Gelezen!

Weekoverzicht van ma. 7 t/m zo. 13 maart 2022

21 maart 2024, 07:29
Het Europese herstel na corona dreigt snel te verdwijnen. De oorlog in Oekraïne en de strenge sancties die westerse landen hebben ingesteld tegen Rusland trekken een grote wissel op de economie. Steeds meer consumenten en beleggers zetten zich schrap voor economisch zware tijden en – vanwege de nabijheid van het conflict – een recessie in Europa. Als Rusland bijvoorbeeld de gaskraan helemaal dichtdraait en cyberaanvallen lanceert op cruciale infrastructuur, gaan de prijzen nog veel verder omhoog en zakt het sentiment ver in. Hoe slecht dit voor de Europese economie uitpakt, kan in dit stadium niemand inschatten, maar het herstel na de coronacrisis zal zeker aanzienlijk worden vertraagd met een duidelijke risico dat we een periode van stagflatie tegemoet gaan – zo niet een recessie met inflatie. (FD)
………………………………………………….

De dollar heeft nog 8,5% te gaan om op het punt te komen waarop de euro en de Amerikaanse munt precies evenveel waard zijn. Aan de zogeheten pariteit van de euro en de dollar valt af te lezen dat de economie verzwakt. Het is vooral een psychologisch belangrijke grens. De laatste keer dat euro en dollar precies evenveel waard waren, was op 5 december 2002. (FD)
…………………………………………………..

De meeste huisartsen zijn bereid om de abortuspil te verstrekken als zij daartoe de wettelijke mogelijkheid krijgen, zo blijkt uit de uitkomst van een wetenschappelijk onderzoek in opdracht van abortusorganisatie Women on waves. Hoewel 58% van de huisartsen positief tegenover de abortuspil staat, zegt driekwart zich op dit moment niet voldoende gekwalificeerd te voelen om deze behandeling uit te voeren. De uitkomst van het onderzoek kan van belang zijn voor het debat over wijziging van de wet. (NRC)
………………………………………………….

Economische groei China op dieptepunt. De Chinese regering heeft een economische groei van 5,5% van het BNP als doel gesteld. Dat is het laagste percentage in meer dan 30 jaar. De Chinese economie herstelde zich aanvankelijk snel na de uitbraak van de covid-pandemie, maar begon in de tweede helft van vorig jaar te sputteren als gevolg van mondiale problemen als hoge grondstofprijzen en instabiele aanvoerketens en enkele grootscheepse hervormingen die leidden tot veel onzekerheid en lage consumptie en investeringen. In het vierde kwartaal van 2021 daalde de groei naar 4%. (VK)
………………………………………………..

Het conflict in de mondiale graanschuur treft de Arabische wereld: voorraden slinken en hongersnood dreigt. Landen als Egypte, Jemen en Libanon leunen sterk op de ‘graanschuur van de wereld’ voor de import van tarwe. Met hun eigen voorraden alleen gaan ze het niet redden. 75% van de import van tarwe en andere granen in Egypte komt uit Oekraïne en Rusland. Ieder Egyptisch gezin heeft nu recht op 5 platbroden per dag. (VK)
……………………………………………….

Dreiging boycot Russische olie jaagt de energieprijzen door het dak. Handelaren in olie en gas reageerden maandag op het bericht dat de VS en Europa een boycot van Russische olie zouden overwegen. Het vooruitzicht dat westerse landen op zoek moeten naar alternatieven voor bijna 8 miljoen vaten ruwe olie en daarvan afgeleide producten die Rusland dagelijks exporteert, zorgde voor paniek op de markten voor termijncontracten voor olie en gas. Laat Nederlandse kolencentrales weer volop draaien en heroverweeg de stopzetting van de gasproductie. Dat helpt om de torenhoge energieprijzen in te tomen en voorkomt dat er energietekorten ontstaan. Die oproep deed de brancheclub van grote energieverbruikers (FD)
……………………………………………….

Peking: vriendschap tussen Rusland en China is onbreekbaar. Ondanks de oorlog in Oekraïne is China vastbesloten om de betrekkingen met Rusland goed te houden. De Chinese diplomatie rond het conflict lijkt zich op de vierkante centimeter te bewegen. Dan weer schuift Peking een paar millimeter naar links en zegt het de soevereiniteit en territoriale integriteit van Oekraïne te respecteren, dan weer leunt het naar rechts en zegt het dat de Russische veiligheidsnormen serieus moeten worden genomen. China’s aanbod vorig week om te bemiddelen tussen Oekraïne en Rusland leek het signaal af te geven dat het iets meer afstand nam van Rusland. (FD)
………………………………………………..

