en protesten verbieden. (VK)

De onderhandelingen donderdag tussen Rusland en Oekraïne hebben niet meer dan een sprankje hoop opgeleverd terwijl het leven van tientallen miljoenen Oekraïense burgers in gevaar is door het snel escaleren van het oorlogsgeweld. De afspraken om burgers een veilige uitweg te bieden zijn het eerste en enige resultaat van de onderhandelingen. Maandag komt er een derde gespreksronde. (VK)

Buiten Kiev wacht nog steeds een militaire colonne van 60 kilometer. Daar staat de zaak stil. Wat moeten al die voertuigen daar? Het konvooi aanvallen? De Russische luchtafweer is wereldtop. Daar komt geen Oekraïens toestel bij in de buurt. De Oekraïense troepen hebben er volgens De Kruif, generaal buiten dienst, bewust voor gekozen om zich terug te trekken in de steden. Daar is het lastig vechten voor de aanvaller, waardoor het relatief kleine leger van Oekraïne meer kans maakt. Een grote aanval op het konvooi buiten de stad zou het Oekraïense leger juist kwetsbaar maken. (VK)

Een Russische aanval op een gebouw vlak naast de grootste kerncentrale van Europa in Oekraïne doet de wereld huiveren voor een kernramp zoals die in Tsjernobyl in 1986. De zorgen zijn extra groot omdat Poetin afgelopen week al 2 keer eerder impliciet met een aanval met kernwapens dreigde. Naast de kerncentrale in Zaporizja hebben Russische troepen afgelopen week ook de voormalige kerncentrale van Tsjernobyl ingenomen. Hoewel reactoren tegenwoordig een stevig omhulsel hebben van cement en beton, zijn ze niet gemaakt om aanvallen met explosieven te doorstaan, zegt nucleair expert van Greenpeace, Jan van Putte. De Oekraïense veiligheidsautoriteiten claimen dat er zonder gevaar een vliegtuig kan neerstorten. (FD)

Eerste oligarchen distantiëren zich voorzichtig van Poetin. Steeds meer oligarchen voelen de druk van westerse sancties en spreken zich, de een harder dan de ander, uit tegen Poetins oorlog in Oekraïne. Oliebedrijf Lukoil, vlaggenschip van multimiljardair Vagit Alekperov, riep het Kremlin deze week op een eind te maken aan de strijd. Poetins oorlog maakt de zakenlui bloednerveus. Ze zitten klem tussen Poetin, die hun loyaliteit eist nu Rusland getroffen wordt door harde economische strafmaatregelen, en westerse regeringen, die de jacht hebben geopend op de miljardairskliek rond de Russische president. Poetin peperde ze tijdens een bijeenkomst in het Kremlin nog eens in dat hij op hun steun rekent. Op de foto zaten ze erbij als schooljongens, luisterend naar hun meester. (FD)

Helse opgave voor het Westen: wel helpen maar niet in de oorlog verzeild raken. De Russische aanval op een Oekraïense kerncentrale is een zorgwekkende nieuwe escalatie in de strijd. Kan het Westen Oekraïne bijstaan zonder zelf rechtstreeks in conflict te raken met Poetin? Poetin belde donderdag zelf Macron. Na anderhalf uur praten lieten de Fransen weten: ‘Er was niets wat Poetin zei dat ons geruststelde. Zijn doelen zijn maximalistisch, over de middelen lijkt hij zich weinig zorgen te maken. ’Ondanks de tegenslagen verloopt de oorlog ‘goed’ zegt Poetin. Hij wil controle over heel Oekraïne, zeggen de Fransen, en neutralisering en ‘denazificatie.’ Het doet samen met de nucleaire dreigementen en de toename van directe aanvallen op de burgerdoelen in Oekraïne alarmbellen rinkelen. Aan miljoenen Europese tafels wordt dezelfde vraag gesteld als bij de NAVO en de EU: waar en hoe eindigt dit? Het Westen wil uit alle macht een directe militaire confrontatie tussen kernmachten voorkomen. (VK)

