Gelezen!
Weekoverzicht van ma. 4 t/m zo. 10 april 2022
In een paar minuten op de hoogte van wat er speelt in de wereld? Wij hebben de hoogtepunten op een rij gezet.
‘Boetsja’ is een Europees trauma. De wereld heeft vol afschuw gereageerd op de beelden uit het Oekraïense Boetsja waar de straten bezaaid zijn met lijken. De gruwelijke aard van de Russische invasie in Oekraïne heeft afgelopen weekend een gezicht gekregen. Tientallen lichamen, vaak met de handen op de rug gebonden lagen op straat. Het Oekraïense ministerie van defensie spreekt van ‘een nieuw Srebrenica’, een verwijzing naar de genocide op duizenden Bosnische moslims in 1995. Duidelijk is dat Europa er met Boetsja een groot trauma heeft bijgekregen. Vanuit de internationale gemeenschap is met afschuw gereageerd. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken noemt het ‘een stomp in de maag’. Volgens de burgemeester zijn alle slachtoffers om het leven gekomen door schotwonden. Hij zegt dat er al zeker 280 lichamen zijn aangetroffen. (NRC)__________
Victor Orban blijft premier van Hongarije. Bij parlementsverkiezingen op zondag stemde een meerderheid van de Hongaren opnieuw op zijn conservatief-nationalistische Fidesz-partij. De partij kreeg 55% van de stemmen en krijgt zodoende 134 van de 199 zetels in het parlement, De verenigde oppositiepartijen kwamen niet verder dan 33%, wat zou resulteren in 58 zetels. De extreemrechtse partij ‘Ons Thuisland’ lijkt met 7 zetels in het parlement te komen. Orban’s conservatieve en nationalistische beleid wat betreft migratie, de Europese Unie en het traditionele gezin is onmiskenbaar populair in Hongarije, maar hij morrelde ook aan de onafhankelijkheid van de rechtspraak. (NRC)
__________
Zorgen over Chinese kabels in het Nederlandse stroomnet. De aanleg van het Nederlandse elektriciteitsnetwerk komt deels in Chinese handen te liggen, nu een Chinese kabelproducent belangrijke stroomkabels gaat ontwikkelen voor netbeheerder Tennet. Dat leidt tot grote zorgen in de Tweede Kamer en bij energiedeskundigen. Tennet gunde mede aan Chinese bedrijven contracten voor zeekabels en een windpark. Onbegrijpelijk dat een Nederlandse staatsdeelneming ogenschijnlijk achteloos cruciale schakels in onze stroomvoorziening in Chinese handen geeft, stelt de fractie van JA21. Joost Eerdmans: ‘China streeft het doel na overal ter wereld strategische infrastructuur in handen te krijgen en landen afhankelijk te maken. Dat maakt ons zeer kwetsbaar. Het is een groot veiligheidsrisico dat staatsbedrijven uit een niet-EU-land zo machtig zijn in zo’n kritiek domein.’ Europa heeft zich te afhankelijk gemaakt van gas uit Rusland. Maar als Europa niet oppast, dreigt op het elektriciteitsnet afhankelijkheid van een andere wereldmacht: China. En wordt dit net eveneens een geopolitiek instrument. (FD)
__________
Aan aardgas verslaafd Duitsland wankelt zonder de toevoer uit Rusland. Duitsland heeft in de decennia met Angela Merkel en Gerhard Schröder als kanseliers verhoogd ingezet op Russisch gas als energiebron voor ondernemingen en huishoudens. De pijpleidingen hebben Duitsland tientallen jaren geholpen welvaart en rijkdom op te bouwen. Maar de eindafrekening wordt nu alsnog gepresenteerd. De industriële ruggengraat heeft zich zo afhankelijk gemaakt van Rusland dat zonder gastoevoer hel en verdoemenis losbreekt. Een aardgasboycot kan de Duitse economie in de ergste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog storten, zegt Martin Brudermuller, BASF topman. (FD)
__________
De Oekraïense guerrilla frustreert de Russen. Oekraïne boekt opmerkelijke successen in de strijd tegen een van de sterkste legers ter wereld. Sluipschutters doden Russische generaals, met hit-and-run acties worden aanvoerlijnen getroffen. De Russen wordt een oorlog opgedrongen die ze niet ligt.