In Taiwan groeit het besef van dreiging. Met de Russische invasie in Oekraïne is in Taiwan de angst voor een Chinese inval acuut geworden. Burgers bereiden zich voor. ‘Het is nutteloos om op je knieën om vrede te vragen, Je moet jezelf verdedigen. Oekraïne zal dramatisch veranderen hoe de Taiwanezen de waarschijnlijkheid van een oorlog inschatten. Voor veel Taiwanezen is de conclusie duidelijk: als Oekraïne geen Russische inval kon voorkomen, kan Taiwan geen Chinese voorkomen, en kan het zich maar beter klaar houden. We willen de hele wereld tonen dat het Taiwanese volk zijn verantwoordelijkheid neemt om zich te verdedigen’, aldus Hé Chengkuai, medeoprichter van Kuma Academy. ‘Maar we zullen steun nodig hebben van andere democratische landen. We delen dezelfde waarden, we moeten de democratie samen steunen.’ (VK)
………………………………………………….

Na een coronabesmetting krimpt het brein iets, vooral in gebieden verbonden met het reukcentrum. Mensen hebben na corona wat meer tekenen van hersenveroudering dan wie geen corona heeft gehad of een andere luchtweginfectie. Ook zijn ze gemiddeld iets trager in het doen van een puzzelspelletje ‘verbind de punten’. (VK)
……………………………………………………..

Na 300 miljoen prikken is er nog geen enkel bewijs gevonden voor massale ‘vaccinatieschade’ ondanks de wilde verhalen die in kringen van coronademonstranten daarover doen. Er is geen snipper bewijs gevonden dat de industrie een of andere griezelige, nog onbekende bijwerking onder de pet heeft gehouden. In kringen van coronacrisis gaan veel geruchten rond over bijwerkingen. Zo zouden er volgens de Europarlementariër Marcel de Graaff van FVD ‘hallucinante aantallen slachtoffers’ van de vaccinaties zijn gevallen. Een bericht dat Baudet doorgaf aan zijn kwart miljoen twittervolgers. (VK)
……………………………………………………..

Geen natuurverbinding voor Lelystad Airport. Men maakte fouten in de berekeningen over stikstof. De luchthaven – nog steeds niet open – krijgt nu geen natuurvergunning. Zo blijft nog steeds onduidelijk of Lelystad Airport ooit operationeel zal worden. Het kabinet neemt dit jaar een besluit over het vliegveld dat de ‘vakantievluchten’ van Schiphol moet overnemen. In het vliegveld is al ruim 200 miljoen geïnvesteerd. (NRC)
……………………………………………………….

Samen op de bres tegen ‘haatpraat’. Na een reeks incidenten debatteerde de Tweede Kamer dinsdag over hoe er een einde kan komen aan het gevoel, het getier en de onderlinge verdachtmakingen. Een groot deel van de Kamer wil Vera Bergkamp steunen in het strenger optreden. Sussende woorden lijken niet meer voldoende. Bergkamps voornaamste hindernis is dat de twee meest aangesproken partijen, PVV en FVD, het probleem niet zeggen te zien. En dus ook geen zin hebben om zichzelf restricties op te leggen. Het blijf dus wachten op nieuwe ontsporingen. (VK)
……………………………………………………..
Moldavië vreest Poetins toorn. De inval in Oekraïne leidt ook tot onrust in andere landen. Moldavië is bang het volgende slachtoffer te zijn en probeert angstvallig neutraal te blijven. Dertig jaar geleden al werd in het land gevochten om de door Rusland gesteunde regio Transnistrië. De harmonie is er kwetsbaar, zegt correspondent Arnout Le Clercq. ‘Wij weten wat oorlog is.’ De door Rusland gesteunde regio riep na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie de onafhankelijkheid uit en splitste zich af van het nieuwe Moldavië, met oorlog tot gevolg. Nu vreest men voor de volgende oorlog. ‘Eerst in Transnistrië, dan in Moldavië. Niemand wil oorlog. Maar we hebben het eerder meegemaakt. Het kan zo opnieuw gebeuren.’ (VK)
……………………………………………………..