De NAVO heeft vrijdag opnieuw duidelijke grenzen gesteld aan de militaire inzet. Boven Oekraïne komt geen no-fly zone en de NAVO stuurt geen grondtroepen. ‘We begrijpen de wanhoop, maar we geloven ook dat als we dat zouden doen, we uitkomen op een volwaardige oorlog in Europa’, aldus NAVO-topman Jens Stoltenberg over dit volgens hem ‘pijnlijke besluit.’ (VK)

Rusland moet improviseren en komt nu al militairen tekort. Van de Russische invasiemacht van 190.000 manschappen is al 90 procent ingezet, zonder klinkende resultaten. Moet Rusland volledig mobiliseren om de oorlog tegen Oekraïne te winnen? De Russische autoriteiten zijn al begonnen met voorbereidingen voor het oproepen van reservisten. De Russische opmars verloopt traag en de troepen lijden enorme verliezen. Na 8 etmalen is Cherson, in het zuiden, de enige grote stad die is veroverd. Marioepol wordt van alle kanten belegerd maar houdt nog stand en Charkov in het noordoosten is nog altijd niet ingesloten. Nadat een offensief vanuit het noordwesten is vastgelopen proberen Russische eenheden Kiev vanaf de westelijke kant te omcirkelen maar vrijdag waren ook daar nog weinig vorderingen. Volgens het Pentagon heeft Rusland nu zo’n 90% van de invasiemacht van 190.000 militairen in de strijd geworpen. Dat lijkt veel maar Oekraïne is een enorm land en de Russische aanval verloopt over verschillende assen. De Russische troepen zijn dan ook verspreid en de bevoorrading is lastig. Door de Oekraïense aanvallen op logistieke konvooien komen veel Russische eenheden zonder brandstof en rantsoenen te zitten wat de opmars verder vertraagt. Het enorme konvooi dat al dagen stilstaat ten noorden van Kiev, bewoog vrijdag en zaterdag nog altijd niet. Geen wonder dat er steeds meer berichten komen over het aanvoeren van versterkingen. Materieel uit de Russische militaire districten ‘zuid’ en ‘oost’ wordt in de richting van Wit-Rusland versleept om de aanval op Kiev te versterken en er kwamen er ook berichten over deelname van Wit-Russische troepen. Jens Stoltenberg waarschuwde vrijdag dan ook voor heviger gevechten. De komende dagen zullen waarschijnlijk erger worden, zei hij, ‘met meer doden, meer lijden en meer vernietiging, nu de Russische strijdkrachten zwaardere wapens naar binnen brengen.’
.......................................................


Minister Wiersma wil ‘snel beter onderwijs voor kinderen’. Scholen krijgen 2 jaar langer de tijd om extra miljarden uit te geven voor leerachterstanden. De minister heeft haast. Het was een ongekend groot bedrag voor het onderwijs: 8,5 miljard euro om de leerachterstanden als gevolg van de schoolsluitingen weg te werken. Een jaar geleden, op 17 februari 2021, maakte oud-minister Arie Slob trots het Nationaal Programma Onderwijs bekend. Zijn opvolger, minister Wiersma doet nu waar scholen al direct om vroegen: geef ons meer tijd om het geld goed uit te geven. De aanvankelijke termijn van 2,5 jaar wordt verlengd. Scholen in het basisonderwijs, samen goed voor 5,8 mrd. uit de pot, krijgen 2 jaar langer de tijd om het geld te besteden. Hij staat voor een grote klus, zegt Wiersma. ‘De basis van ons onderwijs is de afgelopen jaren verslechterd. Leerlingen zijn steeds minder goed gaan lezen, rekenen en schrijven. Corona heeft daar nog eens extra het vergrootglas opgezet.’ De Rekenkamer had forse kritiek op het NPO: het is weggegooid geld als je niet precies weet wat je doet. Wiersma: ‘We hebben hetzelfde doel: ook ik wil dat het geld goed besteed wordt. En dat er goede ondersteuning is voor leerlingen. Alles wat helpt moet je doen maar soms weet je het niet van tevoren. Je moet handelen met de kennis die je op dat momenteel. Tegelijkertijd wil ik natuurlijk dat het geld goed terecht komt. Daar ben ik scherp op.’ (NRC)
…………………………………….