Zeven generaals zouden al zijn gedood. ‘Dat is zeer, zeer opmerkelijk. Een nieuw voorbeeld van hoe de Oekraïners de invasiemacht effectief weten te traineren: door de Russen te laten verdwalen. Een groep burgers en cyberspecialisten van het Oekraïense leger slaagde erin de navigatie van Russische eenheden te ontregelen. Door het contact met het Glonass systeem (Russische GPS) te verstoren raakten de soldaten verdwaald. En verdwaalde militairen zijn in oorlog een gemakkelijke prooi. De vrijwilligers van CyberPan Ukraine hebben nu het vizier gericht op het stilleggen van het vernietigende artillerievuur van de Russen en zou de zwakke plekken al hebben gevonden. Oekraïne heeft de klassieke oorlog overleefd en is nu in de tegenaanval, meldt CyberPan trots op de eigen website. (VK)
__________
Wapenstilstand biedt hoop bij oorlog Jemen. Een staakt-het-vuren van 2 maanden tussen de Houthi’s en de coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië is zaterdag ingegaan. Voor het eerst sinds 2016 hebben de strijdende partijen in Jemen, waar volgen de VN de meest acute humanitaire nood ter wereld heerst, een staakt-het-vuren afgekondigd. Het bestand ging zaterdag in en kwam tot stand na bemiddeling van de VN. Er gloort zo weer enige hoop op een einde aan de al 7 jaar durende oorlog tussen de Houthi’s en de coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië, die de verdreven Jemenitische regering van president Hadi weer in het zadel probeert te helpen. Saoedi-Arabië zoekt al langer een uitweg uit de oorlog in Jemen. (NRC)
__________
Duitse overheid neemt de controle over bij dochter van Gazprom. Duitsland wil met ingrijpende maatregel de energievoorziening waarborgen. Om het functioneren van de gasmarkt veilig te stellen heeft de Duitse overheid in een ongekende stap de controle overgenomen bij Gazprom-Germania. In deze dochteronderneming van het Russische staatsbedrijf zijn de activiteiten in Europa en Azië gebundeld. Gazprom-Germania heeft 2 dochters die onder meer in Nederland zaken doen, het gaat om de bedrijven Wingas en Gazprom Energy, die onder meer Eneco en een groot aantal Nederlandse gemeenten van gas voorzien. De Duitse stap komt nadat Gazprom vorige week de gasmarkt had overvallen met de summiere mededeling dat het Germania van de hand deed. Daarmee was onduidelijk wie dan wel de eigenaar was en wat de gevolgen zouden zijn voor de aardgasleveringen uit Rusland en de lopende contracten. ‘Wij stellen de energie infrastructuur niet bloot aan willekeurige beslissingen van het Kremlin’, zegt minister van economische zaken Robert Habeck. (FD)
__________
Laatste kans voor het klimaat: rampspoed dreigt als landen nu niet razendsnel minder broeikassen uitstoten. Volgens het klimaatpanel IPPC in een gezaghebbend rapport over klimaatoplossingen. Het goede nieuws: we weten nu beter dan ooit welke ingrepen het best werken. ‘Je kunt nu al stoppen met vlees eten. Dat heeft een groot effect.’ De kans dat de opwarming van het klimaat beperkt blijft tot 1,5 graad Celsius lijkt zo goed als verkeken. Alleen als de wereld met veel ambitieuzere plannen komt om de CO2 uitstoot te beperken, is het klimaatdoel van Parijs nog haalbaar, concludeer het VN-klimaatpanel in een rapport dat maandag verscheen. (VK)