De groei van de economie bedraagt dit jaar 3,1%, gevolgd door 1,2% in 2023. Vorig jaar ging de economie nog 4,8% vooruit. Volgens de Rabo economen wordt de groei flink verzwakt door de oorlog in Oekraïne, omdat de prijzen van voedsel en energie stijgen. Daarnaast zorgen de sancties tegen Rusland voor een minder snelle groei van de Nederlandse export. (VK)
………………………………………………………..

Een kwart van de Nederlandse huishoudens heeft er inmiddels een familielid bij. Eentje die de radio voor je aanzet, je het laatste nieuws vertelt en alle internet-weetjes voor je opzoekt. Zijn naam: de slimme speaker. 600 miljoen hebben we uitgegeven aan zo’n alleskunner. Multiscope voorspelt dat nog eens 240.000 huishoudens dit jaar een slimme speaker gaan aanschaffen. Sonos is marktleider in Nederland. 450.000 huishoudens hebben een Sonos One. (VK)
……………………………………………………..

Voer het EU-plan om Russisch gas in de ban te doen snel uit. Binnen een jaar de afhankelijkheid van Russisch gas met tweederde verminderen? Te mooi om waar te zijn. Toch is dat wat de Europese Commissie dinsdag voorstelde in ‘RepowerEU’, een plan om de EU voor 2030 te ontkoppelen van Russisch gas. De grote klapper kan zelfs al komend jaar worden gemaakt. De 155 miljard kubiek meter gas die nu van Rusland wordt afgenomen, kan met 100 miljard worden verminderd door de ontwikkeling van duurzame energie te versnellen en meer te doen aan energiebesparing. Of het realistisch is zal moeten blijken. Het vergt politiek enorm veel goede wil. De EU moet ook op energiegebied snel leren om de eigen broek op te houden en niet terugvallen in oude, slechte gewoonten. (NRC)
………………………………………………….

Belangstelling voor het werken bij de krijgsmacht groeit door invasie Oekraïne. Afgelopen week verdubbelde het aantal sollicitaties bij het ministerie van Defensie. Op de kazerne in Havelte krijgen geïnteresseerden voorlichting over een militaire loopbaan. ‘Het risico om te sterven, ben ik bereid te nemen.’ Gemiddeld zijn er 350 sollicitanten per week, afgelopen week waren dat er meer dan zevenhonderd! Ook het aantal aanmeldingen voor voorlichtingsevenementen steeg, maar met een iets lager percentage: 34%. (NRC)
……………………………………………………

Volt moet Nilufer Gà¼ndogan weer toelaten tot de Kamerfractie. Ook moet de partij het Tweede Kamerlid, dat werd beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag, een voorlopige schadevergoeding van 5000 euro betalen. Dat heeft de rechter in kort geding bepaald. De rechter stelde woensdag in het vonnis dat Volt zowel juridisch als inhoudelijk verkeerd heeft gehandeld toen de partij Gà¼ndogan eerst schorste als fractielid en haar vervolgens het fractielidmaatschap ontnam. Fractieleider Dassen bood de excuses aan Gà¼ndogan aan. Hij zei zo snel mogelijk met haar om de tafel te willen. Gà¼ndogan sluit een terugkeer in de fractie niet uit. Ze zei gisteren bereid te zijn tot een gesprek met Volt onder begeleiding van een bemiddelaar. ‘Mijn hand blijf uitgestoken maar it takes two to tango.’(FD)
…………………………………………………….

Na 4 dagen van verliezen beleefden de aandelenbeurzen in Europa woensdag een opmerkelijke rally. De AEX sloot 4,8% hoger op 688,33 punten. De Duitse DAX en de Franse CAC stonden bij het sluiten van de handel zelfs 7% in de plus. De olieprijs daalde juist en stond woensdag aan het einde van de Handelsdag in Europa 6% lager op afgerond $123 per vat (Brent). Ook de Amerikaanse aandelen sloten fors hoger na een forse daling van de olieprijs. (FD)
……………………………………………….