Gà¼ndogan uit Volt-fractie gezet na meldingen van onder meer intimidatie en handtastelijkheden. Tegen haar zijn 13 meldingen binnengekomen van grensoverschrijdend gedrag, waaronder handtastelijkheden, ongewenste avances, intimidatie en het misbruik maken van haar positie. Volt-fractievoorzitter Laurens Dassen maakte de beslissing zaterdag bekend. De partij schakelde een onafhankelijk bureau in om de beschuldigingen te onderzoeken. Het geschorste fractielid wilde niet meewerken aan dat onderzoek, naar eigen zeggen omdat ze geen vertrouwen had in het onderzoeksbureau. Volgens Dassen hebben Volt en het onderzoeksbureau Gà¼ndogan op alle mogelijke manieren benaderd voor wederhoor, maar gaf zij consequent geen gehoor. (VK)
……………………………………..

De winter van 2022 is met een gemiddelde temperatuur van 5,8 graden bijzonder zacht verlopen. Volgens Weer.nl is het normaal gesproken gemiddeld 3,9 graden. Daarmee komt dit winterseizoen op de 6e plaats van zachtste winters ooit. In De Bilt vroor het op 22 dagen. Normaal zakt de temperatuur 35 keer onder nul. Er waren geen ijsdagen - waarop de temperatuur niet boven nul komt - terwijl dit gemiddeld 6 keer voorkomt. De laagste temperatuur werd op 26 december gemeten. In Nieuw Beerta gaf het kwik -8,7 graden aan. (VK)
……………………………………….

De helft van de mensheid loopt risico door de opwarming van de aarde. Het nieuwste IPCC-rapport beschrijft klimaatverandering niet meer als een geïsoleerd fenomeen, maar als symptoom van hoe de mens met de aarde omgaat. Wereldwijd sterven bossen op grote schaal, door de combinatie van toenemende droogte en hittegolven. Er komt daardoor meer CO2 in de lucht, soorten sterven er versneld door uit en voor de mens is er minder hout. Het is een voorbeeld van hoe het laatste rapport van het IPCC, nadrukkelijker dan voorheen stilstaat bij de onderlinge afhankelijkheid van klimaat, menselijke samenleving, ecosystemen en biodiversiteit. Specifiek voor Europa zien de auteurs meerdere soorten risico’s opdoemen. Bij een opwarming boven de 2 graden breiden brandgevaarlijke gebieden zich uit. In Zuid-Europa krijgt een derde van de bevolking te maken met waterschaarste. Boven de 3 graden Celsius zal het aantal doden door hittestress in Europa verdubbelen tot verdrievoudigen. In de landbouw wordt irrigatie lastiger door watergebrek. De schade en het aantal getroffen mensen door toenemende neerslagen en rivieroverstromingen kan verdubbelen. De schade in kustgebieden is aan het eind van de eeuw vertienvoudigd. Zeespiegelstijging vormt een existentiële bedreiging voor kustgemeenschappen en hun cultureel erfgoed. De auteurs roepen op tot snelle, gezamenlijke, wereldwijde actie. Niet alleen op het gebied van adaptatie, maar ook bij het terugdringen van de uitstoot van broeistofgassen tot nul. Het moet allebei gebeuren. (NRC)
....................................................

Pinautomaat verdwijnt rap. Nederland telt momenteel 4.916 geldautomaten. Dat zijn er 879 minder dan een jaar geleden. Het aantal geldautomaten is sinds 1914 bijna gehalveerd. De verplichting die Geldmaat met de overheid heeft afgesproken dat iedereen binnen 5 kilometer een geldautomaat moet hebben, komt niet in gevaar. Geldmaat heeft vorig jaar de geldautomaten van 3 grote Nederlandse banken (ING, RABO, ABN AMRO) overgenomen. (NRC)
........................................................