__________
Politieke kameleon Aleksandar Vucic (52) is voor de tweede keer op rij als president van Servië gekozen. De politicus met autocratische trekken is al 10 jaar een machtige speler op het politieke toneel. Onder meer dankzij zijn stevige greep op de media. Toen generaal Mladic in 2007 nog voor het oorlogstribunaal op de vlucht was in Servië, verspreidde Vucic posters met ‘een veilig onderkomen voor generaal Mladic’. Drie jaar later draaide hij 180 graden en noemde hij de genocide in Srebrenica ‘een verschrikkelijke misdaad’ waarvoor hij zich schaamde. ‘Ik ben er trots op dat ik van gedachten ben veranderd’, zei hij. (VK)
__________
Economen van de Rabobank denken dat de inflatie dit jaar uitkomt op 7,7%. Dat is fors hoger dan de prognose een maand eerder van 5,5%. Voor 2023 rekent de bank nog altijd met een aanzienlijke 4,5%. Aanleiding is de torenhoge inflatie in de maand maart van haast 12%. Die komt vooral voor rekening van de energieprijzen. (NRC)
__________
De Turkse inflatie naar het hoogste peil in 20 jaar: 61%! Dat is het hoogste niveau sinds 2002. De inflatie is het afgelopen jaar snel gestegen, voornamelijk door een serie renteverlagingen van de Turkse centrale Bank en de oorlog in Oekraïne. In maart vorig jaar bedroeg de geldontwaarding nog 16%. De grootste prijsstijging betrof de transportsector waar ook energie toe behoort. (NRC)
__________
Te aarzelend, te traag. Het kabinet is volgens de Tweede Kamer nog altijd niet effectief met de sancties tegen Rusland. De roep om stevige coördinatie werd alleen maar luider na de wereldwijde afschuw over de beelden van lichamen op straat in de Oekraïense stad Boetsja. Het kabinet besloot dan ook om een coördinator aan te stellen voor het uitvoeren van de sancties. Hij moet zorgen voor afstemming tussen alle betrokken ministeries en ‘aanspreken en aanjagen’. Maandag maakte Hoekstra bekend dat voormalig minister Stef Blok deze rol op zich gaat nemen. (NRC)
__________
Het onbegrip over sluiting Gronings gasveld neemt toe. Industrie hekelt de opstelling van de staatsecretaris omdat leveringszekerheid in het geding is. Hans Vijlbrief heeft met zijn besluit een zwaarwegend advies aan het kabinet terzijde geschoven. Hij houdt vast aan het sluiten van het Groningenveld eind volgend jaar. Extra gas uit Groningen is een ‘ultimum remedium’ wanneer de gaslevering aan huishoudens en ziekenhuizen in het geding komt. Ook houdt hij in de brief vast aan het Bescherm- en Herstelplan Gas, waarbij grootverbruikers bij gastekorten moeten afschakelen en dus geen aanspraak kunnen maken op extra gas uit Groningen. Denk daarbij aan bedrijven als Tata Steel, Yara en het industriële cluster van chemische bedrijven Chemelot. (FD)
__________
President Zelenski vraagt de VN-Veiligheidsraad om einde Russisch vetorecht. Volgens de president blijven de Russen ongestraft door hun veto. Hij sprak van de ‘ergste oorlogsmisdaden sinds WO II’. Hiermee doelde Zelenski onder meer op de moordpartijen in Boetsja. Hij vergeleek de Russische troepen met terroristen die zo veel mogelijk burgers willen doden. Het Russische veto ondermijnt volgens Zelenski de wereldwijde veiligheid. Het staat hen toe ongestraft te blijven. Dus vernietigen ze alles wat ze kunnen’, zei de president via een videoverbinding. (FD)