Poetin versnelt de Europese plannen. Hij heeft Europa in een geheel nieuwe crisis gestort waarvan de dimensies langzaam doordringen. Hij brengt bestaande Europese plannen in een stroomversnelling. De EU wil zijn defensie opkrikken, de afhankelijkheid van anderen in de energievoorziening verminderen en haar economische basis verstevigen. De leiders zullen in hun slotverklaring waarschijnlijk verwijzen naar de solidariteitsclausule in het EU-verdrag: als 1 lidstaat gewapenderhand wordt aangevallen hebben andere landen de plicht dat land met alle middelen bij te staan. Frankrijk deed na de terreuraanslagen van 2015 een beroep op dit artikel 42.7, het equivalent van artikel 5 van de NAVO. De EU staat ook weer voor de vraag of het verbond van 27 uitgebreid moet worden en zo ja, hoe snel. Oekraïne, Georgië en Moldavië hebben halsoverkop aanvragen voor het lidmaatschap ingediend. De Europese regelgeving die een nieuwkomer moet overnemen bestaat echter uit 88.000 pagina’s! (NRC)

………………………………………………..

De dag van de Russische inval in Oekraïne, donderdag 24 februari, werd Finland wakker en wist het opeens zeker: de Russische president Poetin is te gevaarlijk en onvoorspelbaar. En dus wil het land zich nu zo snel mogelijk aansluiten bij de NAVO, aldus universitair hoofddocent Tomas Ries van de Zweedse Universiteit voor Defensie vanuit Stockholm. Ries: al vrij snel na de Russische inval zeiden zowel de Finse premier als de president dat ze er over wilden praten. Dat is tot nu toe nog nooit gebeurd. Finland is wel, net als Zweden, lid van de EU maar niet van de NAVO. Zweden wilde neutraal blijven en Finland wilde Rusland te vriend houden. Finland deelt een grens met Rusland van 1340 kilometer lang en heeft wel nauwe banden met de NAVO omdat het na de Koude Oorlog niet geïsoleerd wilde raken in Europa. Zo zijn er bijvoorbeeld gezamenlijke oefeningen. (NRC)
…………………………………………………….

ECB verrast met versnelde afbouw van stimulering. De financiële markten werden overvallen door het besluit. Tegen alle verwachtingen in gaat de ECB versneld stoppen met het opkopen van obligaties. De centrale bank zag zich gedwongen in te grijpen omdat de prijzen almaar harder oplopen dan verwacht, en de vooruitzichten voor economische groei alleen maar verslechteren. Lagarde liet de deur open dat de ECB, vanwege het volatiele economische en politieke klimaat, nog op zijn schreden kan terugkeren. Een nog hogere inflatie en een forse terugval van de economische groei kunnen hiervoor aanleiding zijn. ‘Als de verwachtingen veranderen, zal ook het beleid weer aangepast worden’, stelde zij. (FD)
………………………………………………………..

Het kabinet wil de btw op energie en de accijns op brandstoffen tijdelijk verlagen om het koopkrachtverlies voor burgers te verzachten. Daarnaast maakt het kabinet extra geld vrij voor de ondersteuning van de laagste inkomens, zodat zij makkelijker hun energierekening kunnen betalen. Met het plan is 2mrd euro gemoeid zegt een ingewijde. De huishoudens hebben dit jaar 2,7% minder te besteden voorspelt het CPB. (FD)
………………………………………………………

Middel tegen Alzheimer is een mislukking. Voor het eerst in bijna 2 decennia werd vorig jaar in de VS een medicijn tegen Alzheimer goedgekeurd. Maar deze goedkeuring is vanaf het begin omstreden geweest en inmiddels is duidelijk dat de introductie is uitgelopen op een complete mislukking. Artsen schrijven Aduhelm nauwelijks voor omdat het middel ernstige bijwerkingen heeft. (FD)
………………………………………………..

Het kabinet maakt een draai: boeren onteigenen om stikstof. Minister Christianne van de Wal (natuur en stikstof) wil provincies beperkt de tijd gunnen om de stikstofuitstoot rond zwaar belaste natuurgebieden terug te dringen. Als vrijwillige uitkoopregelingen voor veehouders binnen een jaar of twee onvoldoende blijken, neemt het Rijk de regie over. Het kabinet koopt boeren dan waarschijnlijk gedwongen uit: onteigening dus! Het stellen van harde deadlines zoals in Vlaanderen zou een radicale ommekeer in het landelijke stikstofverbindingen beteken. Het kabinet pakt uitstoters tot nu toe met fluwelen handschoenen aan. Vrijwillige medewerking en het langdurig zoeken naar consensus met boeren en bedrijven kenmerkt het beleid. Een lange reeks verloren rechtszaken heeft het kabinet kennelijk tot het inzicht gebracht dat dit een heilloze weg is. (VK) .