Sywert van Lienden is maandag gearresteerd in een onderzoek naar de Stichting Hulptroepen Alliantie, de organisatie die hij aan het begin van de coronacrisis opzette om mondkapjes uit China te importeren. Van Lienden en zijn zakenpartners Bernd Damme en Camille van Gestel ‘communiceerden in de media herhaaldelijk dat zij zonder winstoogmerk handelden’, schrijft het OM. Daarom besloot Randstad de stichting gratis personeel uit te lenen. De 15 uitzendkrachten bleken achteraf ook te zijn ingezet bij het losstaande bedrijf, zonder dat zij dat wisten. De oprichters hebben voor zover bekend geen geld teruggegeven aan het ministerie. Van Lienden heeft gezegd dat hij het rendement over zijn deal van de winst (9 miljoen euro) aan goede doelen wil schenken. Hulptroepen Alliantie werkte ook samen met KLM en Coolblue. Zij hebben geen aangifte gedaan. (NRC)
……………………………………………

De ombudsman van de NPO, Margo Smit, gaat onderzoek doen naar uitzendingen van de nieuwe omroep Ongehoord Nederland. Aanleiding zijn klachten over desinformatie. Smit kreeg na de eerste uitzending klachten over ‘onjuiste inhoud, desinformatie en gebrek aan onpartijdigheid’. In de laatste dinsdaguitzending was Baudet te gast. Hij verkondigde daarbij complottheorieën over Oekraïne, de EU en een ‘transnationale elite’ die de westerse wereld zou besturen. Ook daarover heeft Margo Smit klachten ontvangen. (VK)
……………………………………………..

De onenigheid binnen VOLT is dinsdag voor de rechter uit de doeken gedaan. Het geroyeerde Tweede Kamerlid Gà¼ndogan deed aangifte van smaad en laster. Haar betoog en dat van de partij lopen mijlenver uiteen. De rechter doet op 9 maart uitspraak. De rechter wierp de kibbelende toga’s in de rechtszaal een paar meewarige blikken toe. Mieke Dudok van Heel wil de strijdende partijen toch wat meegeven: moest het nou echt zover komen? ‘Vanmiddag gaan we kijken wie er juridisch gelijk krijgt, maar ik heb enige vrees dat er alleen maar verliezers zijn.’ (VK)
…………………………………………….

De daling van het aantal coronabesmetttingen (20%) vorige week vond vooral plaats onder jongeren, meldde het RIVM dinsdag. Onder zeventigers was een lichte stijging. Het reproductiecijfer van 2 weken geleden, de laatst meetbare datum is 0,77, het laagste sinds 23 juli. Ook de druk op de zorg neemt af. Afgelopen week belanden 998 mensen in het ziekenhuis met corona. Dat is het laagste aantal in 5 weken tijd. Daarvan belanden er 88 op de intensieve care, minder dan de 104 de week ervoor. (NRC)
……………………………………………..

Jubelton kan het volgende jaar met driekwart omlaag. Deze fiscaal voordelige schenking voor het eigen huis bedraagt volgend jaar mogelijk nog maar €27.231. Dat meldt Marnix van Rij aan de Tweede Kamer. Een groot deel ervan verdwijnt zo sneller dan was afgesproken en vanaf 2024 verdwijnt de schenking voor het eigen huis helemaal. Afschaffing van de jubelton levert 8 mln. op in het eerste jaar. Dat bedrag loop jaarlijks op met 8 mln. tot structureel €160 mln. (FD)
……………………………………………….

Wie inkomen heeft uit vermogen en daarover een voorlopige aanslag voor 2022 heeft gekregen hoeft niet meteen belasting te betalen. Belastingplichtigen kunnen een invorderingspauze krijgen, in afwachting van wat er gaat gebeuren met de buiten werking gestelde vermogensrendementsheffing. (FD)
……………………………………………….