__________
Europese Commissie wil Hongarije harder aan gaan pakken. Het land dreigt Europese subsidies kwijt te raken omdat het te weinig doet tegen corruptie met EU-fondsen en tegen het afglijden van de rechtsstaat. De EU heeft besloten een nieuwe escalerende stap te zetten in het al jaren lopende conflict met Boedapest, zo maakte voorzitter Ursula von der Leyen in Straatsburg bekend. (FD)
__________
De aanval op Slovjansk kan uitdraaien op een cruciale slag. De Russische invasiemacht concentreert zich nu op het zuidoosten van Oekraïne. Daar stuiten ze op de meest geharde Oekraïense militairen. Poetin kan de bevrijding van de Donbas misschien als overwinning presenteren. Bijna anderhalve maand na het begin van de invasie van Oekraïne heeft de Russische president Poetin zijn doelen flink moeten bijstellen. De oorspronkelijke bedoeling was een snelle verovering van de hoofdstad Kiev, gevolgd door de installatie van een marionettenregering om zo Oekraïne op de knieën te dwingen. Nu dat is mislukt trekken de Russen zich terug een spoor van vernieling achterlatend: massagraven, dode burgers, verwoeste tanks en pantserwagens. Bij deze terugtrekking worden de Russen aangevallen door Oekraïense eenheden. (Trouw)
__________
Dubai ontvangt de Russen met open armen. In reactie op de gruwelijke beelden uit Boetsja, scherpt Europa de sancties tegen Rusland verder aan. Veel Russen nemen nu de wijk naar Dubai. Oligarchen maar ook minder vermogende Russen. Het emiraat legt hun geen strobreed in de weg: ‘Ik voel me hier vrijer dan in west Europa.’ Het ministaatje weigert Poetin te veroordelen en rolt de rode loper voor vermogende Russen uit. Maar ook minder rijke Russen trekken erheen. ‘De prijzen in Moskou: onbetaalbaar.’ Veertigduizend Russen leven er naar schatting in Dubai. Lang niet altijd gaat het om zakenlieden. ‘Ik bid iedere ochtend dat het vechten stopt. Mijn handen trillen ervan. Alleen God kan ons nog redden’, zegt Olga die in januari naar Dubai vloog en nu niet meer terug durft naar Moskou. (VK)
__________
Ook met het nieuwe sanctiepakket ligt de bazooka van de EU nog niet op tafel: een olie- en gasboycot. Alles behalve een verbod op de import van olie en gas uit Rusland. Dat is ruwweg het 5e sanctiepakket waarover de lidstaten zich woensdag bogen. 10 miljard euro bedraagt de waarde van de exportbeperking en op hoogtechnologische producten. De waarde van importverboden van drank, hout, cement en kaviaar is nog eens 5,5 miljard euro. Het meest opvallende is de boycot op Russische steenkool, goed voor 4 miljard euro aan inkomsten voor Moskou per jaar. Bijna de helft van de Europese kolenimport komt uit Rusland. Ook Russische schepen zijn niet meer welkom In Europese havens en Russisch en Belarussische trucks zijn niet meer welkom op de Europese wegen. (VK)
__________
De nieuwe maatregelen brengen Russisch staatsfaillissement weer iets dichterbij. Rusland komt verder in het nauw nu de Amerikaanse banken niet meer mogen meewerken aan rentebetalingen op Russische staatsschuld. Een dollarlening in roebels afbetalen geldt als contractbreuk. Rusland kan vanwege internationale sancties al weken niet meer bij de ruim 600 miljard dollar aan buitenlandse reserves die de centrale bank van het land over de grens heeft uitstaan. Voor het aflossen van schulden mochten Amerikaanse banken een uitzondering maken, maar vanaf maandag niet meer.