………………………………………………….

Zuid-Korea krijgt een president die heeft laten zien dat hij corruptie wil aanpakken, los van de politieke kleur van de verdachten. Maar de spanningen in Oost-Azië kunnen oplopen door de harde opstelling van Yoon Suk-Yeol tegenover China en Noord-Korea. In eigen land gaan vooral feministen en lhbti’ers zware tijden tegemoet. Ontspanning met Noord-Korea, waar zijn voorganger Moon naar streefde staat voorlopig ook niet op de agenda. Yoon vindt dat het communistische buurland zijn kernwapens eerst moet opgeven. Ook wil hij de banden met bondgenoot VS aanhalen. (Trouw)
………………………………………………..

Minister Dijkgraaf: ‘Politici, bescherm wetenschappers tegen intimidatie’. In zijn eerste toespraak heeft Dijkgraaf vrijdagmiddag virusontkenners en verspreiders van desinformatie onder uit de zak gegeven. Hij zei zich grote zorgen te maken over de ‘toenemende afstand’ tussen wetenschap en samenleving en riep politici op zich te keren tegen ‘destructieve en intimiderende krachten’. Zonder de naam Thierry Baudet te noemen was het duidelijk dat hij onder meer op FVD doelde. Baudet bracht vorige week het boek ‘Het coronabedrog’ uit waarin hij spreekt van een globalistische machtsgreep! Voor Dijkgraaf was de grootste verrassing van de Corona-pandemie dat sommigen een levensreddend geschenk niet wilden of konden accepteren. Dat zelfs de strijd tegen een pandemie gepolitiseerd kon worden en dat desinformatie zich net zo snel over de aardbol verspreidde als virusdeeltjes. Hij riep politici dan ook op met hem samen voor feiten te gaan staan en zo onze wetenschappers te beschermen. (VK)
…………………………………………………

Minister De Jonge wil dat tweederde van alle woningen die tot 2030 gebouwd worden vallen in de categorie ‘betaalbaar’. ‘Een plek om te wonen is een grondrecht’, zegt hij, ‘maar voor veel mensen is het een nauwelijks bereikbaar voorrecht geworden.’ Hij mikt op 900.000 nieuwe woningen tot 2030. Dat betekent dat het aantal nieuwbouwwoningen per jaar omhoog moet naar 100.000 - tegen 77.000 in 2021. Maar er moet ook anders gebouwd worden. Want vooral de vraag naar betaalbare woningen is groot. Maar van de huidige nieuwbouw valt slechts 43% in die categorie. Dat moet anders van De Jonge. Van de 900.000 nieuw te bouwen woningen moeten er 600.000 betaalbaar worden. Hij doelt daarmee op koopwoningen tot 355.000 euro, sociale huurwoningen met een huur tot 760 euro en huurwoningen in de vrije sector met een prijs tot 1000 euro. (Trouw)


DE OORLOG IN OEKRAàNE:

Nu pas blijkt hoe blind het Westen is geweest. En toen werd het oorlog, niet ver weg, maar in Europa. Niet tussen versnipperde groepen in het voormalige Joegoslavië. Slechts twee landen verder, voorbij onze buren Duitsland en Polen. In een modern land met meer dan 44 miljoen inwoners, groter dan Frankrijk, dat met geweld onderworpen moet worden. Een oorlog aangezwengeld door een potentaat die een nucleaire centrale en burgerdoelen bombardeert. Het onvoorstelbare is voorstelbaar geworden in de beeldenstorm die ons dagelijks bereikt. We getuigen overal van onze machteloze solidariteit en houden greep door als een bezetene te lezen en te speculeren over het waarom en hoe. Het begint je te dagen hoe blind het Westen is geweest. Niet alleen voor Poetin, maar voor de inherente instabiliteit van de wereld. Sinds de val van de Berlijnse Muur hebben we ons gewenteld in naïviteit en zelfgenoegzaamheid, omdat we onze comfortabele welvaart (voor velen, niet voor allen) als uitgangspunt namen voor een projectie van eeuwige vrede. Mondialisering zou iedereen op den duur tot voordeel strekken en de democratie vestigen. Nu blijkt onze blik op de wereld vertekend omdat we de waarschuwingssignalen niet wilden lezen. Dus reageren we als een kudde schapen die op de heide overvallen wordt door onweer, terwijl de donderwolken zich al tijden aan de horizon aan het opstapelen waren. Onder dat obsessief lezen en discussiëren van deze weken schuilt onze diepe angst voor datgene dat onze ouders hadden beloofd dat nooit meer zou kunnen gebeuren. Nooit meer oorlog, toch? Nooit meer, mijn kind……
Wie de geschiedenis niet kent, kent de wereld niet.