De inflatie in Nederland is in februari iets afgenomen tot 7,2% ten opzichte van een jaar geleden. In januari was dat nog 7,6%. Ondanks de afname zijn de prijzen al langere tijd flink aan het stijgen. Dat komt ondermeer door het snelle economische herstel van de coronacrisis, waardoor er tekorten zijn ontstaan aan bepaalde materialen. Ook de hogere voeding- en energieprijzen leiden ertoe dat de inflatie oploopt. De verwachting is daarbij dat de prijzen verder zullen stijgen als gevolg van de oorlog in Oekraïne. (VK)
………………………………………………..

De oorlog jaagt Taiwanese angst aan voor agressie uit Peking. China beschouwt Taiwan als een afvallige provincie die terug moet naar de ‘moederschoot’. Ook Japan vreest betrokken te raken als er oorlog uitbreekt. China volgt met veel interesse de reactie van het Westen op de invasie. Taiwan en Japan kijken op hun beurt ook weer nauwlettend naar China’s reactie en de lessen die het zal trekken uit de wereldwijde respons op de Russische inval. De Chinese president Xi Jinping maakt er geen geheim van dat nu orde op zaken is gesteld in Hongkong, Taiwan aan de beurt is om te disciplineren. Volgens Taiwan en defensiespecialisten is China over 5 jaar militair in staat het eiland over te nemen. Peking waarschuwde Taiwan deze week de oorlog niet aan te wenden voor eigen gewin en bekritiseerde het bezoek van een Amerikaanse delegatie van voormalige hoge militairen aan Taiwan. (FD)
………………………………………………..

De zware crisis geeft Biden nieuw elan. Zijn uitspraken over Rusland konden op applaus rekenen van het Congres, maar bij binnenlandse thema’s bleek het verdeeld. ‘Go get him’. Met een spontane strijdkreet en een gebalde vuist sloot de Amerikaanse president Joe Biden dinsdagavond zijn eerste State of the Union af. Geen misverstand mogelijk over wie de ‘hem’ was die gepakt moet worden: Vladimir Poetin. Het was alsof deze jongste crisis de 79-jarige politicus extra elan gaf. In de 11 minuten van zijn ruim 1 uur durende ‘troonrede’ die Biden aan de oorlog in Oekraïne besteedde, kreeg hij open doekjes van Democraten en Republikeinen. Hij zei dat de VS hun luchtruimen zullen afsluiten voor alle Russische vluchten en dat Amerikaanse troepen weliswaar zeker niet gaan vechten ‘in Oekraïne’ maar dat zij wel ‘elke centimeter’ van NAVO-grondgebied zullen verdedigen. Het eenstemmige gejuich in het Huis van Afgevaardigden was voorbij vanaf het moment dat Biden zijn bruggetje had gemaakt naar binnenlandse onderwerpen. Biden lijkt zich in de Oekraïne crisis te revancheren voor Afghanistan. De banden met de bondgenoten zijn steviger dan ze in lange tijd zijn geweest. ‘We zullen de democratie redden’, zei hij, een zin die zowel op de strijd tegen Poetin kon slaan als op het grote aantal Amerikanen dat nog geloof hecht aan de loos gebleken beschuldigingen over verkiezingsfraude. ‘Ik ben optimistischer over Amerika dan ik ooit ben geweest.’ (NRC)
………………………………………………….

Het leven in Turkije is in een jaar tijd in doorsnee ruim 54% duurder geworden. De inflatie lag daarmee in februari op het hoogste niveau sinds 2002. Erdogan zei eerder deze week dat de inflatie tegen de zomer ‘onder controle’ zal zijn. (Trouw)
………………………………………………….