Het helpt dat er nog steeds westerse valuta binnenkomen door de export van olie en gas, handel die is uitgezonderd van sancties. Toch gokken beleggers op de financiële markten steeds meer op een staatsfaillissement. (Trouw)
__________
Energiebedrijven zien een nieuwe klant nu als schrikbeeld. De oorlog zorgt voor onrust op de energiemarkt. De concerns gooien de verkoopaantallen op slot. Op vergelijkingssites valt niets meer te vergelijken. Eneco en Vattenfall hebben hun aanbod verwijderd. De extreem volatiele energiemarkten maken nieuwe klanten zo onaantrekkelijk dat energiebedrijven ze liever zien gaan dan komen. De bedrijven hebben vaste contracten in de ban gedaan en verkoopkanalen op slot gegooid. Elke klant die we binnenhalen brengt een groot risico met zich mee, zegt een manager. Onzekerheid is troef op de energiemarkten en de financiële risico’s voor de bedrijven stapelen zich in snel tempo op. Prijzen schieten alle kanten op en er zijn zorgen over gastekorten, lastig te managen liquiditeitsproblemen en een oplopend aantal klanten dat de rekening niet kan betalen. Het is een ontzettend spannende en complexe situatie die dagelijks in de bestuurskamer wordt besproken, aldus de manager. (FD)
__________
Russische leger laat wapentransporten uit het Westen tot nu toe ongemoeid. Rusland beschouwt de wapenkonvooien als ‘legitiem’ militair doelwit, maar volgens het Pentagon is tot nu toe geen enkel transport bestookt door de Russische luchtmacht of gesaboteerd door commando’s. Dat is opvallend omdat de tienduizenden hightech wapens die Oekraïne worden binnengesmokkeld het Russische leger zware verliezen hebben toegebracht. Vooral de westerse antitank- en luchtdoelraketten hebben ervoor gezorgd dat het Oekraïense leger nog altijd overeind staat. Rusland heeft de westerse landen wel gewaarschuwd maar onderneemt nog geen actie. Kiev benadrukt dat het Oekraïne zonder de westerse hulp nooit zou zijn gelukt om het Russische leger zulke gevoelige klappen toe te brengen (VK)
__________
Russen roven spullen uit Oekraïne en sturen ze naar huis. Televisies, kleding, airco’s, zelfs landbouwmachines: Russische soldaten die terugkeren uit het oorlogsgebied sturen verdacht veel goederen naar huis. Er zijn bewijzen dat die afkomstig zijn uit geplunderde steden en dorpen in Oekraïne. Inwoners van heroverde dorpen en steden vertellen hoe Russen op hun terugtocht huizen en winkels plunderden. Ook onder de Russische wet geldt plunderen als een oorlogsmisdrijf, waarop jarenlang celstraf staat. Maar daar lijken de soldaten die naar Oekraïne zijn gestuurd zich niets van aan te trekken. Uit andere gebieden in het land komen soortgelijke berichten over plunderende militairen. Ook tijdens de oorlog in Tsjetsjenië in de jaren negentig gingen Russische soldaten zich vaak te buiten aan plunderingen. Ze namen auto’s in beslag en reden vrachtwagens vol gestolen goederen naar gebieden die onder Russische controle stonden. Sommige eenheden handelden zelfs in gevangen Tsjetsjenen, die ze voor honderden dollars of in ruil voor een auto terug verkochten. (VK)
__________
Zwembaden zuchten onder de torenhoge energieprijzen. Het water is kouder en de kaartjes zijn duurder. De hoge gasprijzen spelen de zwembaden parten, terwijl veel beheerders al moeite hadden om de exploitatie rond te krijgen. ‘Van de entreeprijs blijven we in ieder geval af. Voorlopig althans.’