Door de oorlog wordt Rusland een totalitair land waar nog maar 1 stem mag klinken. In het Westen mag Oekraïne de informatievoorziening winnen, maar in Rusland is dat Poetin. Door de oorlog in Oekraïne sneuvelde menig taboe in Europa: De Europese Unie leverde wapens aan Oekraïne , Duitsland wierp zijn pacifisme af. Maar ook in Rusland worden de bakens razendsnel verzet. De Doema nam een wet aan die het media verbiedt ‘onware’ berichten over de oorlog in Oekraïne te verspreiden. De oorlog mag zelfs geen oorlog heten. Het is een ‘speciale militaire operatie’. Wie de genadeloze agressie tegen Oekraïne toch oorlog noemt riskeert een celstraf van 15 jaar! Zelenski won de strijd om de internationale opinie: ook als Rusland de oorlog wint, zal het overal ter wereld te boek staan als een land met een gewetenloos en gewelddadig regime. Maar in Rusland wint Poetin de informatievoorziening. De meerderheid van de bevolking steunt hem, gehersenspoeld door de propaganda en de leugens van de staatsmedia. Poetin gebruikt de oorlog nu om de laatste onafhankelijke en kritische media het werken onmogelijk te maken. Radiozender Echo Moskvi, tv-zender Dozjd stopt ermee, Novaja Gazetten, de krant van Nobelprijswinnaar Moeratov schrijft niet meer over de oorlog. Facebook is geblokkeerd. De BBC heeft zich teruggetrokken. Rusland houdt niet eens de schijn meer op dat de mediavrijheid nog enigszins wordt geëerbiedigd. Een geradicaliseerde Poetin hoeft niemand meer te vriend te houden en kan met ijzeren vuist regeren. Door de oorlog in Oekraïne wordt het een totalitair land waar nog maar 1 stem mag weerklinken: Het Russische nationalisme van Poetin. Zo radicaliseert Rusland op een manier die een vergelijk met Oekraïne en het Westen alleen maar moeilijker zal maken. (VK)

Europese beleggers betaalden het Russische leger, wapenproductie en kernwapens. De Europese steun aan de economische en militaire macht van Poetin werd grotendeels georkestreerd door belastingadviseurs en trustkantoren in het financiële hart van Amsterdam. Europese overheden, bedrijven, banken en beleggers hebben de inval van Oekraïne stevig beantwoord met sancties, hulp aan vluchtelingen en het stoppen van economische activiteiten. Dat geeft hoop, maar het is ook te laat. Europa heeft een flink aandeel in de opbouw van Poetins economische en militaire macht gehad, groter nog dan het aandeel van Japan, China en de VS. De oorlog In Oekraïne is het gevolg van decennialange financiële en morele steun aan het Russische regime. Grote Europese fossiele energiebedrijven als Shell en BP leverden hun Russische partners de technologieën om olie, gas en steenkolenreserves te winnen in de vaak kwetsbare Russische ecosystemen. Met miljarden euro’s financierden Europese banken en beleggers de Russische fossiele waardeketen, van de winning en productie tot pijpleidingen, opslag en transport. Het is diep triest dat een allesvernietigende oorlog nodig is om Europa het belang van een duurzame energievoorziening te laten voelen. En om Europa ferm stelling te laten nemen voor mensenrechten, democratie en een humane vluchtelingenopvang. Europa kan zich verenigen, zien we nu. Hopelijk leidt dit tot een fundamenteel ander beleid. Na decennia van Europese steun aan de opbouw van de Russische macht, zijn harde sancties nu onvermijdelijk om Poetin te stoppen. Deze raken echter vooral de gewone Rus, die de oorlog niet wil en wiens verzet gewelddadig wordt onderdrukt. Het lijden van de Oekraïense en Russische bevolking verplicht Europese overheden, bedrijven en financiers om duurzaamheid en mensenrechten centraal te stellen. (VK)