Diepe Poetinliefde brengt Baudet in isolement. De pro-Russische uitspraken van Thierry Baudet veroorzaakten deze week opnieuw een schok. De liefde van Baudet voor Poetin gaat al ver terug. De invasie maakt hem nu tot een uitzondering onder Europees extreemrechts. Het is ook geen winterzotheid. Al jaren verspreidt de leider van FVD actief pro-Kremlin standpunten. De Tweede Kamer nam daarom maandag een motie aan om de financiële banden van Nederlandse politieke partijen met de Russische overheid te onderzoeken. Initiatiefnemer Jesse Klaver noemde daarbij nadrukkelijk FVD en PVV. Deze 2 partijen steunen de sancties tegen Rusland niet! PVV-leider Wilders veroordeelde de Russische invasie wel, anders dan Baudet. Dat maakt FVD steeds meer een uitzondering onder de Europese extreemrechtse en populistische partijen. Marie Le Pen, Matteo Salvini en Victor Orban namen afgelopen week wel afstand van het Russische militaire optreden. (Trouw)
…………………………………………………….

Het regeerakkoord ‘staat’ verzekerde Mark Rutte. Van het openbreken van de coalitieafspraken van eind vorig jaar is geen sprake, aldus de premier donderdag na afloop van extra kabinetsberaad over de situatie in Oekraïne. Ook niet nu de energieprijzen tot recordhoogte stijgen en de geopolitieke situatie door de oorlog in Oekraïne dramatisch is veranderd. De speculatie hierover is ontstaan door de opmerking van Wopke Hoekstra dat ‘het kabinet terug moet naar de tekentafel’. Daarmee lijkt hij te willen tornen aan de afgesproken miljarden uitgaven voor klimaat, onderwijs en stikstof. De belangrijkste winstpunten van D66 uit het regeerakkoord. Hoekstra en zelfs de linkse oppositie hameren op een extra verhoging van de defensie-uitgaven. (FD)
………………………………………………………

De werkgevers hebben het nu wel gehad met het thuiswerkadvies. Zij vinden het steeds noodzakelijker om hun mensen weer op locatie te zien, blijkt uit een peiling die volgens de AWVN goed weergeeft wat er leeft in het bedrijfsleven. Ze maken zich vooral zorgen over sociale verbinding, de samenwerking, het inwerken van nieuwe collega’s, de mentale gezondheid van werknemers en de organisatiecultuur. Bedrijven zijn ook bang dat het oudere werknemers zo goed bevalt dat ze minder geneigd zijn weer naar kantoor te komen. Zij zijn echter hard nodig als aanspreekpunt voor de begeleiding van jongere werknemers. (FD)
……………………………………………………….

Gasprijs stijgt in 1 jaar van 17 cent naar ruim 2 euro. Aardgas was nog nooit zo duur als donderdagochtend. Ook de olieprijs blijft in de lift als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Olie is in 10 jaar niet zo duur geweest en in 1 maand steeg de prijs met ruim een derde. De prijs voor een vat Brentolie, de Europese benchmark, bedroeg donderdag bijna 120 dollar. (FD)
………………………………………………………

Consumenten in Europa kunnen een flinke bijdrage leveren aan de reductie van de energieafhankelijkheid van Rusland door voorlopig hun woningen minder warm te stoken. Als de thermostaat 1 graad lager wordt gezet, scheelt dat al tien miljard kubieke meter per jaar, aldus het Internationaal Energieagentschap (IEA). (FD)
………………………………………………………..

Frituurders zitten in de knel door de hoge gasprijzen. Niet alleen de ondernemers maar ook hun klanten kampen met de hoge energieprijzen. Zij halen minder snel een frietje omdat ze minder te besteden hebben. De prijzen moeten met minimaal 20% stijgen. De prijzen in de supermarkt zijn ook verhoogd, aldus Van Rooy, directeur van de Brancheorganisatie Vereniging Professionele Frituurders. (VK)
……………………………………………………….

De benzineprijzen aan de pomp gaan dit weekend opnieuw met enkele centen per liter omhoog als gevolg van de hoge olieprijs en de oorlog in Oekraïne. De adviesprijzen lieten een stijging tussen 2 en 8 cent per liter zien. Deze prijzen zijn overigens geen verplichting zo stelt United Consumers. Individuele pomphouders mogen van de adviesprijs afwijken. (NRC)