De verdrievoudigen van de gasrekening is voor zwembaden niet langdurig op te brengen, schrijft ‘Sportfondsen’. (Trouw)
__________
De Jonge beschadigd en Kabinet onder vuur om de bestuurscultuur. Minister Hugo de Jonge overleefde vrijdag een motie van wantrouwen maar het kabinet heeft zijn eerste deuk opgelopen. Het begon als een discussie over een omstreden mondkapjesdeal, maar liep uit op iets heel anders toen de minister zich kwam verdedigen over zijn bemoeienis met die deal. Het werd een zware confrontatie over de politieke cultuur in Den Haag. De sfeer van het debat van 1 april 2021 leek bijna terug in de plenaire zaal van de Tweede Kamer. Met ditmaal niet Rutte in de hoofdrol maar voormalig coronaminister Hugo de Jonge, tegenwoordig minister van volkshuisvesting. De Jonge is het symbool geworden voor de vraag of het nieuwe kabinet Rutte IV op een andere manier omgaat met de Tweede Kamer. Vrijwel de volledige oppositie heeft snoeiharde kritiek dat er pas deze week opheldering kwam over zijn betrokkenheid bij de mondkapjesdeal, een onderwerp waar de Kamer al bijna een jaar informatie over vraagt. Excuses van de CDA-minister konden een motie van wantrouwen niet voorkomen. De Jonge erkende dat hij ‘het wantrouwen onbedoeld heeft gevoed’ door zo lang te wachten met opheldering over zijn contacten met Sywert van Lienden, die bij de minister lobbyde voor een miljoenencontract. De Jonge overleefde de motie van wantrouwen, ingediend door de PvdA en ondersteund door een groot deel van de positie. Alleen SGP, Volt en een deel van JA21 stemden niet mee maar de schade is groot voor de minister, maar vooral voor de reputatie van het kabinet. (Trouw)
__________
Zelfs bij de huidige energieprijzen zal de inflatie ‘naar beneden knallen’. Het verschil van de inflatie met en zonder energie is enorm. Als de olie- en gasprijs zo hoog blijven dan zakt de inflatie na de zomer en als de energieprijzen dalen is zelfs deflatie mogelijk. De inflatie daalt simpelweg omdat niet langer de vergelijking met de lage energieprijzen van 2021 wordt gemaakt. In maart was het verschil tussen de volledige Nederlands inflatie (11,9%) en het cijfer exclusief energie (3,6%) ruim 8%. Zo’n kloof is ‘zonder enig precedent’, zegt Peter Hein van Milligen, hoofdeconoom van het CBS. In september van het vorige jaar begonnen de energieprijzen stevig op te lopen. In de 20 jaar daarvoor was het verschil tussen inflatie inclusief en exclusief energie nooit groter geweest dan 1,5%. De dubbelcijferige inflatie kan alleen een meerjarig fenomeen worden als de energie ook ten opzichte van de huidige hoge prijzen veel duurder wordt. De energieprijzen zijn nu ruim twee en een half keer zo hoog als een jaar geleden. Om dit inflatieniveau vol te houden moeten die prijzen dus opnieuw tweeëneenhalf keer zo hoog uitvallen. Dat is dus niet waarschijnlijk. Het kan dus niet anders of de inflatie daalt. (FD)
__________
‘De algemene gekte’ op de woningmarkt wordt iets minder, zien de makelaars. Eind maart stonden er 1500 woningen meer te koop dan eind december. Ook de huizenprijzen dalen in het eerste kwartaal met 2,1% in vergelijking met de laatste maanden van het vorige jaar. Het is de eerste keer sinds 2019 dat dit gebeurt. Overbieden gebeurt nog altijd bij 4 op de 5 woningen maar de bedragen zijn iets minder hoog. Een paar oorzaken zijn denkbaar zeggen makelaars: de oorlog in Oekraïne waardoor de hypotheekrentes stegen, opnieuw kwamen er weinig nieuwbouwhuizen op de markt, het consumentenvertrouwen daalde en de inflatie en energieprijzen stegen. Wie verhuist moet rekening houden met hogere stookkosten en is mogelijk geneigd dat uit te stellen. (FD)