MAANDAG:
++ Zelenski ziet Russen greep vergroten en laakt uitblijven militaire hulp.
++ Oekraïne vraagt om straaljagers, VS en Polen onderzoeken levering MiG’s in driehoeksdeal.
++ Shell blijft voorlopig Russische olie kopen met korting.
++ Honderdduizenden burgers zitten vast in Marioepol ondanks de beloftes over veilig uitweg.
DINSDAG:
++ ‘Immorele humanitaire corridors staan alleen vlucht naar Rusland of Belarus toe.
++ Veel Russen, die wonen, werken of studeren in Europa vluchten via de hogesnelheidslijn naar
Helsinki
++ Ruim 13,5 duizend anti-oorlogsdemonstranten gearresteerd in Rusland tot nu toe.
++ Het Westen denkt aan nog meer sancties: VS en EU kondigen importverbod olie uit Rusland aan.
++ Johnson ontving Rutte en Trudeau: hij probeert een voortrekkersrol te spelen rond Oekraïne.
WOENSDAG:
++ Journalisten van de Moscow Times krijgen onderdak in Amsterdam.
++ Inwoners uit de voorsteden van Kiev vluchten. Al 2 miljoen Oekraïners verlieten hun land.
++ Journalisten vertrekken uit Rusland na de invoering van een nieuwe repressieve Mediawet.
++ Protest in Rusland steeds trekker de kop ingedrukt. Voor het eerst sinds 2019 weer tienduizenden de straat op.
++ Nike, Adidas en Puma sluiten hun winkels in Rusland.
++ Naar geld zoekend Oekraïne krijgt €1,28 mrd aan noodkrediet van het IMF.
++ Rusland zet eerste stappen om bezittingen af te nemen van vertrokken bedrijven.
++ Heineken stopt met verkoop Heineken-merk in Rusland.
DONDERDAG:
++ Vernietigende bommenregen donderdag aan vooravond van de vredestop in Antalya.
++ Kinderziekenhuis en kraamkliniek zwaar getroffen bij bombardement.
++ Mc Donalds, Pepsi, Coca-cola en grote groep Amerikaanse bedrijven weg uit Rusland.
++ Om direct conflict met Rusland te vermijden sturen de VS geen Poolse vliegtuigen naar Oekraïne.
++ Extra sancties EU woensdag, ook voor Wit-Rusland. Onder meer 3 grote Wit-Russische banken
worden uitgesloten van het internationale betalingssysteem SWIFT.
VRIJDAG:
++ Helft van inwoners al weg uit Kiev, zegt burgemeester Vitali Klitsjko. De resterende helft
verdedigt de stad die is veranderd in een vesting: ’elke straat, elk huis.’
++ Topoverleg tussen Oekraïne en Rusland in Turkije levert helemaal niets op.
++ Inwoners Marioepol als ratten in de val. Er dreigt een humanitaire ramp. Honderdduizenden
bewoners kunnen er niet weg. De stad in het zuiden zit al dagen vrijwel zonder water, voedsel
en medicijnen.
ZATERDAG:
++ West Oekraïne komt nu ook onder Russisch vuur. Na het zuiden, oosten en noorden bereidt
Poetins leger zijn invasie uit naar het westen van Oekraïne. Het Russisch konvooi zou zich deels
hebben opgesplitst.
++ 16000 Syriërs uit het Midden-Oosten staan klaar om zich bij de Russen aan te sluiten zegt Poetin.
++ Aantal Oekraïense vluchtelingen loopt op tot ruim 2,5 miljoen personen.
++ Rusland wil na Facebook nu ook Instagram afsluiten. Wellicht ook What’s app op slot.
ZONDAG:
++ Aanval op militair trainingscentrum in West Oekraïne kost 35 levens. Ook 135 gewonden. Er is
tevens een vliegveld aangevallen. Het complex ligt nabij de Poolse grens.
++ De stad Volnovacha ligt in puin. Volgens Rusland is de stad die 70 kilometer ten noorden van
Marioepol ligt, nu ingenomen.
++ Op verschillende plekken in Rusland, zoals Jekaterinenburg en Nizjni Novgorod, wordt vandaag
Gedemonstreerd.
++ Opnieuw burgemeester ontvoerd. Het gaat om de burgemeester van Melitopol.