__________
Gazprom bepaalt hoeveel gas hier wordt opgeslagen! Om te voorkomen dat Nederland de komende winter gas tekortkomt, is het van groot belang dat er voldoende gas wordt opgeslagen. De gasopslag bij Bergen speelt daarin een belangrijke rol. Het probleem is: Het Russische Gazprom is er voor de helft de baas en lijkt niet van zins de gasopslag te vullen. Het beheert voor 40% de opslag. Afgelopen zomer stopte Gazprom ineens met het vullen van de bergingen. Naar de reden kunnen we inmiddels raden, zegt Hans Vijlbrief. Bergermeer en Grijpskerk zijn vrijwel leeg! Een kostbare nationalisatie van het veld lijkt de meest logische oplossing voor dit conflict. Het kabinet is daarover nu in een ingewikkeld steekspel beland met Gazprom en energiebedrijf Taqa uit Abu Dhabi dat 60% bezit van de gasopslag. De Nederlandse staat bezit de overige 40%. (VK)
__________
De Rusland-vriendelijke politiek ligt Duitsland nu zwaar op de maag. De traditioneel goede betrekkingen van Duitsland met Moskou zijn sinds de Russische inval in Oekraïne ineens pijnlijk. Niet eerder klonk de kritiek zo hard als deze week. Voormalige Duitse regeringsleiders, van Gerhard Schröder tot Angela Merkel, kregen de schuld in de schoenen geschoven van de Europese afhankelijkheid van Rusland. In de beschuldigingen zien Duitse media het begin van een proces om fouten in het Duitse Ruslandbeleid bloot te leggen. Veel Duitsers vragen zich nu af waarom Merkel het leger in zo’n belabberde staat achterliet. Verhofstadt, Morawiecki beschuldigen Duitsland ervan de grootste rem op de sancties te zijn. Daarop verklaarde de Duitse Buitenlandminister Baerbock dat een olie- en gasembargo de oorlog niet zou stoppen. In 2014 importeerde Duitsland 36% van zijn gas uit Rusland. Vlak voordat Rusland Oekraïne binnenviel was dat maar liefst 55%! Een embargo zal leiden tot een gigantische ineenstorting van de Duitse economie en een massaal banenverlies. Vier maanden na het vertrek van Merkel vragen Duitsers zich af waarom het land zo afhankelijk is geworden van Russisch olie en gas. In ‘Der Spiegel’ vraagt een columnist zich zelfs af wat de Oekraïense vluchtelingen zullen denken van de belabberde digitalisering en het bureaucratische moeras, structurele problemen die in 16 jaar onder Merkel nooit zijn opgelost. (Trouw)
__________
Belastingverhoging dreigt voor ondernemers, artsen en advocaten. De Hoge Raad zette in december een streep door de belasting op sparen en beleggen. Het kabinet heeft beloofd voor Pasen met voorstellen te komen om het gat in de schatkist te dichten. De ondernemers, artsen en advocaten dreigen op te draaien voor de tegenvallers in de schatkist. De taks op hun kapitaalinkomen gaat omhoog, zo wordt komende week waarschijnlijk aangekondigd, om spaarders die te veel belasting hebben betaald geld te kunnen teruggeven. (FD)
__________
In de miljoenenstad Shanghai mogen de eerste inwoners vanaf zaterdag weer naar buiten. De miljoenenstad gaat per gebied kijken naar het aantal nieuwe corona-infecties. Zondag werden 23.000 inwoners positief getest, al hebben de meesten nauwelijks tot geen klachten. Om de nieuwe uitbraak het hoofd te bieden, heeft de stad zo’n honderd geïmproviseerde ziekenhuizen opgezet met in totaal 160.000 bedden.
__________
Op zondag 10 april mogen de Fransen stemmen voor de presidentsverkiezingen. In de eerste ronde kan worden gekozen uit 12 kandidaten onder wie Macron. De 2 kandidaten met de meeste stemmen gaan naar de volgende ronde op 24 april. Macron (Centrum) en Le Pen (rechts-radicaal) zijn favoriet. De laatste won de laatste weken in de peilingen terwijl Macron juist terrein verloor. Vijf jaar geleden kreeg Macron in de tweede ronde 66% en Le Pen 34%. Gezien de peilingen zou het nu wel eens spannender kunnen worden.